nakup velikega objekta
Pozdravljeni,
Jaz se spravljam v zelo konkreten projekt, z velikimi številkami.Hkrati je tudi zelo riskanten projekt zato sem si vzela sedaj čas, da dobro razmislim ali je smiselno iti v to sploh.
Gre se za nakup nepremičnine in sprememba nepremičnine za delovanje v poslovno dejavnost.
Celoten projekt je vreden 370.000 Eur.
Banka unicredit mi je ponudila 3 opcije.
1. nakup preko podjetja,koriščenja vira EIB sredstev
2. nakup s pomočjo sps
3. nakup kot fizična oseba
Poslovanje mora seveda vzdržati višino mesečne anuitete. Posu je take narave, da ima višino max zaslužka. Več kot max ne more biti nikoli. Tukaj se vsekakor pojavi strah, v primeru, da se euribor zviša, saj poslovanje tega ne bi vzdržalo.
Pri podjetju je kot veste max plačilo na 10 let, kar pomeni 120 mesecev. To je še dodaten udarec za poslovanje, saj je višina obroka visoka.
Zavarovanje kredita je z objektom, ki ga ima podjetje namen kupiti in z lastnim 4 -sobnim stanovanjem v lj.
Obrestne mere :
1. 185.000 eur vzame podjetje; 1mesečni EURIBOR1 + 3,90 % p.a.
185.000 eur preko evropske inv. banke, 1mesečni EURIBOR4 + 2,90 % p.a.
na 10 let
2. fizična oseba, 1850 eur mesečni obrok, 3,43% (3 mese ni EURIBOR 1,43% + pribitek 2,00%)
25 let
3. podjetje 74000 eur; 1mesecni EURIBOR1 + 4,50 % p.a.
slovenski podjetniški sklad, 296.000 eur; 84 obrokov; 6 mesecni EURIBOR4 + 0,80 % p.a.
Približno sem si izračunala kakšen bi bil obrok pri 1. in 3 varijanti, bi pa vseeno prosila nekoga, ki se spozna na to, da mi napiše kako se točno izračuna.
Vsekakor se mi zdi na prvi uč, da je najboljša varijanta 2. ker je na toliko let, je pa tukaj problem, ker sama nimam tako visoke plače, kot drugo pa niti ne poznam nobenega mladega človeka, ki bi že pri 30-ih imel npr. 1500 eur neto.
Še en večji problem, ki je je seveda z odplačevanjem. Namreč, preden bi pričeli z poslovanjem, bi potrebovali vsaj pol leta, da bi uredili vso dokumentacijo. Dokler pa se poslovanje ne začne, se tudi odplačevanje kredita ne more pričeti. Ne moremo pa pričeti z urejanjem dokumentacije dokler ni objekt v naši lasti.
Tudi če bi se dogovorili z banko, za enoletni odlok plačila, bi se v vsakem primeru zaračunavale obresti, ki pa bi jih bilo potrebno plačevati. Ne vem kakšna bi bila višina obresti, vem pa,da podjetje ne bi imelo z čim odplačevati te obresti.
Mislim, da vse glavne točke sem izpostavila in prosim za nasvet.
Mojca
Lep pozdrav sk1,
Na žalost je objekt padel v vodo, ker ga Občina ni akceptirala, za dejavnost, ki bi jo radi opravljali. Smo pa sedaj našli super nov objekt. Lastnik trmasto vztraja pri svoji nori ceni, ki nima nobene realne podlage, sploh pa ne v teh časih, ko se nič ne proda.
Kredit pa je tokrat 180.000 Eur. Unicredit mi ponuja približno 2000 eur mesečne obveznosti na 120 mesecev. 60.000 Eur obresti.
Trenutno raziskujem varijanto kaj se zgodi, če se plača kredit preje kot rečeno. V paci je stanovanje, ki se ga najbrž ne bo dalo prodati letos, mogoče pa čez dve leti, ko se bo stanje na našem nepremičninskem trgu malo bolje izšlo kot se danes. ( upam ). Ko prodam stanovanje, je kredit poplačan in nimam več okoli vratu električne ovratnice.
Pri nakupu tega objekta, bi preselila družino v 1. štuk, spodaj pa imela dejavnost. Trenutno stanovanje oddajam, živiva pa pri njegovih. Imava vsaj ta maneverski prostor.
Drugače je pa danes težko karkoli ustvariti. Svaka čast tistemu, ki rata iz NIČ oz. “skoraj “NIČ”.
Pri kateri banki si bil ? In kakšne ponudbe so ti dali ?
Jaz trenutno še čakam ponudbo od Lon hranilnice. Prijatelj priporočal, baje so vredu. Bom videla kakšni so, ko bom dobila ponudbo. :))