Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem Ford 2 300000 km ali dacia na plin?

Ford 2 300000 km ali dacia na plin?

Silom prilike moram kupit avto. Budgeta imam nekje do 8000€. O avtih nimam pojma, niti ne poznam nikogar, ki bi mi lahko svetoval.
V oglasih sta mi padla v oči dva- prvi je Ford Focus karavan diesel z ogromno dodatne opreme, redno servisiran in vzdrževan, letnik 2012, ampak ima 300000 km! To se mi zdi ogromno. SIcer so bile same dolge vožnje, ampak kljub temu…
Drug je Dacia, becin+ plin, letnik 2013. PLin ima še 6 let garancije. Oba avta sta od prvih lastnikov.
Pojma nimam. Vzeti kaj od tega ali nič? Kaj mi vi priporočate? Na kaj je dobro bit pozoren?
Hvala za vsak nasvet.

Na kratko, moje mišlenje …

Nakup rabljenega avtomobila ni popoldansko opravilo in bo ne glede na izkušnje zahtevalo kar nekaj raziskovanja in ogledov.

Če se vam zelo mudi z nakupom in nimate veliko časa bi vam svetoval, da avto kupite od pravne osebe, saj imate v tem primeru po zakonu možnost uveljavljanja skrite napake v roku 1 meseca od nakupa. Pri pogodbi od fizične osebe velja ponavadi videno-kupljeno, kar pomeni precej večje tveganje za skrite napake.

Z nakupom dizla nimam izkušenj, se mi pa za 300.000 km zdi veliko 8.000 €. Znanec je dobil megana karavana (bencin) 7 let starega s precej opreme in 120.000 km za 6.000 €. Res pa je, da je iskal cca 3-4 mesece.

Na kaj pazit pri nakupu rabljenega avtomobila?
1. Velik servis se ponavadi dela na vsake 50.000 – 60.000 km. Torej pri 60.000, 120.000, 180.000 km. To je ponavadi strošek med 500 in 700 €. Če je bil pred kratkim narejen takšen servis je plus, drugače se pogajajte za nižjo ceno zaradi stroška, ki vas čaka.
2. Poglejte servisno knjižico, če je avto bil redno vzdrževan.
3. Nujno preverite ali se podatki ujemajo na tem portalu -> https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html
Lahko se zgodi, da prodajalec trdi, da je prvi lastnik v bistvu pa je že treji + pri vsakem tehničnem pregledu vpišejo kilometre in na tem portalu lahko preverite ali se kilometri, ki jih prodajalec navaja točni.
4. Poglejte stanje pnevmatik. Na vsaki pnevmatiki piše letnik izdelave. Naj ne bo starejša od 4-5 let.

Svetujem vam, da pred nakupom določenega modela opravite vsaj 1-2 ogleda in preizkusite avto, saj boste dobili za naslednje oglede boljši občutek v kakšnem stanju je avtomobil.

New Report

Close