Delnice NKBM
Moje osebno mnenje je:
Vpis Delnic NKBM je dobra naložba. Zakaj:
1. Osnovni kazalci dobiček na delnico, P/E… so v redu
2. Banka se mi zdi perspektivna in je lahko tudi možna prevzemna tarča v prihodnje.
3. Sedanja vlada hoče na vsak način izpeljati to ljudsko privatizacijo NKBM – vsak lahko kupi!
4. Cena delnice na borzi 4.12. bo po mojem mnenju višja od cene ob vpisu, predvsem tudi zaradi tega ker hoče vlada dobiti na naklonjenosti ljudi če bi bila delnica NKBM nižja v decembru od cene pri vpisu bo Janša izpadel kot največji lopov v Sloveniji.
5. Povpraševanje bo po mojem mnenju ogromno kakor pravi “olala” vsi ne bomo mogli vpisat vseh delnic. Denar ki bo ostal se bo potem vrnil nazaj na borzo in pričakujem da bodo tudi ostale delnice profitirale.
Edino možnost da bi delnica pristala pod ceno vpisa vidim v tem če bi opozicija namerno začela zbijati ceno zato da nagaja Janši. Vendar vidim v tem malo možnosti predvsem ker moraš za tako stvar imeti veliko zalogo delnic ki pa je opozicija nima.
Pozdravljeni!
Vsekakor dober nakup. Povpraševanje je izredno veliko tudi s strani BPH. Edina privatizacja, kjer bomo tudi povprečni državljeni imeli nekaj konkretnega od tega, predvesem dolgoročno. Če bo vplačila preveč bodo vsem po enakem ključu del vplačila v naložbo vrnili nazaj, zato vplačajte raje malo več.
Srečno!
Prvi izračuni kažejo, da nihče ne bo dobil prav veliko več od zajamčenega števila delnic – to pomeni predvidoma 20 delnic po recimo 27 €ur – skupaj naložba 540 €ur. Če k temu prištejete vse stroške in čas boste kmalu ugotovili, da se vam bolje izplača denar vezati v banki kot pa izgubljati čas, živce in se drenjati v vrstah.
Koliko bo povpraševanje je ugibanje. Vsekakor bo veliko. Vplača se lahko tudi v poslovalnicah NLB in poslovalnicah pošte, tako da večurnega stanja v vrstah po moje ne bo. Ne more se primerjet z vezavo denarja na banki, ker tukaj kupimo delnice, ki imajo potencial rasti. “pomladna plesalka”, kupite toliko, koliko imate denarja namenjenega za naložbo. Ne poznam vaše situacije, vsekakor pa to ne sme biti edina naložba, ki jo imate.
Lp,
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=4&c_id=157714
Tukaj se lahko vpiše za nakup:
Spoštovani,
če bi radi v končni fazi v NKBM vložili cca 5000 evrov, koliko več je po približni oceni (vem, da niste jasnovidec) smotrno vplačati?
Iz vsega doslej napisanega nisem uspela razbrati, ali je smiselno, da to vsoto vpiše en sam ali je bolje, da vpišeta oba zakonca?
Pa še to, če morda veste: kako smiselno je delnice kupiti na račun otrok, se kasneje pri prodaji zaradi njihove nepolnoletnosti kaj komplicira?
Najlepša hvala za odgovor!
Olala, makimalno lahko fizična oseba vplača 50.000 EUR. Jaz mislim, da če vplačate 50.000 EUR bo upoštevano približno pol manj. Bolje, da vplačata oba zakonca, kot en sam, ker bo skupnega vplačila več. Vendar, to je povezano tudi stroški trgovalnega računa. Če ga oba partnerja nimata, potem je bolje, da vplača samo en, posebej, če gre za majhne zneske.
Lp,
Pozdravljeni. Mene pa zanima sledeče – sem manjša vlagateljica – vložila bi 2.000 eurov. Prosim, če svetujete, ali ima sploh smisel vložiti tako vsoto, glede na to, da bi verjetno dobila malo delnic. Zanima me, kateri stroški nastanejo in koliko približno znašajo pri vpisu delnic NKBM. Sama imam že nekaj delnic pridobljenih s certifikatom in za te delnice mi ne računajo vodenja. Ali bi za delnice NKBM morala odpreti nov račun? Sedaj le dobivam izpiske o stanju delnic iz registra. Hvala za pomoč.
Nimate nobenih stroškov razen stroškov ko boste vplačali teh 2000eur. Če plačate prek klika, abaneta, hyponeta…. pride strošek plačila okoli 0,30 eur. Na okencu pa mislim da stane toliko kot če plačate položnico – okoli 1 eur.
Šele ko boste hoteli delnice prodati boste plačali stroške odpiranja trgovalnega računa okoli 10 eur in borzno provizijo okoli 1.5%.
Dokler pa ne prodate bodo delnice NKBM shranjene na vašem računu registra KDD kjer imate shranjene tudi ostale delnice iz certifikatov brez stroškov.
ejga,
povpraševanje zna biti tako veliko, da bo po uvrstitvi delnice na borzo cena spet slovensko nenormalno rasla, sicer pa iz Financ:
Cena delnice bo od 20,5 do 27 EUR, verjetno bliže zgornji meji. To pomeni faktor 1,72 do 2,26 glede na knjigovodsko vrednost delnice. V Zahodni Evropi imajo banke trenutno ta faktor nekje okoli 1,7. Je pa res tudi, da je ta trenutek bančni sektor v nemilosti zaradi težav povezanih s kreditno – nepremičninsko krizo.
članek:http://www.finance.si/196993/Kupiti_delnice_NKBM_ali_ne
Na žalost nimam kristalne krogle, da bi lahko iz nje prebral, kaj se bo v prihodnosti dogajalo. Špekulacija o bodoči ceni bo bolj natančna, ko bo zaključene trenutna prodaja in se bo ugotovil interes po delnici. Vsekakor pričakujem, da je interes velik in da bo delnica lepo rasla. NKBM zna biti tudi lepa prevzemna tarča, kar je pa v precejšnji meri odvisno od stališča večinskega lastnika, torej države oz. vlade. Šele takrat pa se bo zares videlo, koliko bo delnica vredna.