za nas ki smo se zaklali z kreditom v chf
Težko je predvideti kaj se bo dogajalo s tečajem chf-eur na dolgi rok. Če se kriza poglobi bo šlo še nižje , če ne bo več krize se bo tečaj popravil.
Kratkoročno v roku 1 leta pa z vidika tehnične analize lahko pričakujete tečaj okoli 1.20 če pa se prebije ta meja pa tudi 1.10.
Sam sem poplačal kredit ko je tečaj prebil mejo 1,42 in takrat tudi napovedal nižje tečaje.
Resno me pa zanima kaj bodo storile banke (g. Tomc)?
Primer. nekdo je vzel leta 2008 100.000 eur kredita na 100% hipoteko stanovanje .Z obroki je plačal 12.000 eur. Glavnica z obrestmi pa je narasla na 125.000 eur.
Torej je danes kljub plačanim 12.000 eur v obrokih dolžan še vedno 113.000 eur.
Stanovanju je cena padla za vsaj 15% in je vredno samo še 85.000 eur.
Ali bo banka terjala nova zavarovanja ali bo v primeru da zavarovanj ni vnovčila hipoteko in terjala še razliko?
To zna biti veliko sranje!
Samo brez panike- poglejte si zgodovniske tečaje CHF.Vedno je nihal, in ni nobenega razloga, zakaj ne bi še naprej. Za presojo je potreben vsaj 10-15 leten časovni horizont, ne pa par emsecev.
Zaradi bank pa: osnova za odobritev kredita je plačilna sposobnost,ne zavarovanje. Če torej nekdo redno plačuje 3 leta ali več bi bilo preprosto nelogično in neposlovno tako pogodbo razdreti.
Je pa res da se lahko zaplete pri vnovčitvi hipoteke, saj dolg res lahko preseže vrednost.Vendar, je pa tudi res, da da je kreditojemalec v tem primeru še vedno dolžan kar je dolžan, ne glede na nepremičnino in ga banka terja še napej. Banke torej ne bodo prav dosti na slabšem, so pa lahko posamični kreditojemalci.
Kaj se torej lahko zgodi? Nič, če n ebo panike.
Predvsem pa naj si vsak preračuna, koliko je dejansko plačal, če preračuna plačane CHFe v evre, in koliko bi plačal, če bi plačeval v evrih. Po upoštevanju različnih obrestnih mer so lahko razlike dosti manj tragične, kot zgleda naprvi pogled
…kaj pa danes , ima kdo kak predlog, kj storiti ko ne moreš več plačevati obroka, oziroma plačuješ in životariš, prelagaš položnice, zneski pa rastejo, kaj naj vse skupaj prodam plačam banki in grem na socialo, bo potem bolje za državo če bo še ena družina socialni problem, kredit narastel za 60 % toliko da ga s prodajo stanovanja komaj pokrijem.
…odsvetujete pa tožbo? Res je da nihče noče da bi kdorkoli plačal kredit namesto njega, vendar kredit je šel od konca 2006 ko smo imeli še tolarje za 60% gor, druga resnica je da je banka Slovenije že leta 2005 pošiljala obvestila bankam da naj ne tržijo teh kreditov ker so rizični, a žal se je tukaj vse ustavilo, banke so zavajale kako so to naj naj krediti, , niso sploh ponujale drugih € kreditov, BS pa ni izvajala nadzora niti ukrepala v korist kreditojemalcem, VSE prav vse tudi na pogodbi je samo v korist banki, kreditojemalec nima ene pravice razen plačevanja obrokov.
Res smo poden država, ko bi bili vsaj pravna a žal tudi tukaj pogorimo na celi črti če je v igri mali človek.
…aja rezervni plan, ne smem preveč povedat ker ne bi širil slabe karme, drugače pa …ne glede na moj kredit puntarsko bo treba zapet, če bomo sploh še hoteli živeti v Sloveniji predno srednji sloj popolnoma izgine Ne vem kaj je še treba da se ljudje prebudijo, žal.
Najbolje da Avstriji napovemo vojno in se po tednu dni predamo, saj nam je bilo pod Marijo Terezijo bolje kot je sedaj, Avstrijci bodo pa red naredil. Ne vem kje je tisti avtobus trojke iz Bruslja
Edino na kar se lahko pritožujete je, da vas izobraževalni sistem ni naučil kako in kaj z denarjem. V voji jezi navajate neresnice ter tako poskušate opravičiti svojo nespametnost ob najemu kredita.
Boljše bo, če nejevoljo nad svojo slabo odločitvijo usmerite v iskanje doatnega zaslužka, ki vam bo omogočilo plačilo obrokov.
Edino na kar se lahko pritožujete je, da vas izobraževalni sistem ni naučil kako in kaj z denarjem. V voji jezi navajate neresnice ter tako poskušate opravičiti svojo nespametnost ob najemu kredita.
Boljše bo, če nejevoljo nad svojo slabo odločitvijo usmerite v iskanje doatnega zaslužka, ki vam bo omogočilo plačilo obrokov.[/quote]
V mojih trditvah ni kančka laži, in vse trditve so dokazljive , očitno pa je nekdo pojedel pamet z veliko žlico, Danes pa so tako ali tako vsi pametni kako je potrebno jemati kredit,….aja po bitki smo lahko vsi generali mar ne
Pa lep dan
Boljše bo, če nejevoljo nad svojo slabo odločitvijo usmerite v iskanje doatnega zaslužka, ki vam bo omogočilo plačilo obrokov.[/quote]
V mojih trditvah ni kančka laži, in vse trditve so dokazljive , očitno pa je nekdo pojedel pamet z veliko žlico, Danes pa so tako ali tako vsi pametni kako je potrebno jemati kredit,….aja po bitki smo lahko vsi generali mar ne
Pa lep dan[/quote]
Prva laž je, da banke niso ponujale kreditov v Eur, pa še nekaj neresnic je v vašem “pametovanju” kot temu radi rečete.
Dopuščam možnost, da vas banka ni opozorila na valutna tveganja, čeravno sem mnenja, da se je to zgodilo le v redkih slučajih.
Tudi sam sem v tem času jemal kredit, tudi meni so ponujali obe opciji. Obvestili so me tudi o valutnih tveganjih da obstajajo, da pa niso ravno verjetna. Sam nisem želel tvegati pri tako pomembni zadevi kot je kredit za nepremičnino, razumem pa lahko, da so nekateri bolj nagnjeni k tveganju.
Manj pa razumem zakaj večina kreditojemalcev leta 2011 ni zamenjala kredita v Eur ampak je še nadalje špekulirala z valutnim tveganjem. Tudi nekaj mojih znancev tega ni želelo storiti, čeprav so jim banka ponujale praktično brezplačno menjavo.
@Prodati in poplačati
očitno ste bili namesto mene v banki in veste kaj so mi govorili, da o brezplačni menjavi sploh ne govorim. Predvsem se niso delale konverzije ker so bančni uslužbenci prepričevali in nagovarjali ljudi da bo bolje naj še malo počakajo, in osebno imam v pogodbi 4x letno možno menjavo, vendar ob najetju kredita je bilo rečeno da se naredi le anex in spremeni valuta, brez stroškov, ob prvem obisku pa razložijo da ob tem nastanejo stroški , nekaj čez 500€, Menjavo pa lahko samo predlagam, stvar banke je če jo odobri, nobene varovalke za kreditojemalca, obvezno življenjsko zavarovanje in to naložbeno, ne klasično, kar pomeni ob slabi naložbi papa vplačani everčki, res so se banke pošteno in poslovno obnašale do nas, vsa leta mar ne. Poglejte kako je to potekalo v Avstriji, kako so bili vsi kreditojemalci klicani in poučeni kaj je valutno tveganje, tko da…..kar je v vsem skupaj moja krivda je to da sem šel naivno na banko po kredit dali so mi pa kot nepoučeni osebi forex kredit,
Slovenci pa ….ja če bi nevoščljivost in privoščljivost goreli bi imeli samo pogorišče,
Najmanj kar pričakujem je da bo nekdo drug plačeval moj kredit, želim le poštene pogoje za vse in brez goljufije, Zakaj so banke in večje monopolne firme lahko v marmorju in z vodometi, ker mi vsi plačujemo njihovo odiranje, saj problem ni samo chf kredit ampak še marsikaj.
No pa lep dan
Ne vem kaj so vam govorili v banki, ker nisem bil poleg. Vem pa kar so mi znanci povedali in kako so razmišljali. Pogoji za vas so bili znani od začetka torej je težko reči da niso bili pošteni. Nihče vas ni sili jemati kredita, sami ste si to želeli.
Zase vem, da v primeru da bi se enkrat nasankal, bi ob prvi priliki to poskušal zamenjati. Ne bi mogel dopustiti, da ponovim napako ter tako ogrozim eksistenco družine zaradi mojih slabih odločitev.V drugo ste tudi vi imeli vse podatke vendar ste se odločili pač drugače.
Slovenci smo pa znani po tem, da radi jokamo in krivimo druge za svoje napake.
Na tak način je danes lahko pametovt, kot sem že dejal po bitki smo lahko vsi generali …kakorkoli povsod se vmeša država in išče neke rešitve, pri nas pa,…. mi pa znamo iskati rešitve in pomoč za vse lačne in trpeče na svetu pa da ne bo pomote nisem privoščljiv, ravno tako se mi smilijo ljudje saj oni niso krivi za svojo nesrečo ampak ta kapitalizem in pohlep določenih po denarju in moči. Vendar bi bilo lepo če bi se država malo pobrigala za svoj narod, imamo že preveč brezposlenih, revnih, lačnih, socialnih bomb. Morda čakajo na direktivo iz Bruslja da naj se pobrigajo za slovenske državljane, da bomo imeli dostojno življenje.
LP
Sem tole videl na FB in je kar nekaj resnice v tem mar ne!
Spoštovana vlada Republike Slovenije, g. Miro Cerar, g. Borut Pahor in vsi ostali, ki boste pomagali beguncem z našim davkoplačevalskim denarjem! Tudi jaz sem begunec, iz Slovenije že 3 leta vsakih nekaj tednov bežim v tujino na delo, da lahko svoji partnerki, ki je nezaposlena in 10 mesečni hčerki nudim vsaj približno dostojno življenje! Zato vas prosim, da tudi meni zagotovite prenočišče, hrano in higienske pripomočke, saj v Republiki Sloveniji plačujem davke, čeprav mi ne nudite osnovnih pogojev za dostojno življenje, me vsakodnevno demoralizirate z vašimi “pomembnimi” težavami, na osebe, ki pa so nas oškodovale za večmilijonske zneske in so kazensko ovadene, pa pozabite, tako da tožba zastara, kot primer g. Walterja Wolfa, ki zdaj grozi z 100 milijonsko odškodnino… Hvala!
Vsi, ki mislite enako, se soočate z isto ali podobno situacijo, prosim delite to objavo, saj smo MI tisti, ki potrebujemo pomoč in bi naj bili prioriteta v naši državi, saj smo MI tisti, ki polnimo žepe kradljivcem in lažnivcem, ki sedijo v našem parlamentu in v državni palači!
MI SMO DRŽAVA!
Lep pozdrav
Vajina debata me je prav spodbudila k temu, da dodam še moje mnenje. Tudi sam sem leta 2006 vzel kredit v CHF. Nihče na banki me ni silil, ponudbo so imeli tudi v Evrih. Odločitev in podpis na pogodbi je bil moj in sposodil sem si 50.000 CHF. Vrniti sem moral 50.000 CHF plus obresti. Valutno tveganje je pač moja stvar, ker je vedno pri jemanju kredita v tuji valuti riziko spremembe valutnih razmerji (za kar pa ni kriva država). Takrat se ni vedelo o recesiji, itd,… Kaj pa če bi bilo drugače oz, kot je bilo leta 2006 in so se obroki celo zmanjševali,.. Skratka vsak sam je podpisal pogodbo in vsak sam naj vrne denar. Tukaj pa res, žal ne vidim vloge države. Če si bi ta znesek sposodil na npr. v francoski banki, bi ga njim moral tudi vrniti. Kaj je država tudi kriva če si kupil stanovanje za 120.000,00 E, danes pa je vredno 80.000,00 E. Živimo v sistemu, kjer je ponudba in povpraševanje, tvoja pa odločitev pri velikih stvareh po tehtnem premisleku.
LP
Mislim, da si nobena banka ni šla privoščiti, da ne bi bili opozorjeni na valutna tveganja. Seveda pa, ker takrat ni nihče razmišljal, da bo do dejanskega takšnega tveganja prišlo v večji meri, hkrati si nihče ni mislil, da se bodo tudi ostale razmere spremenile, kakor so se, nihče ni gledal na scenarije v naprej, če takrat ni kaj dosti nakazovalo v smeri, ki so se zgodile.
Če bi se danes odločala za katerikoli kredit, bi za večje vrednosti premislila, ne samo petkrat, ampak dvajsetkrat, ali bi sploh šla v kakšen takšen kredit. Pač sem se v letu 2008 tudi za švicarja, po treh letih, ko je švicar že kolebal, sem vedela, da bo treba narediti spremembo. Malo težje takrat, ker so bili s tem povezani dodatni stroški (banka, notar itd.).
Lahko bi danes tudi sama trdila, da nisem dobila informativne ponudbe za kredit, tako v eur kot chf, lahko bi tudi trdila, da nisem podpisala izjave o valutnem tveganju, če me takrat ne bi brigalo za odvečne papirje, katere imam še danes pri sebi. In bi lahko tudi sama danes trdila, da me je nekdo napopal.
Lahko bi danes trdila tudi, da me je kdo takrat napopal, če ne bi hkrati preverjala še pribitke, obrestne mere, znesek izplačanega kredita, nato zraven še preplačilo kredita, ki je bilo takrat npr. razlike za 10 jurjev itd., ko sem papirje podpisovala. Razloženo mi je bilo tudi, da če je tečaj višji, je obrok tako nižji in po katerem referenčnem tečaju se vrednost sama giblje. Jasno mi je bilo povedano, da je vse moja odločitev.
Zato se sprašujem, ali ste takrat delali primerjave različnih bank tudi glede obresti, pribitkov, če so vam obroki tako visoko narasli? Kot je bilo iz medijev, da naj bi jim obrok narasel celo iz 400 evrov na 900?
Če v nekem daljšem obdobju ni nekih velikih odstopanj, nihče ne bo razmišljal o temnejših scenarjih, ker nekako takrat ni bilo na vidiku nobene “potrebe”. Tudi iz naslova, da se mnogokrat kaj govori, potem pa iz tega ni nič. In potem, če se nič ne zgodi, potem kdo pravi, da je zastonj nekaj plačeval, pa ni potreboval, če se pa zgodi, bo pa rekel, še dobro, da sem se zavaroval.
Če bi razmišljala sedaj, ko so šle še plače dol, da bom tvegala celo tako, da bom prepustila na vsake nekaj let stvarem do naključij (kakršna pač bodo, bodo), bi ravnala neodgovorno, če bi vse svoje odločitve preložila na druge. In ker so bile spremembe kredita leta 2011 povezane s stroški in ker je banka podala vse storitve brez stroškov, vključno z notarjem, sem odšla to urediti tako, da je zame na dolgi rok ok, če sem tvegala že od začetka in bila ob tem pripravljena tudi kaj izgubiti. Glede na situacijo, ki jo dejansko nihče ni pričakoval. Še pri vremenskih razmerah so sedaj težave, ko ljudje še vedno mislijo, da bodo celo enake kot so bile nekoč. Pa čeprav je tudi iz tega naslova prišel kakšen opomnik.
Ob tem tveganju sem nekaj res izgubila, ampak, bi bila zelo neodgovorna, če bi dopuščala še v naprej, kot pravite, drugim odločitve, kjer sama niti danes ne morem trditi, da me je kdo v kaj prisili ali še prej napopal. Če se je pa življenjski standard žvišal v smeri, ko bi vam bil tudi kos kruha dražji sedaj kot pa pred leti tudi brez kredita in služb, pa ravno ne gre mešati zraven bank in vaših odločitev, pa če pustimo ob strani “malenkosti”, ki so šle tudi na ta proračunski račun brez vaših podpisov.
Nobeni banki ni v interesu, da vam zaseže karkoli, saj jim je v večjem interesu živeti od obresti in bodo imeli kaj več od tega, glede na trg, kot če vam kaj zasežejo ter prodajo.
In če bi šli nekateri še v tožbe – kako boste pa šli, če nimate niti za obrok kreditov? In če se zavedate, da v času, ko se bodo postopki tožb odvijali, bi v takem času morda že odplačali kredite, tako pa niste šli niti do bank in poskušali najti rešitev, da vam vsaj obresti ne bi tekle, ki vam dodatno nabijajo zneske, ki se jih ne boste z “odlogom” vaše odločitve, rešili niti do takrat, ko bi morali biti že v pokoju?
Kot povsod, verjamem, da je prišlo do kakšne anomalije in je bil kdo zaveden, vendar premislite, če ste res ravno vi tisti, ki se sedaj ne zanašate na državo ob tem in zraven mešate še vse ostalo, pri čemer takratna odločitev, ko ste sklepali pogodbo glede kredita, nima čisto nič na to stanje.
Nihče me ne bo prepričal, da je šlo za skupinske anomalije, kot se ustanavaljajo društva na ta račun (ki stroškov tožb ne bodo krila) in da bo šel v tožbo dejansko tisti, pri katerem bo ugotovljeno, da je bil napopan.
To stanje s temi združenji je podobno, kot s temi švicarji, kjer spet vsi verjamete in ko vam bo kdo izstavil stroške za tožbe, boste rekli, da niste niti vedeli, da obstajajo, ker ste v nekih združenjih. Če vam tega niso povedali. In še enkrat, če imate za tožbe, najprej odplačajte kredit, potem se pa pogajajte. Tako to gre. In tudi sodišče ne bo imuno, če boste povedali, da ste ob tem insolventni vi in boste zato, da se tožba sprovede, lahko vseeno plačali del stroškov po obrokih. Ampak, če nimate, potem ne hodite na sodišče, razen, če si najdete nekoga, ki vam bo kril stroške in vam bo od zahtevanega priznanega zneska nato odbil tudi te stroške, da na koncu ne boste mislili, da ste še vedno v plusu in boste morali še kaj pokriti. Kako se boste npr. pritožili, če niti za tožbo ne boste imeli in še mnogo ostalih stvari, ki jih je v postopkih tožb potrebno plačati? Ker niti ne veste, ali je vaš izrecni primer zrel sploh za tožbo.
Zato mene tudi zanima, ali je šla oseba že vsaj do banke po možnosti razreševanja problema, predno bo zabredla, ker ne razume, da se dejansko morebitne anomalije razrešuje na sodiščih, za katere pa verjetno ne bo denarja, če še za obroke nima. In če nato še vedno obstaja možnost, v kolikor se ugotovi, da je bil kdo napopan, da kasneje s tožbo lahko dosežeš marsikaj, tudi sebi v prid.
Vedeti tudi morate, da je tudi tožba “tveganje”. Ker nikdar ne pomeni, da je tožba dobljena že, če je vložena, ker nekdo meni, da ima vse dokaze. In da se moraš kdaj pa kdaj pritožiti, če želiš uspeti. Ampak, zato rabiš denar. Ker mislim, da vam nekdo “združenje” ni niti predstavilo vseh postopkov in bodo na koncu krivi ravno toliko kot banke. Pri čemer bi bile tu ta “združenja” bolj kriva, kot pa same banke glede podaje informacij. Ker ljudje Prebirajo le o tožbah in seveda tudi o tem, da ne krijejo stroškov in če gre že za podobno stvar, pri čemer v združenjih niti ni članarine. Ker niste prebrali, kaj vam neko “združenje chf” nudi tudi glede storitev, ki vam ne bodo prinesle tožb. Še manj vložitev le teh.
Koliko naivnosti je sedaj in kdo bo kriv, ker boste rekli nato še, kaj? Ker niste vprašali, prebrali, ste pa podpisali? Ker mislite, da če vam piše, da boste sami sprejeli vse nasvete in odšteli še nekaj evrov, da bo lažje, če vam nato neko “združenje”; ki ni odvetništvo, tudi nudi zastopanje na sodiščih (ker verjetno verjamete za dodatne evre)? In se bo Saga ponovila. Koliko naivnosti je res v zraku?
Me sicer malo “zbode”, ko je nekdo napisal, da si se slabše odločil, ampak pri tveganjih ni ne dobre ali slabe odločitve, če bi bile stvari res odvisne samo od nas. Je pa potem odvisno, kako se na podane situacije odločiš, ko pride do sprememb.
Kje pa piše, da je evro stabilen?
….zanimivo pol Evrope je nevednežev. In zakaj povsod države posegajo vmes in iščejo rešite le pri nas še ne? Verjetno smo vsi mi chf kreditojemalci ali zabiti, nevedni,.. ali pa neverjetni špekulantje, mar ne. Vsi kateri pametujete odgovorite kako je Avstrija to uredila z ljudmi kateri so jemali kredite vezane na chf, , morda veste odgovor? Kdo je videl kakršnokoli simulacijo predstavitve gibanja tečajev, razlago, še danes je banke nimajo in ne znajo predstavit, kaj šele da bi takrat opozarjale na to. Celo sam g. Arhar je tržil te kredite in to navadnim ljudem in podjetjem, za kar je dobil še plačano svetovanje. Kdo je svetoval slovenskim železnicam za ta kredit? Kdo ga bo plačal? Kdo je bil mastno plačan za ta svetovanja?
…za vse tajkune se najde rešitev le za navadnega človeka je ni vredno niti iskati, danes smo mi na tapeti v prihodnosti pa bo kdo drug ampak zavedajte se da vedno le MALI ČLOVEK, ne direktor, ne minister, ne tajkun potegne najkrajšo. Gospodi, se ve koga mislim – njim ne bo nihče sodil, če pa jim bodo jim ne bodo ničesar dokazali in na koncu bodo lepo dobili še od države – beri nas davkoplačevalcev – odškodnino za vse strese in napore. Bogi reveži!!
Zanimivo mar ne, vse se da če se hoče
http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/na-hrvaskem-konec-dolzniskega-suzenjstva.html