Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute KREDIT ZA GRADNJO HIŠE – vaše izkušnje in splošni pogoji bank?

KREDIT ZA GRADNJO HIŠE – vaše izkušnje in splošni pogoji bank?

Pozdravljeni. Imam vprašanje o najemu kredita za gradnjo nove hiše. Z možem imava že nagledano parcelo, izdelan finančni plan in idejo o tem, kakšna bo naša hiša. Finančno bi nekje za polovico stroškov vzela kredit, polovico pa od prodanega stanovanja.
Zaplete pa se pri najemanju kredita, saj je to za naju nekaj novega. Mož je šel včeraj na Banko Koper in prišel ven precej razočaran (ni komitent, vendar smo izvedeli, da ta banka trenutno ponuja res ugodne kredite). Je pa komitent Abanke, tudi tja bo šel vprašati, če bo kaj drugače.

Najino finančno stanje:
– on je že 12 let redno zaposlen, edino zadnjih 6 mesecev je bil na zavodu, ampak je bilo dogovorjeno (vmes je delal kot družinski član), ker je firma v lasti njegovega očeta, posel je precej odvisen od določene sezone v letu itd., plače je imel običajno 750 neto, ostalo na roke oz. v obliki potnih nalogov… recimo, da se da dogovoriti, da mu začasno prikazujejo višji neto… kolko bi to moralo biti?
– sama sem se pravkar zaposlila in bom imela minimalno plačo (pogodbo imam za dol. čas, vendar če bi na banki kaj pomenilo, jim lahko prinesem papir, kjer bo pisalo za nedolč čas, saj sem zaposlena doma pri mami in začenjam svoj posel, tako da papirji niso problem), ampak če sva prav razumela, se moja plača sploh ne upošteva, kar se meni ne zdi logično.

Računala sva na cca. 65.000 eur na 30 let, to bi bilo nekje 250,00 eur obroka (morda malo več) in toliko sva absolutno pripravljena plačevati. Glede na njegovo neto plačo pa bi mu na Banki Koper dali samo nekaj čez 30.000 eur in še eno nepremičnino bi morali zastaviti! Starši sicer imajo hišo, ki je dovolj vredna dovolj (30% več od vsote kredita, ki bi ga vzela), ampak ne razumem, zakaj še eno hišo pod hipoteko, če bova tako ali tako zastavila novo?

Imajo vse banke enake pogoje ali so kakšna odstopanja? Kakšne pogoje bi morala prikazati na banki, da bi dobila željenih 65.000 eur kredita?

Hvala za odgovor.

Ta trenutek, če sem prav razumela, nova hiša še ne obstaja, torej ne moreš zastaviti nekaj, česar ni. Banka pa hoče zavarovanje. Sploh pa Banka Koper ni več naklonjena hipotekam, ker pravijo, da imajo težave za izterjat, če se kaj zalomi.

A ni pri gradnji tako, da ti dajejo denar po fazah in vsakič, ko ga porabiš, pridejo pogledati, kako hiša napreduje in imaš potem sproti hipoteko na novogradnjo? Zakaj treba zastavljati še nekaj ekstra?

Nima vsaka banka te možnosti. Sploh pa preden začneš, imaš samo parcelo, na kateri boš gradil. Parcel pa ponavadi banke ne jemljejo za garancije. No, vsaj pri meni je bilo tako. Da smo morali najprej vzet malo kredita, kar je odobrila zavarovalnica, ne na hipoteko, kasneje ko je bilo že nekaj narejeno, pa hipoteko.

Kako pa gre to s pomočjo zavarovalnice? To mi sicer malo znano, eni ljudje plačujejo ob kreditu še neko visoko zavarovanje kredita, ampak ne vem nič konkretnega, kako to gre…

Najprej prenehajte goljufati, potem lahko pričakujete tudi pomoč. Zaradi takih kot ste vi, sloveneija ne bo nikoli izplavala….

Draga “sram vas bodi”, to ni bilo nobeno goljufanje, to je bil samo stanovanjski kredit, zavarovan pri zavarovalnici, ker v tistem trenutku zavarovanje s hipoteko ni bilo možno, ker hiše še ni bilo. Kredit so mi z lahkoto odobrili na banki, kot vsem ostalim.
Kasneje, ko je bila hiša že zgrajena, smo prejšnjega poplačali in najeli novega, ki pa je že bil zavarovan s hipoteko.
Toliko o tem. Če ti goljufaš in obvladaš te manevre, to še ne pomeni, da to počnemo vsi. Ne sodi drugih po sebi.

Draga “sram vas bodi”…….[/quote]

Govora je seveda o avtorici in ne o vas.

New Report

Close