Pregled pred nakupom avtomobila
Pozdravljeni!
Odločam se za nakup rabljenega avtomobila. Zanima me, če je mogoče od trgovca, ki avtomobil prodaja, zahtevati, da posodi avto v namen, da ga dam (na AMZS?) pregledati pred nakupom? Kako se sploh temu pregledu reče in kdo ga tudi izvaja – je to samo AMZS ali še kdo – zanima me na področju LJ.
Fora je namreč v tem, da se zelo bojim fint ala prevrtavanje realnih kilometrov nazaj (poznam nekaj primerov v nazadnjih nekaj mesecih), prikritih karambolov itd…
Hvala za odgovore!
Če trgovec za to ni odprt, potem ni mogoče prav ničesar zahtevati.
Glede prevrtenja kilomentrov pa dvomom, da se bodo na AMZS hoteli spuščati v ocenjevanje ali ima prevrtene kilometre ali ne. Povprašaj prej. Jaz sem se glede tega poskušala zmeniti z enim pooblaščenim serviserjem, pa mi je rekel, da si oni s tem sploh ne mislijo mazati rok. Pfej! Drugo je, če imaš koga poznanega.
Živjo !
Naj ti svetujem. Avto trgovec naj bi vedno dal vsaj za nekaj ur za “testno”
vožnjo, vsaj kolikor jaz vem, se pa tudi najdejo taki ki ne dajo, samo pri takih te takoj potem mine do avtota…
Če ti uspe dobit avto za nekaj ur, se vnaprej zmeni pri neki avtohiši, (to se takoj uredi) da ti dajo avto na merilec laka. (to je takšna majhna napravica za ugotavljanje karambola – če vsebuje pleh kaj kita itd.) To traja približno 15 min za ceu avto, in tu pride resnica na dan. Za kilometre, pa ti lahko takoj avto malo vzdignejo in pogledajo podvozje… nato še motor in v eni uri lahko resnično dobiš analizo avtota.
Pa srečen nakup ti želim.
Pavle
Živjo, se strinjam z Pavle-tom, ampak to tudi ni zastonj. Naj te potolažim, pri vozilu (od letnika 96 naprej) je skoraj nemogoče vrtenje kilometrov nazaj (je zelo komplicirano, ker je vse raču. upravljano) tako da se samo še malokdo spusti v to. Na uradnem servisu ti bodo to takoj povedali, lahko pa tudi pri zavarovalnici oz. policijski postaji zaprosiš, da ti povejo če je bilo vozilo udeležno v prometni nesreči.
Verjemite mi da je vrtenje kilometrov mogoče pri čisto vseh letnikih z zelo malo truda ali stroški (tudi pri digitalnih števcih- tu je še lažje in hitrejše). Tako da če kupuješ avto rabljen poskusi kupit od lastnika, ki ti pokaže servisno knjigo(tu vidiš kilometre in če je avto redno vzdrževan, kar je še bolj pomembno) , ker preprodajalci imajo ponavadi za stalno prakso da se servisna knjiga nekam zgubi in so kilometri taki kot jih naredi moja stara mama.
Kar se karambola tiče, če imaš vsaj malo znanja o avtomobilih lahko sam ugotoviš s pregledom in testno vožnjo, če je bil avto kaj zaleten, če ti tega ne vidiš, potem ali je dobro popravljen ali pa je nekaramboliran, kar je oboje vredu. Drugače pa vzemi s seboj kakšnega kolega, ki zna šraufat pa ti bo hitro povedal kolk je ura.