Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Izplačilo partnerja

Izplačilo partnerja

Pozdravljeni,

imam sledeče vprašanje. Partner ima kredit na dobo 10 let, v višini 60.000 eur. Skupaj z obrestmi bo odplačal 71.000 eur (stanovanjski kredit z rastočo hipoteko).
Nepremičnina je dokončana, lastnika v ZK sva vsak 50/50. Jaz sem njemu tudi porok za kredit.
Zmenila sva se, da ga zaradi vložka, ki ga je potem še vlagal v hišo, izplačam v višini 100.000 eur (se razhajava). Hiša je nova, vanjo sva vložila trikrat toliko kot je cena izplačila.
Imam pogodbo za nedoločen čas. Zanima me, kakšne so tukaj opcije:

1.) Ali moram vzeti popolnoma nov kredit (razmišljala sem 30 let, 100.000 eur). Zastaviti seveda nameravam hišo, pod popolnoma novimi pogoji?
2.) Ali se lahko njegov obstoječi kredit poveča na 100.000 eur, poveča doba odplačevanja, zmanjša anuiteta, in je obrestna mera nekoliko bolj sprejemljiva (ne nova)? Ima 3M euribor in pribitek 1,8%.
3.) Ali lahko to poroštvo predstavlja težavo (ki ga imam jaz, za njegov kredit) pri jemanju novega, in kako se to uredi, da kredit sploh lahko vzamem, saj je njegov vezan na isto nepremičnino, pa še solastniški delež imava v ZK, kot rečeno, 50/50.

Skratka, v celotni situaciji me zanima, kakšne so moje možnosti za to da kredit dobim, oziroma kakšen način je najboljši?

Najlepša hvala in lep pozdrav.

1. Za kredit 100.000 EUR na 30 let potrebujete zelo dobro plačo, saj je obrok okoli 400 EUR mesečno. Če je hiša res tržno vredna vsaj tretino več s hipoteko ne bo težav.
2. Lahko se refinancira, s tem da se stari kredit poplača z novim pod zdajšnjimi pogoji. Tako nizek pribiek boste danes težko dobili.
3. Vse se uredi pogodbeno pri notarju in pod pogojem če se oba strinjata ni težav.

Če ste kreditno zmožni bodo povedali na banki. To lahko takoj preverite.
Če se razhajata je potrebna pri ločitvi sodna razdelitev premoženja in dolgov, v kolikor se sporazumeta glede tega tudi tu ni težav.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Pozdravljeni,

plače je 1050 eur neto, brez malice in brez prevoza. Skupaj s tem pa 1350 eur. Bi potem na takšno plačo dejansko dobila tak kredit?
Kako pa je s poroštvi? Hiša je zavarovana za vrednost 250.000 eur. Bi morala imeti poroka, da bi lahko vzela kredit?

To je vse, kar me še zanima, zaenkrat 🙂

Pa lep dan!

Hipoteka je OK. Če dobite poroka ni težav. Brez poroka je na tesno, vendar se najde banka kjer dobite kredit. Morda ne na prvi.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Dve leti nazaj sva delila premoženje z notarskim zapisom (ker je bilo sporazumno). V tem zapisu je bilo med ostalim navedeno, da jaz prevzamem kredit in da postanem 100% lastnik stanovanja.
S tem sem potem uredila na zemljiški knjigi (oz. je isti notar uredil spremembo) in na banki. Kredit sem z aneksom prevzela pod istimi pogoji, edino komitent sem morala postati. Preverjali so kreditno sposobnost kot če bi kredit najemala na novo.

Najbolje, da greš na banko in se pozanimaš, kakšne možnosti imaš.

Za 1050 €ur neto plače vam jaz tako visokega kredita ne bi dal, še posebej če drugih prihodkov nimate. Več kot očitno tudi živite v nepremičćnini ki presega vaše zmožnosti.

Če sem jaz prav razumela,
bi ti vzela 100.000€ kredita poleg kredita, ki ga ima tvoj mož?
Torej bi bila hiša obremenjena z hipoteko za dva kredita ali se motim?
Ker če je tako, dvomim, da bo šlo skozi z dananšnjimi pogoji…

Zakaj pa ne prevzameš v odplačevanje možev kredit (stroški za ta kredit so že bili plačani) in vzameš še “samo” 40.000 € novega kredita za izplačilo moža?
Stroški najemanja kredita in hipoteke sploh niso tako majhni, sploh pa glede na to, da mož že ima kredit, za katerega ste te stroške že plačali.

Nič jasno. Ko boš moža izplačala, bo najbrž on 100% lastnik? Kam boš dala hipoteko na nov kredit? Ali misliš, da ti bo banka kar dala tako velik kredit? Ali misliš, da boš preživela s 600 EUR mesečno, ob predpostavki, da se ti anuiteta ne spremeni? Vprašanje, ali sploh lahko vzameš stanovanjski kredit za svoj primer.

Ja, poroštvo vpliva na možnost kredita, saj to dejansko pomeni, da si tudi zavezana za plačevanje njegovega kredita. Če on vzame nov kredit, bo v večjem minusu, ker bo spet odplačeval veliko obresti. Sicer pa imaš tako specifična vprašanja, da je ta forum zadnji, kamor naj prideš z njimi. Predlagam, da greš na svojo banko in tam povprašaš te stvari. In odvetnika/notarja, saj bosta najbrž delala prepis hiše.

Potem bi imela pa dva kredita, če bi vzela še enega da njega izplačam ,akr ne bi šlo.
Šla sem na banko in bi dobila, tudi brez poroštva, je pa to na meji moje preditne sposobnosti.
Jaz bi njega izplačala, da bibila 100% lastnica nepremičnine.
Mislim da bo boljše, da nepremičnino prodava, ker za tako veliko zadevo tako ne bom mogla sama skrbet. Raje grem v eno majhno stanovanje, preostanek denarja pa dam vezat.

Sem samo razioskovala, kakšne so moje možnosti.
Ni pa mož in tudi termina “izvezakonska skupnost” še ne bova dosegla, ker sva premalo časa na istem naslovu.

Če prav razumem, je zadeva sledeča:
– hiša je pisana 50/50, sta solastnika
– vanjo sta vložila 300.000 EUR (upam, da so tu vključene že obresti od kredita/kreditov)
– hiša je vredna koliko?
– mož ima kredit za 60.000 EUR, ki ga bo odplačal 71.000 EUR (po trenutnih podatkih), tega misli on sicer odplačati
– ti bi njega izplačala v višini 100.000 EUR z novim kreditom, ki ga boš odplačala cca 150.000 EUR (načeloma več!)
– ti imaš že en kredit? (Ali to slučajno misliš, da ima on en kredit?)

Dodatne zadeve, na katere mogoče nisi pomislila:
– že sedaj je kredit na meji tvoje kreditne sposobnosti. Kako bo, če ti znižajo plačo za 10%, če ukinejo stroške prevoza in malice?
– kako boš s preostankom denarja plačevala stroške hiše, zavarovanj, hrano, kje so še vsi ostali izdatki, ki so tudi potrebni? Bistveno tukaj se mi zdi ogrevanje, le-to bo prišlo najbrž vsaj 2.000 EUR/letno, kar bi bilo cca 200 EUR mesečno.
– kako boš plačala morebitna popravila hiše, avta?
– kako bo, če izgubiš službo?
– koliko je hiša realno vredna, če jo sedaj prodata, cca 180.000 EUR? Oziroma pomembnejše vprašanje – za koliko lahko prodata hišo?

Ja, mogoče je zadnja opcija najboljša, ker menim, da nikakor ne boš mogla živeti s takšnim kreditom v tako veliki hiši, kako se boš ogrevala ipd. Če vzameš nov kredit na 30 let, to pomeni, da boš skoraj do svoje upokojitve ves čas gagala, komaj boš preživela, ves čas se odrekala, zakaj? Se ti to zdi smiselno? Ne pozabi, da s toliko krediti bosta obresti preplačala za eno manjše stanovanje ali vsaj njegovo polovico. Odločitev je seveda tvoja.

Še ena opcija je, ki pa ne vem, kako je izvedljiva – hišo si razdelita na pol, uredita tako, da lahko v njej oba živita, razdelita tudi na etažno lastnino, če je to možno in če bi sploh bila sposobna živeti v takšnih razmerah.

Želim, da ugodno razrešita vse skupaj.

New Report

Close