Kredit in vračilo
Pozdrav,
Nekaj me zanima glede in sicer imam hipotekarni kredit na stanovanje.
Kredit znaša 50.000eur odplačal sem že 12obrokov po 400eur (4800eur).
Če bi hotel ta kredit odplačat bi moral vrnit še 45200eur? Ali kaj več? Saj na banki so mi rekli da se kredit ne splača predčasno odplačat, a me zanima zakaj?
Hvala in lp,
Ta tvoj izračun verjetno ni točen. Če si vzel 50.000eur kredita moraš plačat še obresti do dneva poplačila kredita(ne vem kakšno obrestno mero imaš zato ti ne morem izračunat) poleg tega pa plačaš še znesek ki je enak polovici stroškov odobritve kredita.
Temu znesku ki je sigurno večji od 50.000 eur odšteješ vse obroke ki si jih plačal. Toliko si potem dolžan banki.
To da so ti rekli da se ga ne splača predčasno odplačat je zavajanje. Če imate denar in so obresti kredita EOM višje kot če date denar vezati na banko potem se poplačilo seveda splača.
Banka služi s pribitkom na obrestno mero. V fazi jemanja kredita ima banka precej dela in posledično stroškov zato ko jemljete kredit nikoli ne smete povedati da ga boste predčasno poplačali. Banka ne bo zainteresirana da vam da dolgoročni kredit če ve da ga boste poplačali (vi ste s tem dobili kratkoročni kredit po bistveno boljših pogojih kot veljajo za kratkoročne kredite)
Tu je razlog po mojem mnenju zakaj so vam rekli da se poplačilo ne splača. ne splača se za banko!
Kredit sem vzel pri NLB je po pogodbi EURIBOR+2.2%
Ko se nazadnje bil na banki in vprašal koliko sem še dolžen kredita mi je tako povedala da sem že odplačal 4800eur in je še ostalo 45200eur. Potemtakem ta znesek ne velja za odplačilo?
Zasledil sem tudi skupne stroške kredita ki znašajo okrog +15k€? Bo ta znese potrebno prištet k odplačilu?
hvala.
zakaj tako bedast komentar – sprašujem za mnenja, saj banka nima vedno prav oz. priredi tako kako se njim najbolj splača.
Da, skupni stroški okrog cca=15k€+50k€ = 400*160. Se pravi če bi odplačeval čez celotno obdobje kredida mesečno bi prišel na ta strošek. Ali ga obračunajo tudi če predčasno poplačaš?
Nazadnje so me lepo odslovili z nekimi čudnimi izračuni, da se dejansko kredita ne izplača poplačat.
zakaj tako bedast komentar – sprašujem za mnenja, saj banka nima vedno prav oz. priredi tako kako se njim najbolj splača.
Da, skupni stroški okrog cca=15k€+50k€ = 400*160. Se pravi če bi odplačeval čez celotno obdobje kredida mesečno bi prišel na ta strošek. Ali ga obračunajo tudi če predčasno poplačaš?
Nazadnje so me lepo odslovili z nekimi čudnimi izračuni, da se dejansko kredita ne izplača poplačat.[/quote]
Komentar ni bil bedast, bedasta so vprašanja.
Noben kredit nima 15.000 €ur stroškov, verjetno mešaš pojme stroški, obresti, glavnica,….
Če izračuna ne razumeš, še vedno ni nujno da je čuden. Lahko si ga pustiš razložiti na banki – če ne znajo zahtevaj drugo osebo – lahko pa ga pripopaš tukaj pa ti bo kdo poskusil pomagati.
Za začetek pa bi bilo dobro, da malo spremeniš odnos.
Ja, NLB pod skupne stroške kredita navede tudi obresti. Sem naredila en info izračun in je točno tako prikazano.
Odgovor na osnovno vprašanje: če popolačaš kredit, teh obresti seveda ni potrebno plačati. Koliko pa si trenutno dolžan (torej koliko obresti se je nabralo od najema kredita) pa lahko samo na banki točno povejo.
Ja, NLB pod skupne stroške kredita navede tudi obresti. Sem naredila en info izračun in je točno tako prikazano.
Odgovor na osnovno vprašanje: če popolačaš kredit, teh obresti seveda ni potrebno plačati. Koliko pa si trenutno dolžan (torej koliko obresti se je nabralo od najema kredita) pa lahko samo na banki točno povejo.[/quote]
Na banko bom šel ob priložnosti, samo me zanima kaj lahko pričakujem.
Meni logično bi bilo da bi moral odplačat še cca 46000eur
kredit je bil: 50.000
skupni stroški bi bili: 15000 (15let)
do sedaj odplačano: 4800eur (eno leto)
skupn strošek bi bil: cca 1000eur za to leto.
se pravi 50.000 – 4800 + 1000 = 46.200eur (okvirno)
kaj ti še manjka? sem vse podal…
znesek kredita: 50.000
Euribor + 2.2%
mesečni obrok: 400eur
odplačujem že 12mesecev.[/quote]
Po moji oceni moraš še plačati 47.000 glavnice in 7.500 €ur stroškov – če seveda tvoj podatek o stroških odobritve kredita drži. Bolj verjetno so stroški znašali okoli 300 evrov, kar pomeni da moraš vrniti še 47150 evrov + obresti dneva zadnjega obroka do dneva poplačila.
In koliko so rekli na banki?
Pri najemu kredita ste dobili tudi amortizacijski načrt, kjer je navedeno, kako se odplačujejo obresti in glavnica za vsak mesec posebej (to je priblino, če je kredit vezan na euribor, ki se spreminja). Verjetno ste dolžni še večino glavnice in ko jo odplačate ne plačujete več obresti.
Lp,
Anuiteta je sestavljeno z razdolžnine in obresti. Ker je na začetku dolg visok, je obresti veliko, ko pa se dol manjša, se manjšajo obresti in povečuje razdolžnina. Ko odplačas polovico anuitet, še nisi odplačal polovico kredita. Da veš v vsakem trenutku koliko si še dolžan potrebuješ amortizacijski načrt.