Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kako se zaščititi, če posodiš denar

Kako se zaščititi, če posodiš denar

Spoštovani!
Z možem si želiva v nekaj letih kupiti svojo nepremičnino in se trudiva prihraniti kar največ. Večino denarja imava vezanega na banki za 1 leto. Tej vsoti potem dodajava prihranke, ki se naberejo čez leto. Nekaj denarja pa sva posodila kolegom. Z njimi sva podpisala “pogodbo” – kdo komu, koliko, za kakšne obresti in za koliko časa. Za enkrat se nama še ni zgodilo, da denarja ne bi dobila nazaj. Vendar se zavedava, da se nama to, da denarja ne bo nazaj, lahko zgodi vsak trenutek. Zato me zanima, kako se lahko zaščitiva- če je zadeva overjena pri notarju, to še ne pomeni, da se nama ne bo treba, za lasten denar, poditi po sodiščih, kajne? Kaj pa izterjevalci? Oni zahtevajo pri notarju overjeno pogodbo ali je podpis dovolj?
Pri prebiranju foruma sem zasledila, da ljudje svarijo pred izposojo denarja kje drugje, kot na banki. Da gre za oderuške obresti in podobno. Kako se pa oni zaščitijo? Ali je to drugače, ker gre za firmo, midva pa sva fizični osebi?

Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Ko se nekdo odloči da denarja ne vrne, se tako odloči. razlog tukaj sploh ni pomembe. (izguba službe, bolezen itd…)
Če imaš overjeno pogodbo od notarja je zadeva lažja predaš sodišču in zadeva steče in teče in teče.
Če imaš samo papir je malo težje, toda spet lahko predaš sodišču in zadeva teče in teče in teče.
V obeh primerih so stroški le v prvem malo manjši in lažje izterljivi.

Neuk res si neuk in kot tak se ne vtikaj v strokovne zadeve in ne zavajaj!
Overjen podpis pri notarju ali na sodišču pomeni samo dokazljivo istovetnost podpisnika, z vsebino pa nima popolnoma nobene zveze. Nekdo lahko recimo napiše, da je neuk bedak in to overi, pa kaj?

Meni se zadeva ne zdi popolnoma brez veze saj v nasprotnem primeru nebi nihče potreboval notarja. Saj osebno si tako razlagam zadevo.
Povrhu vsega pa je zadeva iz prve roke takšna:
Posodil sem priatelju (mimogrede sedaj že bivšemu) 1500 € na tri mesece brez obresti, spisala sva papir se oba podpisala na njem zavedla rok vračila in tudi obresti v primeru zamude. Od tega je sedaj natanko 13 mesecev. ni njega ne denarja, ne dviguje telefona, če ga iščeš doma ga ni.
Ko sem odšel k odvetniku da bi pač vložil tožbo proti njemu mi je rekel da na osnovi papira ki ga imam ne more storiti nič razen da ga pozove na razgovor (na dva poziva se ni javil niti poklical) ker ni papir overjen pri notarju ali na sodišču.
Kdo je potem tukaj neuk?
Odločil se je da me za… in samo to sem zapisal, če me je z… tudi odvetnik potem komu naj verjamem.

Mene zanima kaj se da storiti v tem primeru?Moja si je sposodila denar in sicer 2100e in je bilo napisano da mora vrnite 3000e denar je bil vrnjen ampak pogodbe ki jo je potpisala sploh ni dobila v roke in sedaj trdi da so pac obresti in vse mogoće in pogodbe noče poslat in vsaki mesec grozi itd.To je bilo seveda privat ne banka in brez notarja,in me zanima kaj se da v tem primeru storiti će mi lahko gdo pomaga,seveda dokaze da je bil denar poslan imamo ker je bilo poslano vedno vrednostno pismo.Hvala

Najboljši način kako se znebiti prijatelja je da mu posodiš denar.

Denarja ne posojajte nikomur – če nekdo potrebuje denar, naj gre na banko. Če na banki ne dobi kredita, za to obstaja razlog. Banka je ustanova, ki je usposobljena za ocenjevanje tveganj, bolj kot pa neka fizična oseba.

Če pa ste že nekomu denar posodili, pa bi jaz zavaroval z vpisom hipoteke na nepremičnino ali vsaj z vpisom zastavne pravice na premičnino (avto).

Overjen podpis pri notarju ne pomeni ničesar drugega kot to, da je notar potrdil istovetnost podpisnika. Seveda je bolje to, kot pa nič, vendar če želite denar izterjat, je potrebna tožba, ki je povezana z velikimi stroški in se lahko časovno precej vleče. In tudi če dobite tožbo, ni nujno da boste dobili tudi denar.

Pomembno je, da se zadeva izvede na pravilen način (hipoteka oz. zastavna pravica), saj ima tak dokument moč neposredne izvršljivosti – to pomeni, da tožba ni potrebna. Vendar to še vedno ne pomeni, da boste zagotovo hitro dobili denar nazaj – vam pa bistveno poveča možnosti za to oz. imate vsaj možnost presije na dolžnika.

lej ti maš lahko vse napisano vse dokazano, sodišče mu naloži da mora plačat……. pa če mu nimaš kaj vzet se lahko obrišeš pod nosom

kako se zavarovati?
NE POSODIŠ DENARJA, SPLOH PA NE PRIJATELJEM IN SPLOH NJIM NE Z OBRESTMI

New Report

Close