Dolgoročno varčevanje za hišo – KJE, KAKO
Pozdravljeni, sem v svojih 24 letih z redno službo in za Slovenijo okej plačo. Razen avtomobila nimam nobenih drugih stroškov, ker živim doma. S partnerko živiva ločeno in bi rada začela z dolgoročnim varčevanjem za svojo hišo.
Moje sledeče vprašanje je zelo preprosto – kaj bi naredili vi v moji situaciji? Zanimajo me vaše ideje, pretekle izkušnje, kaj bi nesli denar? Vem to, da otroka nikakor ne bom šel delat, ker pol ne dobim kredita pa da denarja doma nočem imet, ker tvegam rop / požar.
Vsi napotki dobrodošli!
Jaz sem se najprej odselil v podnajem v območje ki je moji branži bolj perspektivno. Namesto da bi čas porabil za popravljanje hiše, sem ga vložil v znanje. Potem sem šel na banko, kjer sem se pozanimal o kreditih – predvsem kaj moram imeti izpolnjeno, da ga dobim. Jaz sem varčeval večinoma v depozitih – za 5. letni depozit si lahko v mojih časih dobil tudi 4% OM. Nekaj sem imel v skladih in malce sem trgoval s kriptom.
Časi so se spremenili in danes depoziti veliko niso vredni, poleg tega obstajajo platforme, kjer lahko za nizke stroške vlagaš po celem svetu. Tako da na tvojem mestu bi sedaj bolj vlagal, kot pa varčeval. Večinoma bi vlagal delnice, nekaj pa tudi v kripto.
Prva stvar, ki se je moraš zavedati je, da več kot boš zaslužil, več lahko privarčuješ oz. vložiš. Razlika med 1k€ in 2k€ plače z vidika varčevanja ni le 2x več, ampak več, saj življenjski stroški ne naraščajo linearno s plačo. Jaz sem si striktno vodil stroške. Torej vsak €, ki sem ga zapravil, sem zapisal v tabelo ter zraven dodal skupino, kam ta odhodek spada. Lepota takšne evidence je v tem, da na koncu leta vidiš katera stvar te najbolj izmolze, poleg tega imaš podatke, čemu se odpovedat, če pride do neke osebne finančne krize.
To je pa za začetek to. Moraš se zavedat, da se finančna situacija vedno spreminja in da je dobro to spremljati in si odpirati poti.