Stanovanjski kredit – fiksna ali spremenljiva obrestna mera?
Glede na vaše vprašanje, bi se jaz odločil za spremenljivo obresno mero. Tukaj ne gre za valutno tveganje, kot so bili krediti v CHF. Gre za tveganje v primeru dviga Euribora. Če Euribor močno nareste se lahko obrok približa ali malo preseže obrok fiksne OM, vendar ne more drastično narasati. Kredit je v EUR in odplačujete v EUR, kadarkoli ga lahko poplačate v EUR. 10 eur na mesec je na dolgi rok kar nekaj denarja.
Zanimam se za stanovanjski kredit z odplačilno dobo 20 let, zavarovan s hipoteko. Znesek anuitete ne bo visok – cca 115 eur za fiksno in cca 105 eur za spremenljivo. Tako pravijo izračuni.
Vse mi je bolj ali manj jasno, ne morem pa se odločiti med fiksno in spremenljivo obrestno mero.
S spremenljivo obrestno mero je trenutno ugodnejši, me pa skrbi, da se ne bi zgodilo kaj podobnega, kot se je zgodilo s švicarskim frankom.
Vse bolj se nagibam k fiksni obrestni meri, vendar pa ne vem, koliko je to dolgoročno dobra odločitev.
Kako kaj kaže z euriborjem v prihodnosti (vem, da so napovedi bolj kot ne podobne vedeževanju, pa vseeno)?
Še ena možnost je kombinirana obrestna mera, ampak potem lahko vzamem kar spremenljivo, saj se, če prav razumem, fiksna uporabi v prvem delu obdobja, ne v drugem.
Po drugi strani pa tudi 100% povečanje anuitete, če se slučajno zgodi, lahko krijem brez težav. Ampak raje ne bi.
Kaj mi priporočate? Za kakšno obrestno mero bi se odločili na mojem mestu?
Glede na vaše vprašanje, bi se jaz odločil za spremenljivo obresno mero. Tukaj ne gre za valutno tveganje, kot so bili krediti v CHF. Gre za tveganje v primeru dviga Euribora. Če Euribor močno nareste se lahko obrok približa ali malo preseže obrok fiksne OM, vendar ne more drastično narasati. Kredit je v EUR in odplačujete v EUR, kadarkoli ga lahko poplačate v EUR. 10 eur na mesec je na dolgi rok kar nekaj denarja.