dizel in zimske temperature
Zivjo.
Sem novopeceni voznik dizla, pa me zanima kako in kaj je s slovensko nafto.
Pri katerih temperaturah “zmrzne”? Je razlika med Petrolovo in OMVjevo nafto?
Tisti, ki imate izkusnje, kateri dodatek dodajate gorivu pozimi in pri kaksnih temperaturah ga je primerno dodajati?
Ker sprasujem za modernejsi dCi motor, me se zanima ali ta dodatek slabo ucinkuje na motor in v kaksni meri?
Hvala za pomoc…morda pa se bom tudi pozimi vozil 🙂
LP,
Tomas
Načeloma naj bi dizel, ki ga pozimi prodajajo pri nas, že imel dodatke, ki omogočajo normalno delovanje motorja do -20C. Pri zelo nizkih temperaturah in, če avtomobil stoji zunaj, pa velja vprašati kako in kaj. Nikakor ne dodajajte bencin v dizel, različni dodatki, ki so na voljo, pa menda ne morejo škodovati motorju. A njihov nakup se splača šele pri zares nizkih temperaturah.
LPB
Se strinjam s Frenkom + servis pred zimo (največkrat je težava z vodo in umazanijo, ki se nabere v filtru goriva – ta težava pa odpade, če je filter čist ali pa če imaš ogrevan filter goriva) + pogoj, da ti deluje sistem za zagrevanje (pri starejših je večkrat težava, da ne deluje kakšna sveča za zagrevanje…)
Dizla vozim že cca 7 let —-brez “zimskih” problemov…
Živjo, v Sloveniji in bližnji okolici nikoli ne padejo temperature toliko pod minus da bi ti začela nafta (diesel) zmrzovati. Sicer pa če imaš nov avto to sploh ni problem in ti ni treba dodajati nobenih dodatkov. Razlike med nafto OMVja in Petrola ni, je pa res da v Sloveniji in tudi po Hrvaški dajejo v Nafto (pozimi) dodatek proti zmrzovanju tako da z tem ne boš imel nobenih problemov.
lp