Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Kam po osebno finančno svetovanje?

Kam po osebno finančno svetovanje?

Pozdravljeni,

Iščem dolgoročno osebno finančno svetovanje. Sam sem kar se tega tiče popolen laik in iščem zaupanja vrednega finančnega svetovalca, s katerim bom lahko sodeloval na dolgi rok.

Stric Google je poln raznoraznih svetovalnic in tukaj se mi, kot laiku, pojavi težava – katero izbrati. Izkušnje, reference, poštenost, ipd., mi pomenijo zelo veliko in bojim se, da bi glede na to, da sem na tem področju popolen laik, izbral slabo finančno svetovanje.

Najbolj v oči mi je padla Svetovalna skupina Individa (v kolikor imena zaradi morebitnega reklamiranja ne bi smel objaviti, moderatorja prosim za cenzuro). Ima morda kdo konkretne izkušnje z njimi?

Za osebne obiske se trenutno še nisem odločil, najprej bi želel zbrati kar se da veliko informacij in izkušenj. Verjamem, da so ob osebnih obiskih retorično prepričljivi vsi, zato me zanimajo predvsem vaše izkušnje.

Za odgovore, se vam vnaprej zahvaljujem!

Tole je pa kar težka odločitev. Velikost, reference, največji, najboljši, vse skuapj hitro izgine, če Vas oseba, ki se Vam oglasi in s katero podpisete pogodbe pusti na cedilu, ko jo boste potrebovali.

Predlagam Vam, da izberete podjetje, ki Vam ne bo vsiljevalo le tiste zavarovalnice, s katerimi imajo pogodbo ampak, Vam bodo dejansko lahko ponudili tisto kar potrebujete ne glede na njihovo provizijo.

Sam osebno sem tudi imel ze slabe izkusnje, ker imam sedaj kar nekaj znanja na tem podrocju je tudi izbira osebe, ki mi ureja dolocene zadeve bila dosti lazja.

Ni pa nujno, da to kar ustreza meni ustreza tudi Vam.

Predlagam, da jih nekaj preizkusite, kljub dobrim retoricnim sposobnostim lahko preverite dejstva in svetovalca malce preizkusite 🙂 Veliko pa lahko na tem podrocju naredite sami z izobrazevanjem, ker na koncu boste odlocitev sprejeli sami.

Žal pa je takšnih svetovalcev, ki jih iščete po moje le 10%

Hvala za tvoj odgovor, objketivno!

Bi mi lahko morda sporočil, kdo svetuje tebi? Lahko tudi na zasebno sporočilo.

Se strinjam z vsem kar si povedal in moram priznati, da me je kar malo strah se spustiti v to. Vseeno pa je tako, da sam nisem niti približno doma v teh vodah in je verjetno najslabše kar lahko naredim, da se v ta svet spustim sam, popolnoma brez izkušenj.

Vsekakor iščem svetovalnico, ki deluje neodvisno in nikakor ni vezana na moj dobiček, v smislu plačevanja v kakršnihkoli procentih – najbolj sigurno je verjetno plačevanje na svetovalno uro, za vse enako, neglede na vsoto.

Na kakšne certifikate naj bom še posebej pozoren? Individo vodi mag. Mitja Vezovišek, ki se mi po brskanju spleta, zdi precej zanesljiv. Ima kdo kakšne izkušnje z njim ali z drugimi svetovalci Individe? Spletna stran pravtako zgleda vredu, delujejo pa v Kristalni palači in Poslovni stavbi WTC, tako, da jim posel očitno “laufa”?

Nekatere druge svetovalnice imajo prav smešno amaterske spletne strani, da o mailih na domeno GMAIL niti ne govorim. Še na pamet mi ne pride, da bi svoje finance zaupal takšnim.

Kako je pa z Donosom (http://donos.net), ima kdo kakšne izkušnje? Nekako kolebam med tema dvema – Individa ali Donos.

Morda kdo ve, kje bi se lahko bolje prepričal o zgodovini svetovalcev obeh? Medtem ko Google za g. Mitja Vezoviška (Individa) najde nekaj člankov v medijih in neke s.p.-je, Googlanje direktorja Donosa, g. Roberta Brezovnika, ne prinese veliko sreče. Sicer pa naj bi oba imela vse potrebne licence in znanja.

Vsi finančni svetovalci (tudi omenjeni) imajo cilj skleniti čim več pogodb (naložbenih ali zavarovalnih), ker so od tega plačani. Nekateri so zelo dobri tržniki (tudi omenjeni). Pogodbe imajo z večimi finančnimi in zavarovanimi družbami, katerih zastopniki ali posredniki so. Veliko sem jih spoznal in lahko rečem, da ne poznam nikogar, da bi poznal vse možnosti, ki so na trgu in vse razlike med njimi.
Nekomu je vseeno potrebno zaupat, zato svetujem, da vsakdo, ki bi rad svoj višek denarja oplemenitil, ali se dobro zavaroval ali varčeval za pokojninino, da opravijo pogovor z večimi. Vsak bo svoje zagovarjal in sami si lahko ustvarimo sliko in primerjamo ponudbe med sabo. To delo ne bo nihče naredil namesto vas.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za vaš odgovor, Janez Tomc.

Se pravi, sta tudi Individa in Donos vezana na svoje “fore”? Naj bi bila popolnoma neodvisna, vsekakor pa bi, če bi ob obisku v živo zaznal kakršnokoli vsiljevanje česarkoli, zadevo nemudoma prekinil.

Moja situacija trenutno ni takšna, da bi želel svoje finančne močno povečati, ipd. Rad bi se samo prepričal, da je denar na varnem. Trenutno nimam neke želje po kakšnem rizičnem vlaganju, morda zgolj malega dela, vsekakor pa je moja prioriteta velik delež premoženja obdržati na varnem. Vseeno nimam toliko znanja na področju financ, da bi denar kar tako nesel na banko, pravtako nekako ne zaupam tam zaposlenim svetovalcem – iščem nekoga, ki se ukvarja samo z osebnim finančnim svetovanjem, ima potrebne licence, deluje neodvisno in bo z menoj sodeloval na dolgi rok.

Predvsem me zanimajo izkušnje, ki jih vidim, ni veliko. Življenjepise imajo vsi napisane seveda kar se da prepričljivo.

Najbolj varno je še vedno depozit na banki. Pri tem niste vezani na borzne trge, ampak na obrestno mero, ki vam jo dajo. Zadeva za glavnino je enostavna. Greste do nekaj bank, poveste koliko imate denarja in vam razložijo pod kakšni so pogoji vezave depozita. Poleg obrestne mere je pomembno rok vezave in pod kakšnimi pogoji je mogoč predčasem dvig.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Pa so slovenske banke zanesljive, za kakšne večje vsote? Iz dneva v dan poslušamo o tem, kako slabo poslujejo, kako direktorji kljub izgubam kupujejo drage avtomobile (etika jim očitno ni ravno znan pojem), ipd., tako, da bi za to verjetno moral imeti kar nekaj poguma. Sicer pa ali je na tujih bankah sploh kaj drugače? Nekoč so hvalili švicarske banke, so še vedno tako dobra rešitev?

Kako pa je z varnostjo denarja na banki, glede na to, da smo pred kratkim lahko poslušali o tem, kako so recimo banke na Cipru pobirale deleže nekaterih depozitov? Je to stvar recimo kakšnega zavarovanja, ki se uredi ob vlogi denarja ali se lahko vsakemu zgodi vse, tudi na banki?

Za vsa ta in podobna vprašanja, sem bil nekako zainteresiran za finančnega svetovalca, vendar me kar pošteno skrbi, da bi se lahko opekel. Očitno je izbiranje le tega res minsko polje.

Priporočam, da mi pustite mail, ki ga bom posredoval svojemu svetovalcu, da ne delam neke reklame in bosta vzpostavila kontakt. Ali bo ustrezen za Vas boste pa sami presodili.

Lp

Super, hvala.

[email protected]

Do 100.000 imate vloge v bankah zajamčene: http://www.bsi.si/jamstvo-vlog.asp?MapaId=150 Čeprav ni nič varno, je v bankah še najbolj.

Predno komu zaupate, da vam svetujem, da poizvedite vse o njem in povprašajte kako osebo, kateri je svetoval.

Vsekakor bom zelo previden.

Ravno to, poizvedeti o dotičnih svetovalcih, poskušam.

Ob Googlanju vodje Individe, mag. Mitja Vezoviška, ne najdem kakšnih mnenj na forumih, najdem pa članke, ki jih je objavljal, ipd.

Ima licence zavarovalnega in združenja družb za upravljanje ter poslovnih bank.

Potem je tukaj še Donos, vendar o direktorju Robertu Brezovniku ne najdem prav veliko informacij – razen tega, da naj bi imel vse potrebne licence in potrebna znanja.

Te dve opciji, Individa in Donos, se mi zaenkrat zdita še nekako najbolj zanesljivi. Seveda je vseeno treba biti previden.

Vseeno mislim, da je bolje, da obiščem nekoga, ki ima izkušnje na tem področju, kot pa, da se v to spuščam sam. Kljub temu, da se najbolj nagibam k banki, sigurno nevem dovolj, da bi se sam spuščal v to.

Kar še dodatno otežuje iskanje finančnega svetovalca, je verjetno to, da to pri nas uradno sploh ni poklic. V tujini se za točno ta poklic upravljajo točno določene licence, pri nas tega pač ni. Pravtako nimamo kakšnega združenja finančnih svetovalcev, v stilu Odvetniške Zbornice Slovenije.

Lahko bi se obrnil na tujino, kjer je izbira sigurno večja in mogoče tudi kvalitetnejša, ampak kljub temu, da obvladam Angleški jezik, nevem, če bi si upal kaj takšnega. Tukaj so potem že strokovni izrazi in vse skupaj in je res pomembno, da tako finančni svetovalec kot stranka, popolnoma razumeta drug drugega.

Zaenkrat se skratka najbolj nagibam k Individi, vsekakor pa bom zelo vesel vsakega nasveta ali priporočila, lahko tudi na ZS ali elektronsko pošto, ki sem jo objavil zgoraj.

Se strinjam. Poklica finančni svetovalec v SLO uradno ni. Vsakdo lahko reče, da je finančni svetovalec, krovne organizacije, ki bi bdela nad tem, podeljevala (in odvzemala) licence pa nimamo. To področje je specifično, zahteva ogromno posebnih znanj, kar se ni mogoče naučiti na kratkem tečaju, temveč terja leta. Poleg tega je potrebno dnevno spremljati trg in poznati vse produkte. Pravi finačni svetovaec bi bil, da ne dela za nikogar (je neodvisen), temveč ga plačuješ za svetovanja. Ker tega v SLO ni pripravljen (skoraj) nihče plačat, se od tega ne da živeti. Ne dvomim v strokovnost osebe, ki jo omenjate, je pa kot vsi omejen na produkte, katere trži. Najboljša referenca so vedno zadovoljne stranke.

Popolnoma se strinjam z vašim razmišljanjem, g. Tomc.

Vseeno pa naj bi bila Individa v zasebni lasti in menda delujejo neodvisno. Pravtako so po ceniku sodeč, plačani na svetovalno uro. Zadnje dni intenzivno brskam po spletu in iščem kar se najti da in sem zaenkrat še nekako najbolj prepričan v Individo. Potem je tukaj še Donos, vendar na spletu ne najdem popolnoma ničesar o njegovem direktorju, razen Facebook profila – medtem, ko ima direktor Individe objavljenih kar nekaj člankov ter intervjuev na radijih in televiziji. Še ena opcija je Ilirika d.d., vendar se tam kot vidim bolj ukvarjajo z upravljanjem, kot svetovanjem. Vsekakor iščem nekoga, ki mi bo zgolj svetoval in bom še zmeraj jaz tisti, ki bo sprejemal odločitve in ne nekoga, ki bi mu predal finance v upanju, da jih ne bo zakockal.

Potem so tukaj še privatni bančniki, vendar kolikor vem, le ti delujejo v bankah – se pravi niso popolnoma neodvisni. Morda se za kaj takšnega odločim po tem, ko s pomočjo finančnega svetovalca izberem pravo banko ter naredim nek načrt.

Absolutno se strinjam, da so najvažnejša mnenja strank. Ravno zaradi tega sem odprl temo, v upanju, da se bo našel kdo, ki je že koristil osebno finančno svetovanje. Če bi našel koga, ki ima izkušnje s katero od zgoraj omenjenih svetovalnic, bi mi to absolutno pomenilo največ. Druga stvar kar se mnenj strank tiče je pa ta, da je v tem poslu verjetno anonimnost eden najpomembnejših dejavnikov. Tudi sam ne bi želel, da bi moja svetovalnica javno uporabljala moje osebne podatke ali finančno stanje. Tako razen izbranih mnenj Individinih strank in še to brez polnih imen, ne najdem druga kot podatek, da so do sedaj svetovali že več kot 14,000 strankam.

So osebe, ki so specializirane za zavarovalne produkte ali bančne produkte ali upravljanje z delnicami, obveznicami ali plemenitimi kovinami… Potrebno je imeti v vidu, da potrebujete več kot le eno osebo.

Se popolnoma strinjam, da verjetno ena oseba ne bo dovolj, zato se le pripravite na nekaj sestankov.

Malo pa si lahko pomagamo sami, tudi z uporabo spletne strani, kjer lahko izvedemo vse mogoče operacije z obrestno mero, naredimo amortizacijski načrt, poiščemo efektivno obrestno mero in izvemo zakaj pride do razlik pri proporcionalnem in konformnem izračunu.

Ha ha zdaj že sami sebe rreklamirate. Pa kaj mislite da je folklorne glup na blogih al kaj?

Jaz sem se tudi oglasila pri Individi v Lj, nimam težav s preveč denarja ampak premalo, torej s krediti.
Po prvih dveh razgovorih, sedaj čakam , če bodo uspeli najt rešitev za moj “brezupen” primer.
Ker če bi bil primer enostaven, bi ga lahko sama rešila, brez njihove pomoči.
Pravijo, da so “zdravniki” za finančne težave, bomo videli.
čez čas bom povedala, kaj je bilo iz tega.

lp.

Poskusite pri temu.

Vendar vas moram opozoriti, ne sprejme vsakogar in ni najcenejši, se pa potem res bori za svoje stranke.

http://si.linkedin.com/pub/zoran-dernovšek/81/21/b8/

Sem obljubila, da bom povedala, kako je šlo reševanje finančnih težav.
Nič.

Zadeva je pretežka, tudi svetovalci ne morejo nič.
V bistvu ne zmorejo prav nič več, kot bi zmogla sama, če bi se dalo.
Svetovalci očitno lahko rešijo lahko rešljive primere, ki bi jih npr. jaz lahko tudi sama. Ker so pa tudi ljudje, ki se na te stvari čisto nič ne razumejo, njim pomagajo svetovalci.
Če je zadeva zakomplicirana in težka, pa niti oni ne morejo nič. Žal.

Pa sem spet na začetku.

Srečno.

Jaz sem se oglasil pri Ani ženi od Mitje Vezoviška, prav zaradi nevzdržne situacije s krediti. Ko imaš enkrat že izvršbe ali rubežnike na vratih je v bistvu kot sem videl, že zelo prepozno. No meni in ženi je sitacijo z dvema kreditoma, leasingom in limiti vseeno uspelo rešiti. Je pa res da sama z ženo tega nikoli nbe bi rešila, je potrebna malo drugačna mislenost in pa še kakšna “lekcija”, kot v osnovni šoli, da te usmerijo na pravo pot.

Mogoče je za vas prava rešitev osebni stečaj? http://www.osebnistecaj.si/[/url]

Spoštovani, pri takem poslovanju, kot ga imate, je verjetnost stečaja velika.

New Report

Close