pravila v krožišču
Hej,
na pomoč –
zadnjič se peljeva s fantom (ki ima glede vožnje vedno prav?) proti krožišču.
Tik pred krožiščem ga opozorim (ker imam vedno prav:), da naj vklopi smernik.
On trdi, da to ni potrebno, saj je jasno, da bo zavil desno in nikamor drugam (ker pač naravnost ne moreš in tudi levo ne) in da smernik ni potreben.
Ker je debata postajala vse bolj živahna in ker se nemoreva nikakor zediniti
vprašava vas:
Kdo ima prav?
(moje razmišljanje je, da smernik daš, četudi je obvezna smer, že zato, vozila za sabo opozoriš na manever, pa četudi je jasen)
Hvala
NinP
To že, saj zavijaš – če pa pelješ iz prednostne na stransko v križišču naravnost, pa vseeno ne daš smernika, kot ga tudi ne daš v ovinku ali pa če imaš v križišču npr.obvezno smer levo (čeprav pri takem imam jaz včasih lušte in ga vključim), drugam pa ne smeš…
Isto na rondoju, ko se vključuješ, nimaš kam drugam kot pa “na desno krug”.
Se strinjam. Edino, to da v križišču, kjer imaš predno smer, ni nič narobe če ga daš. Pravzaprav nisem prepričan če ni celo obvezno, kljub temu, da nimaš možnosti kam drugam zaviti. Jaz ga ravno zaradi tega dvoma, navade, in da soodeleženci v prometu predvidijo moj namen (čeprav je jesen) ponavadi dam.
Francija je res zakon s svojimi krožišči; pa še problemov z razvrstitvijo nimaš in kam zaviti….pač pelješ še en krog. In ponekod so tako gosta, da če že zaviješ narobe, pač ne iščeš, kje boš obrnil, ampak enostavno pelješ do naslednjega in nazaj…
Je pa vseeno kar močna preizkušnja prepeljati okrog Slavoloka zmage v Parizu. In si zmagovalec, ko ga prvič prepelješ in je avto še vedno cel…:))
Pri rondojih je tako.Ni res,da imajo tipi vedno prav.Pri vstopu v rondo ne rabiš dat žmigavca.Ko pa greš ven z rondoja ga pa moraš obvezno dat.Je pa vse odvisno kam greš.Tako,da je lahko tudi sovoznica imela prav.Npr,če v rondoju imaš namen it ven takoj na prvem izhodu(desno) moraš obvezno uklopit žmigavec še preden spelješ v rondo.Tako je meni razlagal inštruktor,ko sem delala izpit za avto.Za moje mnenje imata lahko oba prav.Samo odvisno je kam sta šla.
Če sta šla ven takoj na prvem izhodu ima sovoznica prav.V nasprotnem primeru ima pa fant prav.In takšno je pravilo v rondojih,čist eazy!