Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kako podariti 70.000 eur

kako podariti 70.000 eur

Sestra bo prodala nepremičnino, za katero bo dobila 70.000 eur čistega na svoj račun (po poplačilu davkov itd.). Denar bi rada razdelila med svoja polnoletna otroka, vsakemu torej 35.000. Kako izvesti to zadevo?

Po prebiranju forumov in informacijah na banki naj bi šli k notarju, ki bo naredila darilno pogodbo, tako da otrokoma, ki bosta dobila podarjeni denar, ne bo treba plačat davka, bo pa seveda ogromno koštalo nakazilo denarja iz sestrinega računa na računa njenih otrok (provizija bank).

Zanima me, če kdo iz prve roke ve, ali so to prave informacije oz. ali je to pravi način za urejanje podarjanja tolikšne vsote denarja?

Aja, sestra je starejša, se ne znajde in ne uporablja neta, zato jaz pišem v njenem imenu. Najlepše se vam zahvaljujem za vse informacije!

Kaj pa če enostavno dvigne denar in jima ga izroči?

Ne vem, zakaj bi bilo nakazilo iz računa na račun drago?
Jaz non stop prenakazujem denar na en drug račun, pa en plačam nič.

Vpraši Jureta Jankovića.On to oblada.

če gre za prenos v okviru iste banke naj ne bi bilo nobene provizije, pa tudi sicer mislim da ni nek hud strošek. mislim da ima recimo NLB za plačila do 50.000€ 1,80€ provizije, za več pa 6,35.

Provizija za nakazilo on-line je skoraj da zastonj. Torej nobenih stoškov. Dražje bi bilo z nakazilom na pošti.
Sicer pa ne vidim razloga zakaj bi morali delati kakršnekoli pogodbe? Denar ona lahko da komurkoli hoče.

Očitno ne gre za darilo brez pričakovanj povrnitve v kakšni obliki. Zakaj bi drugače potreboval pogodbo?
Jaz pač denar dvignem in ga “podarim” otroku, ko ga rabi. Sicer manjše zneske, ampak s 70.000 ne bi ravnal nič drugače.
Če pa se lahko vplete DURS, pa ne vem….

S kakšnim namenom pa bo ona otrokoma podaruila denar? Ali ima poleg teh otrok še kakšne druge dediče in bi želela dokumentirati, da je tema dvema podarila denar, da bosta zato manj zahtevala na dediščini?

Ker če bi jima samo dala denar, potem naj ga samo dvigne z računa in jima ga da v roke.

Sicer pa: za stroške notarja bo dala veliko več kot za stroške bančnega nakazila, ki vsekakor ni ‘strašno drago’. Zato je dobro prej premisliti, kaj želi s tem darilom doseči in potem v skladu s temi željami tudi pri notarju ustrezno napisati dokumente.

..tole je pa res hecno..
..če hoče komu denar dat..
..po TEM KO JE PLAČALA DAVKE.. ga mirne duše da..
..dvigne na banki in da v roke..al pa prenakaže na njun račun..
..celo darilna pogodba omogoča tistemu ki darilo da.. da ga ob nespoštovanju ali določenih razlogih celo VRNE!!..
..tako da razmislite… res…. zakaj komplicirate..???

davka itak ni v nobenem primeru, ker gre za prvi dedni red, za darilo in ne za prihodek od kakšnega dela, je pa postopkovno pravilno, da naredijo darilno pogodbo.

Ne, to sta edina otroka, rada bi jima dala denar kot darilo, brez da bi pričakovala karkoli v zameno in drugih dedičev ni. Ali DURS ne more kakorkoli obdavčiti ta dva otroka, ki bosta kar iz nekje dobila tolikšno vsoto? Nočemo komplicirati, zato sprašujem. Morata ta dva otroka kakorkoli prijaviti na DURSu to darilo? Ne vem no, če so stvari tako enostavno, poleg tega si sestra ne bo upala dvignit 70.000 eur, je pa že bolje, da jih nakaže, da se bo pri otrokih videla “sled”, torej od kod je denar prišel.

pa nehajte komplicirat , no !!!
naj prenakaže in to je to !!

Ne, to sta edina otroka, rada bi jima dala denar kot darilo, brez da bi pričakovala karkoli v zameno in drugih dedičev ni. Ali DURS ne more kakorkoli obdavčiti ta dva otroka, ki bosta kar iz nekje dobila tolikšno vsoto? Nočemo komplicirati, zato sprašujem. Morata ta dva otroka kakorkoli prijaviti na DURSu to darilo? Ne vem no, če so stvari tako enostavno, poleg tega si sestra ne bo upala dvignit 70.000 eur, je pa že bolje, da jih nakaže, da se bo pri otrokih videla “sled”, torej od kod je denar prišel.[/quote]
DURS ne more kar tako obdavčevat povprek. je treba najprej prihodek prijavit, da se lahko obdavči.
darilo lastnemu otroku ni prihodek. s pogodbo se zavaruje ona, saj ima v primeru nespoštovanja obdarjenca pravno podlago, da zahteva darilo nazaj.

Ne vem, kje ti živiš, ampak jaz živim v Sloveniji, kjer bi se z neba znal pojavit DURS, ki ga bo zanimalo, od kod dvema navadnima državljanoma toliko denarja na računu. Ne zaupam nikomur, še najmanj pa sistemu v tej državi, blizu take vsote sem samo danes (pa še to je sestrina) in ne bom nikoli več v življenju, zato ne vem, ali so pri takih zadevah stvari bolj komplicirane, je treba na kaj biti pozoren… Če si pravno neuk, te to ne odrešuje odgovornosti, ti pa lahko en fejst težek cegu pade na glavo.

Pa umiri se, ne bi želela, da te zaradi mojega posta kap zadane.

Ne, to sta edina otroka, rada bi jima dala denar kot darilo, brez da bi pričakovala karkoli v zameno in drugih dedičev ni. Ali DURS ne more kakorkoli obdavčiti ta dva otroka, ki bosta kar iz nekje dobila tolikšno vsoto? Nočemo komplicirati, zato sprašujem. Morata ta dva otroka kakorkoli prijaviti na DURSu to darilo? Ne vem no, če so stvari tako enostavno, poleg tega si sestra ne bo upala dvignit 70.000 eur, je pa že bolje, da jih nakaže, da se bo pri otrokih videla “sled”, torej od kod je denar prišel.[/quote]
DURS ne more kar tako obdavčevat povprek. je treba najprej prihodek prijavit, da se lahko obdavči.
darilo lastnemu otroku ni prihodek. s pogodbo se zavaruje ona, saj ima v primeru nespoštovanja obdarjenca pravno podlago, da zahteva darilo nazaj.[/quote]

No saj, to me zanima, v zameno za darilo mati od otrok ne bo ničesar zahtevala, zanima pa me, ali mora biti na papirju napisano s strani notarja, da gre za darilo, ali je preprosto bančno prenakazilo dovolj.

darilo lastnemu otroku ni prihodek. s pogodbo se zavaruje ona, saj ima v primeru nespoštovanja obdarjenca pravno podlago, da zahteva darilo nazaj.[/quote]

No saj, to me zanima, v zameno za darilo mati od otrok ne bo ničesar zahtevala, zanima pa me, ali mora biti na papirju napisano s strani notarja, da gre za darilo, ali je preprosto bančno prenakazilo dovolj.[/quote]
ker gre za mater in otroka, je nakazilo čisto dovolj.
ne rabi k notarju in ne rabi imet pogodbe.

No saj, to me zanima, v zameno za darilo mati od otrok ne bo ničesar zahtevala, zanima pa me, ali mora biti na papirju napisano s strani notarja, da gre za darilo, ali je preprosto bančno prenakazilo dovolj.[/quote]
ker gre za mater in otroka, je nakazilo čisto dovolj.
ne rabi k notarju in ne rabi imet pogodbe.[/quote]

Super, najlepša hvala!

Tudi če bi slučajno se vpletel Durs, ni nobenega problema, ker je denar popolnoma sledljiv. Sestra ga je dobila od prodaje nepremičnine, kjer bo tako plačan davek na promet nepremičnin. Prenakazala ga je svojima otrokoma, ki sta prvi dedni red in so darila neobdavčena, in to je to. Darilna pogodba je smiselna pri podaritvi stvari, kjer je treba narediti prepis lastništva ali kot so ti že povedali, če so še kakšni dodatni dediči ali če bi dala samo enemu otroku, drugemu pa ne, še v tem primeru samo zato, da zaščiti samo sebe.

Sicer pa je tu treba tudi povedati, da se s takim vprašanjem komot obrneš tudi na svojega referenta na DURSu. Zadnje čase so na davčni zelo prijazni in pripravljeni svetovati. Jaz imam z njimi dobre izkušnje.

Hvala Brienka in ena monja. Hm, ja, lahko bi tudi na DURS poklicala, ampak po pravici povedano imam kar odpor, ampak če so se poboljšali, zakaj pa ne 🙂

Tudi, če bi se od kje pojavil DURS, v ZDoh-2 (ki opredeljuje, kako in kdaj se plačuje dohodnina), piše

19. člen
(kaj se ne šteje za dohodke po tem zakonu)

Ne glede na 18. člen tega zakona, se za dohodke fizične osebe po tem zakonu ne štejejo:
1. dediščine;
2. volila, razen tistih, ki jih fizična oseba prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti iz 46. člena tega zakona;
3. darila, prejeta od fizične osebe, ki ni delodajalec prejemnika (ali z delodajalcem povezana oseba) ali delodajalec osebe, ki je povezana s prejemnikom, razen daril, ki jih fizična oseba prejme v zvezi z opravljanjem dejavnosti iz 46. člena tega zakona;
4. dobitki od iger na srečo po zakonu, ki ureja igre na srečo;
5. izplačila, ki jih prejme fizična oseba na podlagi zavarovanja za primer bolezni, poškodbe ali invalidnosti, katerega zakon, ki ureja zavarovalništvo, ne določa kot obvezno zavarovanje, ali izplačila na podlagi zavarovanja za škodo, povzročeno na osebnem premoženju;
6. sredstva ali dobički, ki jih pridobi fizična oseba na podlagi prenosov sredstev med svojim podjetjem, v katerem samostojno opravlja dejavnost, in svojim gospodinjstvom ali na podlagi prenehanja opravljanja dejavnosti; navedena določba ne vpliva na obveznosti te fizične osebe, ki opravlja dejavnost, po III.3. poglavju tega zakona;
7. ugodnost, ki jo prejme fizična oseba pri nakupu blaga in storitev, vključno s priložnostnim prejemom dodatnega blaga ali storitev, če je taka ugodnost dostopna vsem strankam pod enakimi pogoji in ni v zvezi z zaposlitvijo ali dejavnostjo fizične osebe.

Ce pa ima kdo od njenih otrok otroka, bo darilo moral prijavit pri oddaji vloge za otroski dodatek in bo eno leto brez njega.

saj menda veš, da obstaja še kak drug davek, ne samo dohodnina?
in durs je pristojen tudi za tiste…. tako, da če že kaj citiraš, potem citiraj zakon o davku na dediščino in darila…
in potem citiraš tole, ki je merodajno v tem primeru

III. DAVČNE OPROSTITVE

9. člen

(davčne oprostitve)

(1) Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:

1. dedič ali dedinja (v nadaljnjem besedilu: dedič) prvega dednega reda oziroma obdarjenec ali obdarjenka (v nadaljnjem besedilu: obdarjenec), ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda,

Tole mi naj kupi[/url], ker naša družina ga rabi. Pa ne bo treba podarjati.

Ampak Cilka, saj če bi ti to kupili, bi pa ti morala plačati davek na darilo, veš. Pol bi bil pa jok in stok.

Rajši uporabljajte javni prevoz, ona pa bo denar podarila svojim otrokom.

New Report

Close