So mar slepi?
Meglenkarji in dolgolučarji. Zakaj si morajo nekateri podnevi svetit z dolgimi lučmi? Zakaj ob malo večjem nalivu kurijo meglenke? Kakšna je njihova bolana logika, izkrivljen um ali motorična nesposobnost, da v koloni morijo pred (in za) sabo vozeče ter nasproti prihajajoče voznike? Mi zna kdo odgovorit? Hvala
Jernej
Ja, sploh meglenke po dežju gredo tudi meni za živce. Dolge luči me ne motijo toliko, ker vem, da se dostikrat zgodi, da jih imaš prižgane pa sploh ne opaziš, ali da je avto zadaj preobtežen in se samo zdi da so dolge luči. Ampak meglenke v dežju! To pa ponorim, dež prečisti zrak, cesta je mokra da se ves snop svetlobe odbija naravnost v oči, noč,… nič bolj ne zaslepi kot to. Hja, ampak za naduvane voznike, ki so ravno zmogli nabrati tiste ušive 3 miljone, da so iz nemčije uvozili rabljenega BMWja je pa to prav poseben ego-buster.
Hja, ne preostane nam nič drugega, kot da naredimo to, kot je naredila ena, meni znana oseba, ko je v meglenke in dolge luči vstavila sicer prepovedane 120W rally žarnice, in vračala pozornost vsem tem reflektorjem v primerni meri.
Da se ločit. Tudi pri visokih snopih zasenčenih luči se razloči, da se večina svetlobe odbija od zgornje polovice parabole. Pri dolgih lučeh pa se sveti celotna površina reflektorja enako močno. Seveda obstajajo tudi asi, ki žarnico vstavijo narobe.. amapk to je druga zgodba 🙂
PS. Verjamem, da nekateri ne morete videt neprimerne uporabe svetil. Če čisto tehnično pogledamo je to tudi kaznivo. Mene zanima, če kdo pozna koga, ki to dela in ZAKAJ to dela. Zanima me, na kakšen način ta narod dojema svet okoli sebe.
Srečno
Jernej
Po mojem lahko junake razdelimo v vsaj tri skupine:
1. Nekdo pred njimi je (morda povsem upravičeno) zvečer prižgal meglenko, ta se sama ne ugasne, zato se vsi naslednji veselo vozijo z njo. Najbolj verjetno v starejših avtomobilih.
2. Dobromisleči šoferji, ki menijo, da so s prižganimi meglenkami bolje vidni. Imel sem kolega, ki je bentil nad vsakim, ki v dežju ni imel prižgane meglenke, češ, se ga sploh ne vidi. Sem mu razložil in upam, da je nehal.
3. Frajerji, ki želijo pokazati, kaj vse imajo vgrajenega v avtomobilu. Njim ne pomaga nič, morda le nasvet: zadnjo meglenko imajo danes vsi avtomobili. Res je, jugo je nima.
Pomoč: za neupravičeno uporabo meglenk je predpisana ne tako nizka kazen. Osebno se mi zdi, da je ta zadeva lahko, predvsem v dežju, precej bolj nevarna kot kaj drugega, zatorej: policisti na plan, začnite akcijo Ugasnimo meglenke!
Citiram:
Avtor: šofer
Datum: 31-03-04 23:04
Nekdo pred njimi je (morda povsem upravičeno) zvečer prižgal meglenko, ta se sama ne ugasne, zato se vsi naslednji veselo vozijo z njo.
Konec citata.
Vsak avto ima na armaturni plošči kontrolne lučke, ki niso namenjene nočni intimni razsvetljavi, temveč sporočajo, kaj se z avtomobilom dogaja. Saj ni treba veliko. Samo malo skozi volanski obroč pogledat.
Vem, ja, da me boste zdajle spljuvali (pač ženska za volanom)….:))
Ampak meni je res všeč, če v nalivu vozilo pred mano vozi z zadnjo meglenko.
Tudi jaz to delam. Običajno po navadni cesti sicer ne, na avtocesti pa skoraj vedno. Ampak le, ko vozim sama. Ko pa za mano vozi avto, jo ugasnem.
Dejstvo je, da se v takih primerih dejansko veliko bolje vidi avto in temu je to namenjeno.
In vozim tako, da me vidijo; v koloni BREZ, ko za sabo nimam nikogar, pa Z vklopljeno zadnjo meglenko.
LP!
Dobro na avtocesti, in ko praviš, da jo potem ugasneš ko je nekdo za tabo, to je morda res dobro početi, saj se zaradi pršca, ki se dviga za avtomobilom res dostikrat opaznost v resnici zmanjša, sploh podnevi, ponoči ni take potrebe, saj je vir svetlobe bolje opazen.
Ampak zakon predvideva uporabo meglenk v megli (in) kadar je vidljivost manjša od 50m, sicer pa naj bi bila kazniva. Kako je pa v resnici pa tako ali tako vemo.
Že nekaj časa opazujem kdo so tisti, ki imajo ves čas prižgane meglenke. 95% takih voznikov so mladi fantje, ki imajo večinoma tudi dobre avtomobile in se delajo frajerje.
Na avtocesti v dežju res hitreje opaziš avto z meglenkami. Če je pa zraven še en brez, pa tistega opaziš kasneje.
Poleg tega po zakonu meglenke uporabljaš, če je vidljivost manjša od 50m vendar je v tem primeru tudi hitrost omeujena na 50km/h.