neplačevanje kredita
Jaz bi pa vprašala tole: če greš v 30 letni hipotekarni kredit, in se vmes naredi nekaj, da ne moreš več plačevati posojila – imata ga pa oba s partnerjem, kaj potem? Banka proda stanovanje – kaj potem? A plačuješ razliko, če stanovanje ne pokrije posojila, a se vedno celo posojilo?
Upam, da sem razumete moje vprašanje,
Lep pozdrav!
Dijana
V vsakem trenutku, lahko na banki izveste koliko ste še dolžni. Samo ta znesek bo banka izterjala od vas (na karšnikoli način), če prenehate plačevati. Dalj časa kot odplačujete kredit manj ste ga dolžni.
Srečno!
lep pozdrav
imam problem zarani kredita katerega nisem sposoben odplacevati.v visini 12000e,,,,do sedaj je nekako klapalo in se odplacevalo,a sedaj to ni vec mogoce,sem brez sluzbe ze dve leti,ker sem star 53Let me nihce ne rabi ker sem izrabljen baje…banka me kar klice da kaj nakazem,,,jaz pa nimam eur,
pravijo mi z banke da bojo vse skupaj na zavarovalnico-adrijatik slovenika
PROSI,,ME ZANIMA KAJ BO SEDAJ–DOBIVAM VSAK MESEC NADOMESTILO PLACE V VISINI
400e
prosim ce mi lahko kaj napisete kaj bo z menoj z to zadevo-.-.-LP
no, če gre na zavarovalnico, bo banka najbrž od njih dobila odškodnino, torej glavnico in stroške. Zavarovalnica bio potem terjala tebe ..in to je zelo neugodno, ker so oni dosti bolj trdi in neusmiljeni kot banka.
Glede na prihodek je očitno, da ne moreš plačati, iz istega razloga tudi ne najeti novega.
Torej ti preostane samo odprodaja nekega premoženja za poplačilo..
Ali pa osebni stečaj..ki je pa še hujša zadeva..
Dijana[/quote]
Verjetno te zanima razlika med višino hipoteke in realne vrednosti stanovanja.
Če so ti izplačali več kredita, kot jestanovanje vredno je to po moje njihov problem.[/quote]
Ostaja kar tvoj problem, ne “njihov”…… Posojilo je potrebno odplačati….razen če ti na koncu nimajo kaj več odvzeti….ne nepremičnin, ne premičnin, brez dohodkov…..
V skrajnem primeru je bolje nepremičnino sam prodat, in poplačat posojilo, kot pa, da se zatem proda po polovični ceni v izvršbi….. del posojila pa še vedno ostane…
Banka ti da med ostalimi papirji tudi za podpisat izjavo, da lahko direktno bremenijo plačo.
Mene pa za nima tole. Ker sem bila brez denarja banki 2 obroka nisem nakazala. Drugače pa kredit redno plačujem. Banka je odpovedala pogodbo, kljub temu, da je delodajalec plačeval vsak mesec več kredita, kot ga je v resnici bilo. In kljub izvršbi kredit še vedno plačuje. Banka pa mi je poslala izterjevalca. Ali je možno, glede na to, da banka vsak mesec dobiva priliv kredita, narediti kakšen dogovor; npr. vsaj tak, da odpokliče izterjevalca?
Seveda je možno….
Vsi problemi glede neodplačevanja se zgodijo ker ljudje delamo večno napako, da ne stopimo na banko ko zamujamo že z 1. obrokom.
Z banko je potrebno sodelovati že od začetka. V kolikor se boste držali dogovor, ki jih boste sklenili z banko,sem prepričan da vas bodo počakali.
Obstaja tudi možnost reprograminga kredita ali moratorija, ki se ga banka poslužujejo. Takšne rešitve so seveda mogoče v kolikor z banko sodelujete in se ne izmikate odplačevanju dolgov.
Kreditojemalci se namreč ne zavedamo,da je izvršba zopre svojega kreditojemalca tudi za banko zadnja in najdražja opcija, saj mora za znesek ki ga terja oblikovati rezervazije, kar pa zmanjšuje dobiček banke. Prej bodo torej pristali na dialog, če je seveda ta možen.
Lp,
Formalno: preverito pogodbo- v njej bi morali biti zapisani pogoji za razdrtje pogodbe. Če so bili spoštovani (opominjanje..), banka lahko kredit odpove, tu ne morete nič. Če boste zadevo ignorirali, boste na koncu palačali še več.
Neformalno: banko lahko prosite za dogovor, vendar,če je bil kredit zavarovan pri zavarovalnici, so možnosti za dogovor najbrž majhne
Ja, dogovoriti se z banko…..
To je prekleto težko. Namreč, banka bi nalažje in najraje pod takega, ki ne plačuje, vpisala še drugo dodatno hipoteko da bi na osnovi tega odobrila dodaten kredit in pokrila že zaostale neplačane obroke…
Pa moratorij……lepo vas prosim! Doba odplačevanja pri moratoriju ostane enaka, kar pomeni, da je obrok po izteku moratorija višji. Res rešitev za tiste, ki že sedaj obroka ne morejo plačevati, kako bodo višjega…..
To je samo prestavljanje problema, čez eno leto pa spet ista pesem….. To je ršitev res zgolj za tiste, ki jim uspe v letu dni najti bolje plačano službo. To pa se lahko zamislite, kako je to težko.
Dejstvo je, da če nikakor ne zmorete plačevati hip. kredita, je potrebno v prodajo in to čimprej. In ker zaradi naše ljube situacije je trg nepremičninski tak, kot je, je to hud problem, ker jo boste prodali za manj, kot ste kupili! Kam pa s preostankom kredita!?
Seveda, ostane vam in plačujete po tem to razliko do konca življenja. Problem je še v tem, da za ta preostanek bo banka spet hotela zavarovanje…..Ki ga verjetno nimate. In ste spet v kaši.
Pa da ne govorim o politiki banke, za vsako reprogramiranje in ne vem kaj še vse, mastno zaračunajo…..
Jaz zelo težko vidim v današnjih dneh rešitev, kaj narediti, če nekdo ne more pokrivati svojega obroka za hipotekarni kredit….. Kamorkoli se obrneš, rit je vedno zadaj.
lp,k
Res so nesramni, ker ne tolerirajo tvojega neplačevanja.
Seveda je banka kriva ker si ste ti zakalkulirala in vzela toliko kredita kot simona dimic.
Težava je v tem, da bi investitor moral nepremičnino kupiti z razmerjem 70:30 v korist privarčevanih sredstev in tudi padec vrednost nepremičnine za 50% ne bi pomenil konec sveta
Po tvojem bi morali to delati zastonj…verjetno je razlog v tem, da ti nisi na banki v službi, saj bi v nasprotnem drugače gledala…večina od nas hodi v službo tudi zato, da nekaj zasluži.
Zato pa je potrebno o tem razmišljati še preden se sploh začneš ogledovati za neprmičnino in ne šele danes.
Pozdravljeni ‘ta pameten’ in ‘mp25’,
zadeva je taka, da je biti lahko pameten, če ste na položaju ‘države opazovalke’, kajne?
Polni ste lahko teoretičnih nasvetov in resnic iz raznih forumov.
Je pa res težko, če imaš tako posojilo in zapadeš v težave. Pač če si pred jemanjem posojila tako pameten, ga sploh ne vzameš. Enako, če veš vnaprej, kaj ti bo zakon prinesel, se sploh ne bi poročil…..
Nekateri imamo posojila preprosto zato, ker nimamo nič, razen službe. Nismo ničesar dobili, nič podedovali, varčevali pa bi najmanj 30 let, da bi si ‘na stara leta’-če bi bili še živi- lahko uredili stanovanjski problem in kaj dali tudi otrokom.
Pa vendar je življenje samo eno, splača se kdaj tudi poskusiti, ker tudi nekaterim uspe. Med tistimi kreditojemalci, ki so disciplinirani in ‘imajo kanček sreče’ imajo po poplačanem kreditu tudi svojo nepremičnino. Ki jimj jo drugi lahko samo zavidajo, v isti sapi pa pozabljajo, kolikim stvarem se moraš v aktivni dobi odreči, da pokrivaš kredit- to pa noben ne vidi.
Ob tem bi rada povedala še to, da banka pač da kredita, kolikor ga ‘lahko neseš’ oz.zmoreš in kakršno plačo oz. kreditno sposobnost imaš. Pač ni velikega kredita, če ni ustrezne plače. Biti zaviden nekomu, ki ima velik kredit, pač ni na mestu.
Mi danes plačujemo in bomo preplačali tudi vse ‘druge pufe za nazaj’-predhodnih generacij, ki so dobile kaj zastonj, ali pa se jim je obveznosti izničile skozi inflacijo.
lp,k
Veliko govorjenja, pa bolj malo povedanega. Dejstvo je, da je potrebno nakup nepremičnine planirati previdno, saj lahko napaka pri tem “uniči” življenje cele družine. Jasno je, da se vsakemu lahko zalomi, ni pa normalno da jih ima toliko težave. Za take nakup nepremičnine pač ni primerna opcija, zato raje predlagam najem.
Dejstvo:
Zakaj negdo vzame kredit?
Ker si nekaj želi ali potrebuje.
Kje?
Na bankah. Le te bi morele preveriti boniteto stranke.
Žau mnogi vzamemo kredit ko nam gre vse po maslu. kaj bodo prinesla leta neve nihče.
Bolezen, nenadna nesreča, izguba službe, razpad zakona, napačna poslovna odločitev, plačilna nedisciplina itd…
Vse to je lahko vzrok za polom.
Na večji del tega ne moremo vplivati in tudi zaščititi se je teško.
Po mojem neukem mnenju je lahko kritizirati, težje je nekomu ki je končno zbral pogum in se odprl ponuditi roko. Tak ne potrebuje kritike, potrbuje pomoč.
Ampak saj je naša navada da nekoga ki je padel še porivamo namesto da bi mu podali roko.
Res je da pogovor in priznanje lastnih napak takoj ko to zaznaš lahko pomeni lajšo rešitev a kaj ko vedno še upamo.
Se strinjam da jim je treba ponuditi pomoč.
Vendar je treba tudi napisati tako kot je napisal “ta pameten”. Ljudi je enostavno treba poučiti v kaj se spuščajo. Zakreditirati se za 30 let to je zama čista norost zrela za psihiatra.
In to še z argumenti da bo potem lahko kaj zapustila otrokom. Spet velika napaka. Otrokom morate omogočiti dostop do znanja, ki ga verjetno ne bodo imeli če ste zakreditirani za 30 let. Torej bodo ti otroci prikrajšani za znanje in bodo delali iste napake kot starši.
Sam sem mnenja da se lahko vzame kredit za max 10 let ob tem da obrok ni tako velik da se morate vsemu odrekati. Zavarovati se da danes za vse (brezposelnost,bolezen…) Zavarovanje mora biti obvezno.
Če to ne gre potem v najem. Ki je precej cenejša rešitev kot lastna nepremičnina.