Skupno stanovanje po 10ih letih?
Morda ni pravilen izbor foruma ampak me tole zelo zanima. Smo se kregali in me zanima kdo je imel prav.
Dva prijatelja sta trdila da če nek par skupno živi v stanovanju 10 let, da potem pol stanovanja avtomatsko pripada partnerici čeprav je partner kupil in financiral vso stanovanje in je tudi stanovanje v njegovem imenu, partnerica je pa samo prijavljena tam. To naj bi bilo po zakonu. Jaz tega ne verjamem, ker je absurdno, ampak me zelo zanima, če je res?
Ne drži.
Lastnik stanovanja lahko razpolaga s svojo lastnino kakor hoče. Lahko proda, zamenja….
Partnerica tu ne more nič.
Partnerica lahko le vloži na sodišču tožbo in predloži dokaze da je ona prispevala del denarja za stanovanje.
V primeru pa da je stanovanje kupljeno v času zakona ali izvenzakonske skupnosti pa se pa se premoženje v času trajanja zakonske ali izvenzakonske zveze deli na pol.
Seveda lastnik razpolaga z svojo lastnino kakor želi.
Odvisno je kakšeno je zaporedje dogodkov.
Recimo če živiš z punco v svojem stanovanju 10let in jo potem “izseliš” iz svojega stanovanja znaš dobit hitro kakšno tožbo o izplačilu “njenega dela stanovanja”. V teh primerih se gre zelo “na nož” ti hudič vrže vse kar je res in kar ni res v tožbo…tako da ni se za igrat s tem..vem iz lastnih izkušenj…če hočeš mir narediš poravnavo in je to to…si prišparaš dost časa in živcev.
ponavad se po 10letih deli vse na pol…razen če si tako sebičen da shranjuješ račune 10 let in pol prek sodišča zahtevaš ta denar nazaj…znanec živi v stanovanju njegove punce ki je to stanovanje podedovala od mame…on ga je seveda celotno adaptiral in sedaj ima pol stanovanja 🙂 … ni shranoval računov ampak sta šla uredit pri notarju
zgolj dobra volja lastnika, če ti nekaj podeduješ je to tvoje in od nikogar drugega seveda pa lahko s tem prosto razpolagaš, lahko tudi prodaš in kupiš drugo nepremičnino AMPAK JE ŠE VEDNO SAMO TVOJA, KER JE KUPLJENA S TVOJIM POSEBNIM PREMOŽENJEM pa če si v zakonu 1 mesec ali 100 let tko pač je po zakonu