Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Kako je s katalizatorji

Kako je s katalizatorji

Mene zanima,če potrebujem katalizator,moj avtomobil ga nima,je pa l.1988,kako je stem,je treba imet,in kako je na tehničnem?Čimprej prosim odgovor.

Ker vaš avtomobil originalno nima vgrajenega katalizatorja, ga ni potrebno dodatno vgrajevati.

Sicer pa pravilnik o tehničnih pregledih motornih in priklopnih vozil (Uradni list RS, št. 95/01, 52/02 in 37/03), med drugim pravi naslednje:

Za vozila z bencinskim motorjem brez katalizatorja se meri vsebnost CO v izpuhu pri prostem teku motorja (500 do 1100 o/min). Vsebnost CO ne sme biti višja od 4,5 volumenskih % za vozila, prvič registrirana pred 1.10.1986, za tista po tem pa ne višja od 3,5% CO.

Pri dieselskih motorjih se meri faktor dimnosti izpušnih plinov, ki ne sme biti večji od 2,5 za navadne motorje in 3,0 za turbinske motorje. Meritve se izvaja tako, da se najprej izvede tri pospeševanja do polnega plina, nato pa tri merilna pospeševanja. Rezultat je povprečje treh meritev, ki me smejo odstopati za več ko 0,5 faktorja dimnosti. Pri tem je mogoče kot uspešno priznati tudi meritev že na podlagi čistilnih pospeševanj.

Kontrolor lahko zavrne meritev vozila (to pride v poštev predvsem pri diesel motorjih), če oceni, da je motor ali izpušni sistem v neustreznem stanju.
Zavrnjena meritev pomeni neopravljen tehnični pregled.

lp
Anže Jamnik

New Report

Close