vpliv devalvacije na kredit
Čist sem že zmedena od teh inflacij, devalvacij, apreciacij itd…
Prosim razložite mi, kako vpliva devalvacija na kredit v €. Eni mi sedaj razlagajo da je bolje imet kredit v € ker ga bo požrla inflacija in bo enako kot pred leti v Jugoslaviji, drugi razlagajo kako se v deflaciji dvigne obrestna mera in podraži kredit. Kaj je prav?
In kako vpliva devalvacija na kredit v CHF?
Hvala za razlago
To da bo kredit požrla inflacija je bolj malo verjetno.
Po mojem je bolj verjetno da se bodo plače,penzije znižale tako da bo kredit težje plačevat.
Kredit v CHF je problematičen samo zaradi tega ker plačo dobivate v EUR in ste s tem podvrženi valutnemu tveganju. Če npr. eur proti chf pade se vam kredit podraži – poveča se glavnica v eur.
Če prav razume, gre pri kreditu v € tako, da če je devalvacija, naraste inflacija, poveča se obrestna mera. In glede na to, ne plačuješ manjše obroke ampak posledično večje – a razmišljam prav???
Kaj pa kredit v tuji valuti – si prav tako v primeru devalvacije podvržen višanju obrestne mere ali NE – v primeru švicarskega franka LIBOR ali LIBOR ostaja enak in se samo zaradi valutnega nihanja spreminja vrednost glavnice – obrok.
Če povzamem: V primeru € kredita se bo povečal obrok, ker se bo obrestna mera povečala – za naslednje leto se nekako napoveduje inflacija 8%. V primeru CHF pa je tveganje da se tečaj spremeni. Se pravi da si an enakem – v obeh primerih izgubiš, ni logike, da bi pa zato, ker imaš kredit v € bil an boljšem.
Je to pravo razmišljanje??? A sistem res deluje tako v času devalvacije, ki se napoveduje v letu 2012??
Mslim, da vaše razmišljanje ne gre v pravo smer, saj napovedi za 2012 so povsem drugačne :