Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kam vlagati 50eur mesečno

Kam vlagati 50eur mesečno

Pozdravljeni.

enostavno vprašanje. 50 eur bi mesečno varčevala. zanima me kakšna je najboljša varianta, banka? naložba v sklade? kaj menite o produktu KD Potencial, ki nalaga v surovine?

lp

Banka.

ma kaka banka, ti bodo zaradi teh 50 eur ukinjal vse olajšav, če malo špekuliraš in to rabiš dolgoročno definitivno v zlato pač edino ohranja vrednost pa še država ne ve da ga maš 🙂

Kakšna kurja logika…

Jaz sem takoj za to, da mi država ukine olajšave ter da plačam čimveč davka, saj to poemni da bom tudi jaz veliko imel…

od česa boš ti imel veliko??? od 50 eur mesečno??? 🙂 in zaradi tvojih našparanih recimo po 16 mesecih 800 eur boš padel za plačilo vrtca v višji razred, otroški dodatke ti bodo znižal…… svaka čast kura logika,

našparaš za 5g ploščico zlata jo greš kupit in neseš dam jo zaviješ v štunf in to je to

800 €ur na banki pomeni ca 2,65 €ur mesečnih obresti in zaradi tega boš padel v višji razred vrtca?

Hahaha…

ne boš padel zaradi obresti temveč zaradi tvojih privarčevanih sredstev, dej raje ne piši če nimaš pojma, ti raje lepo delaj tako kot delaš bom imel jast več od tega, bodi priden plačuj davke, prispevke, šparaj v denarju to ti bo najbolje

Privarčevana sredstva se ne štejejo, temveč obresti od njih. razen v preieru, da jih nimaš vezanih.

Imaš pa prav, da od mene prejmeš precej denarja, glede na tvoje pisanje občutno preveč.

No napiši po koliko kupiš 5 g zlata in po koliko ti ga isti trenutek odkupijo.
Razlika je kar velika ane? Takoj spušiš nekaj.

Enostaven odgovor – če misliš varčevati, se odloči za varčevalni produkt. Produkt, ki ga omenjaš (KD Potencial) je fondpolica, naložbeno življenjsko zavarovanje. Torej gre v prvi vrsti za zavarovanje s komponento varčevanja. To pomeni, da gre del zneska za zavarovalno premijo, česar pa pri varčevalnih produktih ni – tam se vsa sredstva naložijo. Če torej ne želiš varčevanja, je ta produkt neprimeren za tvoje želje in se osredotoči na druge. Če želiš imeti kombinacijo, pa preveri tudi siceršnje kombinacije, ki so na voljo na trgu (torej posebej skladi in posebej življenjsko zavarovanje).

Kam želiš vlagati, je odvisno predvsem od tvojih želja, ciljev in predvsem nagnjenosti k tveganju. Skladi so ena možnost, v Sloveniji je velika ponudba, imaš t.i. varčevalne načrte, ki so namenjeni prav mesečnemu varčevanju. Je pa tudi ogromno skladov, tako da lahko izbiraš med različnimi in razpršiš premoženje + tveganje (delniški, obvezniški, denarni; panožni, regijski ipd). Lahko tudi en mesec vložiš v enega, drugega v drugega in si s tem omogočiš razpršenost.

Je pa tudi pravilo, da naj bi imel na strani za 6-12 mesečnih plač, v primeru izgube službe (seveda je priporočljivo več, vendar je to neka osnovna rezerva). Če tega nimaš, potem daj najprej takšen znesek na stran v banki ali kakšen denarni sklad, ki je najmanj tvegan, in potem začni z bolj tveganimi naložbami.

Ta je šele dobra – po eni strani govoriti o varčevalniem produktu in v isti sapi omenjati zavarovanje. Pri vseh zadevah , ki prodajajo 2 stvari hkrati – npr. zavarovanje + varčevanja ali pa nakup avtomobila + leasing – je velika verjetnost , da vas vsaj pri eni zadvei nategnejo, zato prste stran od takih ponudb.

samo zlato ti realno ohranja vrednost, on se ne draži in cena mu ne pada spreminja se vrednost denarju, če pa varčuješ v denarju si pa odvisen od 1000 in ene stvari vse gre pa itak navzdol

realno poglej, enči benči je napisal da bi 50 eur mesečno varčeval in kje je bolše varrčevanje kot v zlatu kateri ti edini ohranja vrednost privarčevanega, samo če pogledaš cene v trgovinah pred recimo 5 leti bi za vkoličino zlata dobil enako količino dobrin kot danes, če pa to preračunaš v denar si pa na občutno drugačni cifri seveda bol neugodni zate

vsekakor je to samo za varčevanje, če pa ti pričakuješ neke donose pa seveda zlato ni primerna oblika naložbe, saj donos lahko ustvariš samo v denarju

Ta je šele dobra – po eni strani govoriti o varčevalniem produktu in v isti sapi omenjati zavarovanje. Pri vseh zadevah , ki prodajajo 2 stvari hkrati – npr. zavarovanje + varčevanja ali pa nakup avtomobila + leasing – je velika verjetnost , da vas vsaj pri eni zadvei nategnejo, zato prste stran od takih ponudb.[/quote]

Avtor je omenil produkt, obrazložitev je moja, da gre pri KD Potencialu dejansko v prvi vrsti za zavarovanje. Osebno sem proti takšnim strukturiranim produktom, vendar nekaterim pač ustrezajo. In če avtor išče varčevanje, potem naložbeno življenjsko zavarovanje ni zanj.

Ne vem, meni se zdi moje jasno napisano, je bilo mogoče prebrano prehitro?

Prosil bi če dobro preverite za kakšno obliko zavarovanja in naložbe gre pri tem produktu, ker se bojim, da resnično ne more biti zavarovanje v prvi vrsti glede na višino zavarovalne vsote.

Priporočam, da resnično dobro premislite, ker če ne boste plačevali 15 let se zna zgoditi, da boste razočarani. Če boste vztrajali do konca je zadeva dobra in primerna za varčevanje.

Zagotovo se pa strinjam, da naj bo zavarovanje in varčevanje ločeno, izjema so produkti, kot je naprimer ta, ki ga omenjate.

Pozdravljeni,

sam vam priporočam naložbeno zavarovanje. Daleč najnižji strošek med zavarovanji ima na trgu produkt Varčevanje & Garancija, ki ga tržijo v Banki Volksbank d.d. (sicer produkt zavarovalnice ERGO). V razdobju 20 let so razlike proti npr. KD-ju tudi 3.000 EUR samo v stroških, ki si jih obračuna zavarovalnica v času trajanja police.
Produkt je prav tako konkurenčen iz stališča naložbe, poleg tega pa vključuje še 80% garancijo na vplačana sredstva.
Trditev, da je naložbeno zavarovanje v prvi meri zavarovanje in potem naložba je popolnoma zgrešena – to vam pove že ime produkta. Naložbeno zavarovanje je produkt, ki je v osnovi namenjen varčevanju in vključuje komponento zavarovanja le zaradi davčnih in drugih ugodnosti, ki jih taka kombinacija zakonsko omogoča.

Zakaj priporočam naložbeno zavarovanje:
– davčni vidik – če je polica daljša od 10 let, je donos in izplačilo neobdavčeno
– pri uveljavljanu pravic iz javnih sredstev (višina plačila za varstvo v vrtcih, otroški dodatek…) premoženje v življenjskem zavarovanju ni upoštevano
– tveganje – profesionalno upravljanje s premoženjem, razpršenost
– strošek naložbe – upravljalci premoženja zaradi obsega sredstev dosegajo za upravljanje nižje stroške, kot pa če se za varčevanje oziroma nalaganje sredstev v kapitalske trge odločamo sami
– še vedno velja, da ima tak način varčevanja pričakovan višji donos, kot pa večina ostalih oblik varčevanja
– metoda povprečnega stroška (cost average effect). Za obrazložitev pojma vpišite izraz v google.
– obveznost – ker smo ljudje pri varčevanju nagnjeni k nedisciplini, je življenjsko zavarovanje koristen način varčevanje, saj je načeloma mesečno plačilo obroka obvezno
– nerazpoložljivost sredstev – ljudje imamo v navadi, da v primeru izrednih dogodkov (npr. popravilo avta) sredstva črpamo iz privarčevanih sredstev, čeprav je osnovni namen varčevanja bil drugačen. V primeru varčevanja v življenjskem zavarovanju te možnosti brez zapletene procedure načeloma nimamo in tudi na to ne takoj pomislimo
– nam dodatno nudi še zavarovanja v primeru nepredvidljivh dogodkov

Mislim, da ni nobene druge oblike varčevanja, ki bi imela toliko prednosti.

LP

Se popolnoma ne strinjam. Dokazano in preverjeno je, da če si boste uredili zavarovanje posebej in varčevanje posebej boste imeli na koncu in med dobo bistveno več.

Vsaj trikrat višjo zavarovalno vsoto kot pri naložbenem življenjskem zavarovanju in točno razdeljene stroške koliko denarja namenite zavarovanju in koliko varčevanju.

Ker se pogovarjamo točno o določenem produktu Fondpolici Potencial, me zanima, če se tudi pri vašem produktu ali tiste, ki jih pač poznate na trgu, začnejo sredstva plemeniti ob plačilu prve premije, kakor da ste jih že za celotno obdobje vplačali???

Ne razumite me narobe ampak gre za posebno vrsto produkta, zato tudi pravim, da je dobra. Pa še to naložba ni v sklade ampak v indeks.

Nasvet – nehajte z oglaševanjem.

Avtorica sprašuje po varčevanju, želi torej varčevati. To naložbeno življenjsko zavarovanje omogoča le v enem delu. Če želi varčevati, naj se odloči za varčevalni produkt.

In spet se ponavljam – če se želi imeti zavarovanje in varčevanje, se enostavno izbere dva ločena produkta, kar je tudi z vidika varnosti ugodnejše za zavarovanca/vlagatelja.

No pa dajte napisat še kaj napisat o stroških, ki si jih KD obračuna v času trajanja police…

KD je žal iz tega vidika med najmanj ugodnimi zavarovalnicami na trgu. Stroškovni vidik je pri naložbenih zavarovanjih med največkrat prezrtimi, ampak najbolj pomembnimi kriteriji. Vsi gledajo samo pretekli donos (ki ni garancija za prihodnjega) in po možnosti še garancijo. Sicer podatkov ravno za produkt KD Potencial nimam, ampak Fondpolica je definitivno slab produkt in glede na politiko in finančno kondicijo KD (oz. majhnost zavarovalnice in s tem posledično višji stroški), ne verjamem, da je kakšen produkt bistveno drugačen.

Kot primer navajam primerjavo v stroških med Fondpolico in ERGO Varčevanje & Garancija:
Predpostavka 20 let, 100 EUR mesečno, ZV 100%:

ob predpostavki 0% donosa (podobno kot EOM pri kreditih):
KD Življenje – 18.641 EUR
ERGO V&G – 21.594 EUR, torej razlika cca. 3.000 EUR

ob predpostavki 8% donosa
KD Življenje – 42.878 EUR
ERGO V&G – 50.015 EUR, razlika že ogromnih cca. 7.000 EUR

Če te razlike primerjate v odstotku z vplačanimi sredstvi, boste ugotovili, da gre za ogromne razlike. Razlika pri 0% donosa pomeni 12,50% razlike v primerjavi z vplačanimi sredstvi !!!

Torej, te razlike ne morete upravičiti z nobenim marketinškim prijemom.

Ne razumem pa tega sistema enkratnega vplačila – če to drži, je možen tudi slabši izid, kot pri obročnem vplačevanju zaradi načela metode povprečnega stroška oz. je lahko tveganje večje. Pri metodi povprečnega stroška (torej pri obročnem vplačevanju) je v idealnih pogojih možen ob določenem padcu naložbe za krajše časovno obdobje celo višji donos, kot pri enkratnem vplačilu ob prepdostavki, da ima naložba ves čas zmerno rast. Da ne govorim v primeru padca. Zakaj: zato ker kupujete naložbo cenejše in v enakem obsegu, ko pa naložba začne rasti, se rast multiplicira. Skratka, to enkratno vplačilo je le spreten marketinški trik. Indeks pa ni nič drugega, kot povprečje blue chipov določene borze ali določenega izbora vrednostnih papirjev – torej je gibanje indeksa usklajeno z gibanjem borze. Večje razlike med naložbo v sklad ali indeks ni, tako da to ni neka posebna prednost.

Torej, naj si vsak ustvari mnenje o kvaliteti produkta na podlagi tehtnih argumentov in ne nekih ad hoc marektinških prijemov.

Lep pozdrav.

Glede na to da je gospa vprašala točno za določen produkt in kam vlagati 50,00€ ni noben marketing, glede na to da ne delam na tem področju. Sem pa se včasih s tem ukvarjal in mi poznavanje zavarovanj in njihovih produktov ni tuje.

Sam sem že na začetku napisal naj bo zavarovanje ločeno od varčevanja..

Dajte prosim malo pobrskat in si prebrat lastnosti in potem podajte svoje mnenje. Sam sem ga že napisal.

Glede življenjskih zavarovanj z vključeno varčevalno komponetno pa samo tole. Nikoli nimate vseh stroškov točno napisanih in opredeljenih, ker zavarovalnice prikazujejo tiste, ki so jih dolžne ostalih pač ne.

Da ne bo slabe volje in jeze to govorim za naše zavarovalnice, ker imam izkušnje s tem, ker smo v družini po dolgih borbah le prejeli natančne stroškovnike in potem ugotovili kako je na stvari. Kot je na primer Ergo ali pa Wiener pa ne poznam in tudi nisem preverjal, ker nismo imeli tam ničesar sklenjeno.

S tem, kar je spodaj napisano se popolnoma strinjam, razen določenih produktov, ki se občasno plasirajo na trg.

(No pa dajte napisat še kaj napisat o stroških, ki si jih KD obračuna v času trajanja police…

KD je žal iz tega vidika med najmanj ugodnimi zavarovalnicami na trgu. Stroškovni vidik je pri naložbenih zavarovanjih med največkrat prezrtimi, ampak najbolj pomembnimi kriteriji. Vsi gledajo samo pretekli donos (ki ni garancija za prihodnjega) in po možnosti še garancijo. Sicer podatkov ravno za produkt KD Potencial nimam, ampak Fondpolica je definitivno slab produkt in glede na politiko in finančno kondicijo KD (oz. majhnost zavarovalnice in s tem posledično višji stroški), ne verjamem, da je kakšen produkt bistveno drugačen.)

Džizus krajst, kaj pa je s tabo? Kdo pa sploh dela kaj marketinga za KD Potencial?! TI si edini, ki delaš marketing in to točno določenemu produktu.

Pa ne vem, zakaj se moram že nevemkolikič ponavljati – avtorica je vprašala, kje naj varčuje, in omenila ta produkt. Tako jaz kot objektivno sva dala enako mnenje, da naj loči zavarovalno in varčevalno komponento. In da njen omenjen produkt tega pač nima.

Ti pa se oglasiš s čistimi prodajnimi prijemi in obenem drugim govoriš o tem.

Predlagam, da se v prihodnje lepo držimo nasvetov in nikakor ne kakšne prodaje kakšnih produktov. Tebi kljub nicku to nikakor ne uspeva.

KD je totalni nateg :))) pa rečte kaj kej čte:)

Dajte že enkrat nehat.
Varčevanje je eno.
Zavarovanje je drugo.

To je tako kot da kupiš kruh in salamo ali pa narejen sendvič.

Kaj bo ceneje?
Seveda bo ceneje če si sam narediš sendvič iz kruha in salame.

In ne blatit produktov če ste pa nevedni in ne znate brati splošnih pogojev!

To je isto kot bi rekel : “narejen sendvič ki ga kupiš v prodajalni je nateg”!

Produkti kot so naložbeno življensko zavarovanje, so za take, ki se jim ne ljubi iti kupit kruha in salame in kupijo sendvič!

Ne, vem zakaj ste razumeli, da nekaj prodajam na tem forumu. Če bi kaj prodajal, bi napisal še kontakt. Želel sem le svetovati na vprašanje. Slučajno pa sem na tekočem in sem podal svoje mnenje. KD deluje na agresivni prodaji – udeležite se enega njihovega seminarja – podobno kot da bi se udeležil predavanja kakšnega piramidnega sistema. In tako večinoma delujejo tudi njihovi zastopniki Obljubljajo milijone s prodajo njihovih zavarovanj, produkti pa so zanič in najdražji na trgu.

Če se vrnem na uvodno vprašanje na tem forumu – nikakor ne svetujem varčevanja pri KD in odgovor sem želel le kvalitetno argumentirati. Vendar je očitno nekatere to zmotilo. Vsem, ki se zaradi mojega pisanja počutijo ogrožene, ali pa jih je zmotilo, se opravičujem. Moj namen je bil nasproten. Na živce mi grejo le samooklicani finančni strokovnjaki, ki pa v realnosti nimajo pojma o čem govorijo. Drugače pa mi je popolnoma vseeno, pri kateri zavarovalnici boste kaj kupili.

Mp25 – se ne strinjam. Naložbeno zavarovanje ni slab način dolgoročnega varčevanja, poudarek na besedi dolgoročno. Vendar je potrebno vedeti, s kakšnim namenom sklepaš polico. Če je za namen varčevanja, je potrebno skleniti polico z minimalno zavarovalno vsoto za smrt, zato da se maksimizira naložbeni del. Seveda pa je pomembno tudi kdo je upravljalec premoženja in kakšni so stroški, ki si jih zavarovalnica obračuna. Kakšno varčevanje pa bi ti svetoval nekomu, ki nima znanja o kapitalskih trgih in ki nima časa spremljati tečajnic? Varčevanje na banki? Varčevanje na banki ne pokrije niti inflacije, če pa nekaj privarčuješ, te pa obdavčijo, poleg tega pa vpliva še na cenzus pri višini plačila vrtca, otroškega dodatka itd. Glej enega mojih prejšnjih komentarjev – zakaj je naložbeno zavarovanje primerna oblika dolgoročnega varčevanja?

Očitno pa ti veš nekaj več – kakšne pa so prednosti KD fondpolice…?!

Če se želite zavarovati, pa je naložbeno zavarovanje popolnoma neprimeren in predrag produkt. Če vam zastopnik prodaja naložbeno zavarovanje v smislu zavarovanja, mu gre le za provizijo in ne za dejansko korist stranke. In tukaj je glavni problem pri nas. Zaradi nekorektne prodaje in agresivnih prijemov zavarovalnih zastopnikov se je pri nas ustvaril odpor od teh produktov, ki pa je neutemeljen.

Mimogrede – če v trgovini v delikatesi kupiš salamo in kruh, ti naredijo tudi sendvič – in ni zaradi tega nič dražje, kot če si salamo v kruh nagaziš sam.

“Mimogrede – če v trgovini v delikatesi kupiš salamo in kruh, ti naredijo tudi sendvič – in ni zaradi tega nič dražje, kot če si salamo v kruh nagaziš sam. “

To si pa lepo napisal. Samo zraven na polici so pa sendviči narejeni kjer ti pa to zaračunajo ane.
In isto je pri naložbenih zavarovanjih.

Ti lahko sam izbereš varčevanje v skladih (istem skladu kot je pri naložbenem zavarovanju).
In sam lahko skleneš riziko polico za zavarovanje.

To je precej ugodnejša, cenejša… možnost.
Za to ni potrebno nobenega znanja in spremljanja tečajnic.

Torej:
Če nekdo želi varčevati in mu zavarovalni agent ponuja naložbeno zavarovanje naj raje sam kupuje enote tistega sklada v katerega vlagajo v naložbenem zavarovanju. To je precej ceneje!!!

Če se želi življensko zavarovati pa naj sklene riziko polico.

in zakaj hudiča bi nekod nekaj nalagal nekam da to vejo državne institucije? Mislim od kje ta logika in kak doprinos temu bi imel?
Gor je nekdo napisal da je treba šparat tako da nihče ne ve kaj kdo ima in to bo vedno bolj prišlo do izraza v bodoče, saj nam bodo naši vrli politiki nabili cenzus za privarčevana sredstva ( ne samo na dobičke tako kot do sedaj) in boš hitro s….. dobiček ostalo ti bo pa inflacija požrla

New Report

Close