Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kako se kupuje in prodaja zlato?

Kako se kupuje in prodaja zlato?

Malo sem pregledovala obrestne mere pri raznih bankah in hkrati povprečno letno inflacijo. V glavnem povsod so obresti za kratkoročne vezave približno 2x nižje od inflacije. Torej bi raje mesečno par sto evrov vlagala v zlato. Ali mi kdo z izkušnjami zna povedati, kje in kako je to možno. Gledala sem internetno stran moro.si, pa vendar bi raje preko bank, če je možno?Hvala in LP

Ne poznam banke pri nas, ki bi prodajala zlato. V banki lahko najamate sef, kjer ga imate fizično shranjenega. Zlato je dobra dolgoročna naložba. Kratkoročno lahko tudi zgublja na vrednosti. Predlagam, da vsaki mesec kupite kak zlatnik. Najbolj znana prodajalca plemenitih kovin pri nas sta moro in elementum.

Srečno!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Pri vlaganju v zlato pazi tudi na medvalutno tveganje in pripravljena bodi tudi na več deset procentne vzpone in padce v nekaj urah in provizijo pri nakupu in prodaji zlata saj ti ga ne bo nihče prodal in odkupil brez lastnega zaslužka in kraj varovanja najem sefa pri banki letno nekaj stane doma je pa še večji rizik

Zlato nikakor ni kratkoročna naložba saj poznamo čase ko po desetletja ni šlo nikamor ali raje dol

Malo pazi ker te je lahko prevzela modna muha

Jaz konkretno zlata nimam več ker ko je doseglo svojo ceno ga je moro dobil nazaj jaz pa svoj dobiček a se mi zdi da se jih je pred menoj mnogo opeklo

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

Zdavo! Mah, ne bi rekla, da je neka modna muha…že za 10 let nazaj vem, da je neka znanka (z visoko razvito ekonomsko žilico) varčevala v zlatu , ko se meni niti sanjalo ni nič o tem in ga pri nas še ni bilo možno uradno nabaviti (vsaj mislim tako). Tudi mož je podedoval nekaj cekinov, pa raje ne povem, kje jih hrani, joj, joj…Sem se pa kar dobro pozanimala, preden sem res kupila nekaj filharmonikov. Kupila sem pri Moro, res je vse transparentno, premija je več ali manj procentualno enaka,plača se samo pri nakupu, vse ostalo je odvisno od borze.Elementum je malo drugačna, manj transparentna in precej bolj komplicirana zgodba (to je zgolj moja izkušnja).Mi je pa zastopnica povedala, da ljudje trenutno precej nakupujejo Au. Vedela je pa povedati še to, da bo šlo zlato sigurno še gor (seveda, kaj pa če drucga rečt) ampak nobenega pravega argumenta za to ni navedla, samo korelacijo z nafto.
Trenutno sem seveda v minusu, če odštejem premijo pri nakupu (cca 5-6% razlika, če bi isti dan prodala), bančni sef na leto 28 €, pa še tečaj niha. Približno za 1 zlatnik sem pustila na varčevalnem računu in glede na to, da sem ziheraš oz. zajec, bom nekaj naslednjih mesecev verjetno dajala raje kar tja, čeprav je inflacija še vedno v porastu in precej nad obrestno mero. Potem pa spet kakšen zlatnik itd….
Na forumih sem zasledila, da na gibanje cen zlata generalno vpliva: znižanje obrestnih mer (ne vem točno katerih bank) ga potisne navzgor, večje povpraševanje tudi navzgor, padec dolarja spet navzgor (čeprav bom pri moji prodaji verjetno na slabšem, če bo dolar proti evru slab – saj je bilo to mišljeno kot medvalutno razmerje, kajne?), draženje nafte tudi navzgor (ali zato, ker se plačuje v dolarjih in jih je za sodček potrebnih vedno več, tega ne razumem čisto dobro), če da neka banka na trg svoje zlato,ga to potisne navzdol itd. Kaj še vpliva, ali kdo ve?
Napovedi analitikov so za zlato večinoma vzpodbudne (rast trga Indije in Kitajske; če ni to pač malo za lase privlečeno), naraščajoča inflacija, psihološka komponenta…kaj pa bo v resnici,pa samo Bog ve.
Skratka, stvar me še kar zanima, čeprav sem najbrž naredila majhno napako (beri izgubo), no, pa saj nisem kupila veliko.Če hočem priti vsaj na zeleno vejo,bi morala počakati vsaj toliko, da zlato zraste za tistih 6 % (kot je bila premija) + stroške sefa + %inflacije za tisto obdobje, ko mi bo ležalo v sefu….se mi zdi, da bom kar čakala. Se opravičujem, če sem bila malce dolga, me je kar posrkalo. LP

Začetnica,

Zlato je v vsej svoji zgodovini najvarnejša naložba. Če vse propade, zlato ne bo in je to vaša zlata rezerva. Ima pa nihanja, ki gredo precej vsporedno z delnicam. Na zlato vpliva mnogo dejavnikov in je dolgoročna naložba. V tem smislu se ga obravnava. Sef pa lahko uporabite, še za shranjevanje ostalih stravi: pomembnih dokumentov, oporoke, zavarovalne police, pomembnejše pogodbe, razne dragocenosti…

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Ja, sef se je res izkazal kot koristna stvar, sem vanj deponirala tudi poročni prstan, ki me je že kar utesnjeval he, he….drugače pa vsem želim en lep dan brez stresov.

Zdravo!

Prosim naj kdo napiše kako se pa konkretno kupi zlato?

Greš kam…rečeš kaj, dobiš v zlato v roke??? Slišal sem, da se zlato da kupiti tudi v banki v Pliberku (Avstrija-ni provizije)? Je kdo tam že kupil zlato?

Hvala in lp

T.

Zlato se v Sloveniji lahko kupi npr pri Moro (www.moro.si) ali v Abanki. Kolikor razumem je pri nakupu dobro upoštevat, da ima kovnica, potrdilo oz. standard Good Delivery. Tako palico kasneje lažje vnovčite brez dodatnih provizij.

Pri prodaji lahko pride do manjšega pribitka na gram, saj gre palica v taljenje. Vendar področja prodaje ne poznam dobro…

tole kopiram iz spletne strani Moro:
Znane kovnice s standardom Good Delivery so Heraeus iz Nemčije, PAMP iz Švice, Valcambi iz Švice, Umicore iz Belgije, Johnson Matthey iz ZDA in druge.

Praktičen primer: Cena zlata se določa npr v moro dnevno. Nakup je običajen. Gotovina ali bančno nakazilo. Če imajo na zalogi odnesete blago s seboj. Ni kakih komplikacij. Pustiti je potrebno nekaj osebnih podatkov. Razlike so pri večjih nakupih.

no tudi pri Safeinvest se kupuje zlato, malo bolj ugodno.

nam dala kontaktov ker jih itak izbrišejo… lp

Živjo,

mene pa zanima, če kdo ve kam se zlato proda (v katero talilnico)??

lp

Jaz sem kupil zlato na investicija.net ,sem bil zelo zadovoljen. So neki posredniki firme ki kupuje zlato iz drugih drzav. Ponujajo pa večkratni ali enkratni nakup s količinskim popustom.
Se splača preverit in poklicat

Lp

New Report

Close