krediti za tujce
Pozdravljeni!
Pred tremi leti sem imel takšen primer in kakor se spomnim mu nisem mogel urediti dolgoročnega kredita.
V ponedeljek se bom pozanimal, če sedaj obstaja kje kakšna varianta in vam sporočim.
Lep dan!
Jutri imam sestanek z direktorjem banke in vam sporočim podrobnsti!
Kredite tujcem banke načeloma ne želijo odobravati predvsem zato, ker
nimajo nobene možnosti vpogleda v boniteto stranke kot tudi delodajalca,
pa tudi izterjava v primeru nerednega odplačevanja je lahko zelo zahtevna, včasih celo nemogoča.
Zakon sicer dopušča kreditiranje tujca, je pa potrebno mesečno poročanje
BS o odplačevanju kredita, kar je izredno zamudno, še posebej, če delaš samo za eno stranko.
Mogoče bi se našla banka, ki bi naredila kredit tujcu, ki pa bi moral prejemati dohodke na bančni račun v Sloveniji. Kredit bi moral biti zavarovan s hipoteko, saj naše zavarovalnice niso pripravljene zavarovati kredita tujcem.
Banke se resnično izogibajo dajanja kreditov tujcem. Možno je do 7 let in ponavadi želijo še poroka.
Če tujec ni državljan države v EU, ne more uveljavljat lastninske pravice na nepremičnini.
Vsaka banka lahko da kredit tujcu, če želi in to kakršnegakoli. Težava je, da imajo s tem več dela in stroškov, ker mora banka o tem poročati Banki Slovenije. Kot imam izkušnje je malo kadrov na banki, ki znajo izpolnjevati obrazce za Banko Slovenije in se raje izogibajo kreditiranju tujcev.
Za pridobitev kredita ni važno toliko državljanstvo, kakor garancija. Kot je že pred tem zapisal g. Tomc pa zaradi birokracije banke le s težavo odobrijo kredit tujcu.
Vsekakor priporočam obisk bank, pri tem bi osebno izbiral tuje banke z podružnicami pri nas, saj so te po večini bolj flexibilne.
Velja pa staro pravilo, sprehod in zbiranje informacij.
Moj mož je tujec, ne iz EU, ampak iz ene eksotične države. Hipotekarnega kredita mu niso želeli odobriti, lahko je moj porok, dobil pa je potrošniški kredit (NKBM). Ima pa v Sloveniji stalno prebivališče in v času odobritve kredita je imel s.p. Porok pri njegovem kreditu sem jaz, slovenska državljanka.
Jaz sem tujec s začasnim bivanjem v Sloveniji. Državljan se Hrvaške in imam začasno delovno dovoljenje in pogodbo s delodajalcem na nedoločen čas. V septembru 2011. sem dobil stanovanjski kredit pri NKBM za nakup nepremičnine na Štajerskem. Vpisal sem se kot lastnik kupljenega stanovanja s hipotekom na banko. Postopek vpisa je da se tujec lahko vpiše kot lastnik samo na določeno nepremičnino katero bo rabil izključno za stanovanje. Za odobritev se odda vloga Ministrsvu pravosodja RS in je ministtrstvo dolžno zadevo razrešiti v 90 dneh. Potem se čaka še en mesec na pravomočnost in se tujec lahko vpise na lastniško pravico. To izredno ne velja za državljanje Ruske federacije ali pravne osebe registrirane v Ruski federaciji ker nimajo pravice do lastništva na neprimičninami v Sloveniji.
TOREJ; Veliko dobre volje, veliko časa in živcev, dobro plačo i ne malo denarja in vse je mogoče.
Tudi za tujce.
To je odvisno od politike posamezne banke, predvsem koliko ste za njih bonitetni.
Lp,