Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute posoja hipoteka

posoja hipoteka

Spoštovani,

imam vprašanje glede posoje denarja. Kakšno je tveganje, če posodiš nekomu denar, kot zavarovanje pa vpišeš hipoteko na njegovo nepremičnino (ki še ni obremenjena) in narediš notaski zapis z možnostjo izvršbe.
Ta posel so mi vsi odsvetovali, vendar mi ni čisto jasno zakaj.

Hvala.

g. Tomc, prosim vas, če lahko poveste svoje mnenje

Hvala in lp.

Hipoteka naj nastane s sklenitvijo neposredno izvršljivega notarskega zapisa. Gre za pravni posel, ki mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa, v katerem zastavitelj soglaša, da se denarna terjatev zavaruje z vknjižbo hipoteke na zastaviteljevi nepremičnini in da se po zapadlosti terjatve opravi poplačilo terjatve iz kupnine, dosežene s prodajo, in izpraznitev ter izročitev nepremičnin kupcu v enem mesecu po prodaji. Izvršljivost notarskega zapisa se zaznamuje tudi v zemljiški knjigi in učinkuje proti vsakemu poznejšemu pridobitelju lastninske pravice na zastavljeni nepremičnini.

V primeru, da s hipoteko zavarovana terjatev ob zapadlosti ni plačana, lahko upnik s tožbo zahteva, da se zastavljena nepremičnina proda. Če je nastala hipoteka na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa, lahko upnik neposredno v izvršilnem postopku zahteva, da se nepremičnino proda in da se dolg poplača s kupnino, ki je bila plačana za to nepremičnino. Nična so zato morebitna pogodbena določila, da zastavljena stvar preide v last zastavnega upnika, če njegova terjatev ob zapadlosti ne bo plačana, in prav tako določila o prodaji zastavljene stvari po vnaprej določeni ceni. Dogovora o prehodu lastninske pravice in prodaji po določeni ceni pa sta veljavna, če sta sklenjena po zapadlosti zavarovane terjatve.

Ta način zavarovanja je pravno gledano varen za posojilodajalca. Zakaj so vam odsvetovali ne vem. Naj povedo. Morda zaradi stroškov izvršilnega postopka ali vrednosti same nepremičnine, ki se v izvršilnem postopku na dražbi lahko prodaja veliko pod ceno, ki je lahko kaj kmalu nižja, kot je znesek terjatve. Sam nimam izkušenj s temi postopki, zato sem vam lahko pojasnil teorijo.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Če je zadeva overjena te nima kaj skrbeti, če ne pride do plačila lahko zahtevaš terjatev. Tudi sam sem imel tako izkušnjo in so mi zadeve uredili tule http://www.achilles.si/[/url]. Vsaka šola nekaj stane, denarja pa ne posojam več :)!

New Report

Close