Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute vpliv devalvacije na kredit

vpliv devalvacije na kredit

Čist sem že zmedena od teh inflacij, devalvacij, apreciacij itd…

Prosim razložite mi, kako vpliva devalvacija na kredit v €. Eni mi sedaj razlagajo da je bolje imet kredit v € ker ga bo požrla inflacija in bo enako kot pred leti v Jugoslaviji, drugi razlagajo kako se v deflaciji dvigne obrestna mera in podraži kredit. Kaj je prav?

In kako vpliva devalvacija na kredit v CHF?

Hvala za razlago

To da bo kredit požrla inflacija je bolj malo verjetno.
Po mojem je bolj verjetno da se bodo plače,penzije znižale tako da bo kredit težje plačevat.

Kredit v CHF je problematičen samo zaradi tega ker plačo dobivate v EUR in ste s tem podvrženi valutnemu tveganju. Če npr. eur proti chf pade se vam kredit podraži – poveča se glavnica v eur.

Če prav razume, gre pri kreditu v € tako, da če je devalvacija, naraste inflacija, poveča se obrestna mera. In glede na to, ne plačuješ manjše obroke ampak posledično večje – a razmišljam prav???

Kaj pa kredit v tuji valuti – si prav tako v primeru devalvacije podvržen višanju obrestne mere ali NE – v primeru švicarskega franka LIBOR ali LIBOR ostaja enak in se samo zaradi valutnega nihanja spreminja vrednost glavnice – obrok.

Če povzamem: V primeru € kredita se bo povečal obrok, ker se bo obrestna mera povečala – za naslednje leto se nekako napoveduje inflacija 8%. V primeru CHF pa je tveganje da se tečaj spremeni. Se pravi da si an enakem – v obeh primerih izgubiš, ni logike, da bi pa zato, ker imaš kredit v € bil an boljšem.

Je to pravo razmišljanje??? A sistem res deluje tako v času devalvacije, ki se napoveduje v letu 2012??

Mslim, da vaše razmišljanje ne gre v pravo smer, saj napovedi za 2012 so povsem drugačne :

Pravkar v živo

New Report

Close