Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem registracija

registracija

Neki me zanima:

A je res, da po novem kupec avtomobila plača prodajalcu neizkoriščeni del registracije…al neki podobnega.
Npr. če prodajam avto ki je registriran še 8 mesecev, a kupec vrne nekak prek občine teh 8 mesecev men on pa si plača celo registracijo.

Men se zdi mal čudno, sam je en kolega o tem težil pa nevem če je za verjet.???????????????????????????????

Ravno danes sem klical na zavarovalnico in so mi rekli, da načelno, če prodajaš avto, ga odjaviš iz prometa in ti na zavarovalnici vrnejo neizkoriščeni del premije (in ga novi kupec registrira na novo ter plača celo premijo), lahko pa se tudi z njim zmeniš, da se zavarovalna polica spremeni na njegovo ime in ti eventuelno plača za tistih nekaj emsecev zavarovanja. Vse je stvar dogovora, kot pri vsaki pogodbi. Včasih je že v prodajni ceni všteto, da je avto še registriran do xy dne.

Kako se lahko zmeniš za spremembo imena na zav. polici, če pa ful težijo s temi bonusi in tem? Meni se to ne zdi logično. Sicer se pa glede nalepke o veljavnosti tehničnega in za cestnino lahko zmeniš, da za sorazmerni delež dvigneš ceno (glede zavarovanja ti pa denar tako ali tako vrne zavarovalnica), ampak to je manjši delež stroška ob registraciji, pa tudi sam ne moreš tega prenesti na svoje novo vozilo. Tako da se mi zdi edino logično, da nalepko pustiš na avtu…

Ce prodas odjavi avto iz prometa in ti povrnejo neizkoriscen del zavarovanja!!!

lp

Sicer je o tem bilo že veliko napisanega, postopek je pa tak:

Ob prodaji vozila prodajalec vozilo odjavi (ne iz prometa, ker bi sicer kupec moral tudi tehničnega delat!!!) na podlagi prodajne pogodbe.
Če želi kupec vozilo prijaviti na svoje ime, mora imeti že prej sklenjeno vsaj obvezno zavarovanje za to vozilo in sicer od datuma, ko bo avto prijavil do konca njegove registracije (četudi samo za en mesec – plača torej sorazmerni del in pri tem lahko tudi koristi svoje morebitne bonuse). Kupec fotokopijo te police nato pošlje prodajalcu, ta pa gre na svojo zavarovalnico in delež, kolikor ga je do konca registracije še ostalo, dobi takoj nazaj. Zavarovalnici mora priložiti: kopijo kupčeve zav. police, kopijo odjavljene prometne, vsaj kopijo prod. pogodbe in staro zav. polico. Če mu karkoli od tega manjka, zavarovalnica ne da nič!
Če bi vozilo odjavil tudi iz prometa, bi lahko zahteval nazaj tudi sor. del cestnine, vendar bi nato kupec imel precej večje stroške pri ponovni prijavi (celotna cestnina, tehnični, več papirjev…), zato se to ne prakticira.

Nema tu ništa. Vsak avto, ki sem ga prodal, sem mu snel tablice takoj in odjavil. In tko bo pri meni tudi v bodoče, nobenih špekulacij !! Tisti, ki je pa kupil avto, ga bo pa tko ali tko moral registrirat. Z mojimi tablicami se ne bo peljal nihče.

LP

Pavle, zadostuje že pogodba in prekinitev zavarovanja (kot je opisano zgoraj – da kupec avto zavaruje na svoje ime do preteka veljavnosti tehničnega pregleda, prodajalec dobi vrnjen sorazmerni del zavarovanja), doslej je prodajalec tablice itak obdržal, če je nameraval registrirati drug avto. S tem si popolnoma krit. Vozila ne rabiš odjavljat iz prometa. Še vedno pa nekateri ljudje nekaj kombinirajo (zaradi bonusov in podobnega), kar mi pa res ni jasno, saj lahko pošteno nasrkajo, če kupec naredi kakšno traparijo.

New Report

Close