Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem po 30. letih ponovno za volan

po 30. letih ponovno za volan

Družinske razmere so me prisilile, da moram pri 58. letih, po 30 letih spet za volan. Šoferski izpit imam (vestno sem ga podaljševala), vozila sem takoj po narejenem izpitu kakšno leto (fičkota). Potem pa me je vseskozi vozil mož. – Kot rečeno je tako naneslo, da moram spet za volan. Prijateljica, ki je bila pred nekaj leti na istem, se že 3 leta veselo vozi, vendar je šla še enkrat v avto šolo, vzela je 20 ur, da se je ponovno vpeljala v šofiranje. Tudi meni svetuje pa drugi tudi, naj vzamem
ure v avto šoli, češ, da sem pravzaprav čisti začetnik. Meni se pa neumno zdi zapravljati denar, ker imam občutek, da še vedno znam voziti in bi bilo čisto dovolj, če me “inštruira” kar mož. Kaj bi vi storili na mojem mestu?
Ali sem res “nevarnost na cesti”, ko 30 let nisem vozila? In da mož ne bi bil dober inštruktor? Hvala za odgovore.

Stanka, priporočam (vsaj) nekaj ur avtošole… za tvoje dobro in dobro drugih udeležencev v prometu.

V avtošolo! Stroški avtošole so zanemarljivi v primerjavi z gmotno škodo ali bognedaj, telesnimi poškodbami. Avtošola te ne bo obvarovala pred morebitno nesrečo, bo pa manjša verjetnost, da do nje pride.

Samo v razmislek:

primerjajte razmere na cesti izpred 30 let in danes (tu mislim število udeležencev v prometu, prometne predpise,…).

Sem za avtošolo.

Tudi jaz ti toplo priporočam avtošolo. Jaz sem po sedmih letih “šoferskih izkušenj” imela pet let “pavze”, pa sem kupila 10 ur v avtošoli preden sem šla nazaj na cesto.

in taki pol pizdijo nad prometni razmerami, ces kak so nemogoce….takoj v avtošolo!!!

Bejž v avtošolo! Ne samo, da bi škodila na cesti sebi, ampak bi tudi drugim! Za takšne stvari ni škoda denarja. V 30 letih se je, ne samo, da si verjetno vse pozabila, tudi stanje na cestah močno spremenilo. Sploh pa vemo, da ženske ponavadi niso preveč talentirane za vožnjo.

Avto šola brez pardona! V 30. letih se je marsikaj spremenilo. Lahko, da imaš občutek in se ti zdi, da še znaš voziti, ampak dejansko nisi sedla za volan že celo večnost.

Pa srečno vožnjo.

jaz ti priporocam avto solo. moja mama je bila na istem in se sedaj veselo vozi naokoli.

Hvala vsem za enak nasvet! Sem že na pol odločena za avto šolo, ker me tudi prijateljica pregovarja naj se zanjo odločim. Imam kar tremo.
Bom poročala.

Imas tremo pred avto šolo, nimas pa je pred cesto na katero se bi spravla po mozevih instrukcijah? Ce ne bos sla v avto solo in ce se bos zaletela v mene se ti slabo pise! 😉 Ne ga srat, reskiraj enih 15 ur tolko da se bos navadla opazovat prometne znake in znala normalno parkirat!! Pa dosti uspeha!

Sem prav presenečen nad vsemi odgovori. Kaj pa se bo v avtošoli naučila več kot bi jo naučil mož? Najprej pojdita na kakšno prazno parkirišče za par ur da dobiš občutek sklopke in splošnega obvladovanja avta, potem na stranske ceste pa bo. Res da ne vem kako kritična šoferka si ampak vadiš lahko privat ali pa v avtošoli le da slednje več stane.

Tudi jaz ti kot mnogi svetujem, da se najprej odpraviš v avtošolo na nekaj ur voženj.Ne boš prva in zadnja, ki je po tolikih letih “nevožnje” to storila (npr. tudi moja soseda).V tridesetih letih so se ceste močno spremenile, največ težav pri starejših voznikih opažam na avtocestah, cestah s prednostjo in krožnih križiščih.Zadnjič je celo ena starejša gospa vozila na krožnem križišču v LJ v obratno smer.Sploh mi ni jasno kako je uspela srečno zaviti dol.
Ne bom rekel, da si nevarnost na cesti, saj je tak lahko vsak voznik, vendar le zberi pogum in ponavljam, da le obišči avtošolo.

Lep pozdrav, pa srečno!

Joj, marija… A res misliš, da njen mož odlično obvlada vse prometne predpise, ki so se v teh 30 letih spremenili? In da ji bo znal natančno povedati, kako se npr. pravilno vozi po krožiščih itd. Prosim no… Raje za par ur v avto-šolo, da povedo, kako in kaj, potem šele kak praktičen nasvet moža…

Ne vem zakaj ji mož ne bi mogel povedat. Če je on do zdaj vozil potem menda znake pozna.

Pozdrav vsem skupaj!

Še enkrat hvala za nasvete. Takole je z mojo “avto šolo”.
Z možem sva šla najprej na neko gozdno cesto, da sem se spet naučila speljevati, voziti naprej in nazaj in da sem dobila spet občutek, kako je če
sediš za volanom. Potem sva šla na en velik parkirni prostor, zgodaj zjutraj, da je bilo prazno (pa da mi ni bilo nerodno, ker me ni nihče gledal) in sem speljevala, parkirala itd. saj veste kako to gre. Na cesto si nisem upala in mož je upošteval ta moj strah. V resnici se nisem počutila sposobno, da bi zapeljala na cesto. Pa sva se lepo zapeljala na avto šolo, razložila zadevo in sem dobila sila prijaznega inštruktorja, s katerim sva naredila že 12 ur. Njegovi prijemi so bili od “nule” in zdelo se mi je tako prav. Zmenila sva se prav tako za 20 ur, če bo pa treba pa še malo podaljšava. Inštruktor je zelo prijazen in potrpežljiv, tako, da imam občutek, da kar vidno napredujem. Veste, se pozna, da imam že izpit in nisem še s tem obremenjena in tudi osnove nisem pozabila! Kar gre!
Zadnjič sem med vožnjo opazila, da so vse šipe zarosene. Čudno se mi je zdelo pa sem vprašala inštruktorja, kako to? “To je pa od vas, gospa!” mi je rekel in sva se od srca nasmejala. Povedal mi je, da so šipe od začetnikov vedno zarošene tako se mučijo…
Še nekaj ur v avto šolo, veliko vaje z mojim najdražjim – mogoče se srečamo in povem vam – ne bojte se me! Vozila bom previdno, mogoče malo počasneje kot vozite vi, vendar se bom potrudila, da vam ne bom v napoto. Vsem še enkrat hvala za vzpodbudo in ne jezite se preveč name, če bom za trohico počasnejša na cesti od vas! Šoferski pozdrav!

New Report

Close