Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute zaščita prodajalca-hipotekarni kredit

zaščita prodajalca-hipotekarni kredit

mene pa zanima,ker smo pred podpisom kupoprodajne pogodbe za prodajo stanovanja in sem šele sedaj opazila,da ni nikjer podpisa in žiga s strani kupčeve banke.
namreč.kupec si bo uredil hipotekarni kredit za nakup stanovanja-banka mu je dala pogodbo-uredili smo vse potrebne dokumente-sedaj naj bi overili pogodbo pri notarju in čez 14 dni bi banka nakazala kupnino.v pogodbo je tudi že vključeno zemlj.knj.dovolilo.
samo kako naj bom siguren kot prodajalec,da bo banka nakazilo res izvedla ,če ni nikjer podpisnik in brez žiga.tako laično bi tudi lahko rekli da o kreditu nič ne vedo in ga kupcu nebi odobrili-mi pa bi z overitvijo pogodbe že dovolili kupcu vpis v zk.
ali so dolžni izdati kakšno izjavo s katero se zavažejo za nakazilo?
mislim da je banka tretja stranka v postopku in bi isto morala biti podpisnik pri overitvi pogodbe.
ker konec koncev notar samo overi podpise,ne jamči pa za vsebino pogodbe.

Ne ne ne, tako enostavno pa ne gre. Mislim vpis v ZK. Ta ni pogojen samo z overitvijo KP pogodbe pri notarju. Zakaj? Na ZK gre originalna veriga KP pogodb za nepremičnino in ne kopija. Original ostane pri lastniku oz. se deponira pri notarju dokler posel ni zaključen.
Pa tudi banka v končni fazi potrebuje overovljeno KP pogodbo za dodelitev posojila. Banka je dejansko tudi stranka v tem postopku in želi prav tako varnost in garancijo, da je posel resen in da se bo sklenil. Ali misliš da bo banka dala posojilo kar na osnutek KP pogodbe?

jaz vem da banka ne bo dala posojila kar na osnovi osnutka.
meni zanima kdo meni kot prodajalcu garantira da bo kupnina s strani banke plačana MENI-ker banka ni nikjer podpisana.vemo pa vsi da brez žiga in podpisa se lahko na sodišču slikaš.če pride do tožbe.tudi bankam ni kar tako za zaupat.kaj pa če kupcu po sklenitvi pogodbe,kredita sploh ne odobrijo?
oni od mene normalno zahtevajo podpisano in overjeno pogodbo-KAJ PA JAZ?nimam nobene pravice od banke zahtevat podpisane izjave,da bo kupnina nakazana?

Pozdravljeni!

Praviloma banka zahteva le osnutek kupoprodajne pogodbe, ki zadostuje za začetek postopka.

Pred samo odobritvijo je seveda potrebno dostaviti podpisano pogodbo, ki je priloga notarsko overjene kreditne pogodbe.

Primer kot je vaš ni običajna praksa, zato vam svetujem da na banki povprašate kako daleč je postopek. Zavedati se namreč morate, da ni banke, ki bi kreditojemalcu (v tem primeru vašemu kupcu) obljubila da kredit dobi, zato tudi banke v ta namem ne izdajajo potrdil.

Podpis predloga za vpis v ZK se seveda ne podpisuje dokler nimate sigurnega posla.

Najbolje bi bilo, da se overitev pogodbe in overitev kreditne pogodbe planira pri istem notarju ali celo na isti dan, kar je možno v dogovoru z banko. V tem primeru bo notar pripravil ZK dovolilo.

Lp,

denis ela, hvala za nasvet.res je vse skupaj nekak zakomplicirano.
naj pojasnim da je osnutek kupoprodajne pogodbe dala banka sama kupcu in po eni strani na žalost je notri tudi že vpisano ZK dovolilo in od te pogodbe sem jaz že plačal 2 %davek na DURS,kar pomeni da pogodbe ne moremo več spreminjat razen z aneksi,ki pa seveda spet stanejo.
verjetno bo treba dat pogodbo v hrambo,drugače ne bo šlo.
samo ne razumem pa-tako pravi kupec,da banka rabi overjeno pogodbo(kako naj jo potem shranim)kopija verjetno ne bo veljala-osnutek že imajo.
bom jutri res poklical na banko in sam povprašal kako je s tem.

Pozdravljeni!

Ne razumem zakaj bi banka dala kupcu osnutek kupoprodajne pogodbe? Saj ni prodajalec. Banka potrebuje osnutek da lahko začne z postopkom urejanja financiranja.

Sam namreč delam na banki, pa vam lahko iz prve roke povem, da banke ne delajo osnutkov kupoprodajnih pogodb. To morata med seboj urediti kupec in prodajalec, pogodbo pa mora pripraviti pravnik.

New Report

Close