poplačevati kredit ali varčevati
Kaj vse ne slišiš na takih forumih….[/quote]
Torej hipotetično če imam kredit na Hypo banki še 30.000 eur in in plačujem mesečno 300 eur.
Zraven pa na isti banki še depozit 30.000 eur.
Ti trdiš da če banka bankrotira sem jaz še vedno dolžan banki kredit, oni pa meni niso dolžni vrniti depozita.
To trdim da nii res!!
Kaj vse ne slišiš na takih forumih….[/quote]
Torej hipotetično če imam kredit na Hypo banki še 30.000 eur in in plačujem mesečno 300 eur.
Zraven pa na isti banki še depozit 30.000 eur.
Ti trdiš da če banka bankrotira sem jaz še vedno dolžan banki kredit, oni pa meni niso dolžni vrniti depozita.
To trdim da nii res!![/quote]
S tvojim denarjem se lahko igraš….
Po mojem to še ne bi bil problem mislim znesek 30.000 €, ker mislim da je jamstvo države za vloge nekje 100.000 €(popravite me, če se motim).
Samo iz prakse bi rekla, da če gre banka po slabem, bi zahtevala redno vračilo kredita, za izplačilo depozita pa bi sigurno našlo sto izgovorov, da ravno zdaj ne more izplačat.
Če pa bi bil znesek večji, recimo kredita 130.000€ in depozit 130.000€, potem je potrebno kredit vrnit v celoti, tudi če gre banka v stečaj, medtem ko država za 30.000€(kar je nad 100.000€) ne jamči, tako da 30.000€ bi sigurno šlo zgubljenih.
A ni tako g. Tomc?
tako so meni razložili, tako da jaz bi raje vračala kredit predčasno, če bi lahko.
Naredi si izračun, koliko dobiš obresti neto od depozita (ne pozabit še davek) in koliko bi se ti to poznalo pri kreditu, če vrneš predčasno npr. delno, če nimaš za celoten znesek.
Vsak se mora pač zase odločit, kaj mu je najbolj pomembno ali manjša mesečna obveznost ali krajša doba odplačevanja.
Gre za obligacijo. Zakaj bi ti vrnil banki, ona pa tebi ne, pa tudi če bankrotira…Ti imaš dvostransko pogodbo z banko za kredit in drugo za depozit (če ni pisna pogodbe isto veljajo pravila depozita objavljena npr. na spletni strani banke). Če si banki toliko dolžan, kot imaš depozita je pobot edino normalna stvar in edino logično, to velja tako za bančni, kot za vsak drugi posel. Banka terja od tebe svoj denar in ti terjaš od banke svoj denar, če ne sporazumno, se pobot naredi po sodni poti. To kar jamnči država je nekaj drugega in ni za ta primer ko je mogoč 100 % pobot. To so osnovna načela obligacijskega prava, kot so načelo vestnosti in poštenja, načelo enake vrednosti dajatev, prepoved povzročanja škode, načelo mirnega reševanja sporov, dolžnost izpolnitve obveznosti, enakovrednosti udeležencev v obligacijskih razmerjih…Če kdo meni, da temu ni tako naj argumentira s pravno podlago.
Tema je ali poplačati kredit ali varčevati. Menim, da je v večini primerov ugodneje kredit čim prej poplačati, da ne plačujemo obresti. Obresti na depozite niso tako visoke, kot obresti, ki jih plačujemo za sposojeni denar. V živjenju sem sicer videl par primerov, ko se kredit ni splačalo poplačati, ker je bil tako ugoden, samo takih kreditov že nekaj let ni več. Da se pa zelo hitro izračunati kaj se bolj splača in vsak primer je individualen.
Kakor vzameš.
Konkretni primer:
Imam še 70.000€ kredita za odplačati v naslednjih 12 letih.
Imam privarčevanih 30.000€.
Skupna obrestna mera hipotekarnega kredita z evriborom je trenutno malenkost čez 2% (pribitek 1,75%)
Obrestna mera za enoletni depozit v banki je 4.3%
Kaj pravite – vezati ali poplačati polovico?
…moje razmišlanje: glede na to, da nam obrok 500€ ne predstavlja velike obremenitve mesečnih dohodkov in bi se ob poplačilu zmanjšla tudi naša likvidnost ter varnost v primeru izgube službe – se bolj nagibam k depozitu do trenutka, ko nisem sposoben poplačati kredita v celoti – cca še 6-7 let.
Hvala za mnenje in lp!
To pa ni tako, vse obresti se seštevajo. Davčna ve za vse.
“Razdelit na dva” je bilo verjetno mišljeno med partnerja. Pri DURSu to gre, CSD pa (za otroške, vrtec,…) to sešteje.
Pri CSDju je treba računati tudi na to, da bodo upoštevali dejansko dobljene obresti PLUS fiktivne obresti na trenutno vrednost prihrankov. Če sklenemo depozit za npr. 3 leta, 2x obračunajo obresti od istega denarja. In resno razmišljam, da bom izpodbijala odločbo, če lahko dokažem, da gre za isti denar. Mislite, da bi šlo?
Tisti, ki ne poznate sistema, čisto konkretno:
depozit sklenjen leta 2011-2013. 2011 so že bile pripisane obresti (letni pripis in razdelitev davčne obveze), ki jih je banka takrat javila DURSu.
CSD bo obresti, dobljene v 2011, sedaj upošteval pri obračunih socialnih transferjev za leto 2013 kot DOHODEK.
Hkrati pa bo CSD dobil od banke stanje prihrankov, v katerih je ta isti depozit s pripisanimi obrestmi, in bodo obračunali še fiktivne obresti (nekaj nad 4% se mi zdi), ki jih bodo spet prišteli k prihodkom.