davek od prejetih obresti
A se morda kdo kaj bolj ukvarja s temi posli? Zanima me namreč, če in kolikšen je davek na prejete obresti za dana posojila fizične osebe pravni osebi. Posojilna pogodba je sklenjena že pred več leti, sedaj želi fizična oseba izplačilo glavnice in obresti.
Že vnaprej hvala za odgovore
nisem strokovnjak pa vseeno nekaj splošnih informacij.
Obdavčene obresti bodo od višine 300.000,00 SIT dalje. Torej če dobiš obresti manj kot toliko v enem letu ne bo obdavčeno. Za obdavčenje obresti velja prehodno obdobje. V prvem letu (2005 – napoved v letu 2006) se bo obdavčilo le del teh obresti – se mi zdi da 10 %. Torej če si dobila v enem letu 330.000,00 SIT obresti bo obdavčeno samo 10% od zneska nad 300.000,00 SIT torej davek plačaš samo 3.000,00 SIT (=10 % od 30.000). Vsako naslednje leto bo % višji, dokler ne bo dosegal 100% (se mi zdi da leta 2009).
Nisem sigurna za višino teh % in koliko let bo prehodno obdobje, bo pa nekako podobno kot sem napisala.
V tolažbo, večina državljanov ne bo imela s tem problemov 🙂
še pojasnilo k gornjemu primeru. Npr. znesek 3000,00 poveča davčno osnovo, davek – dohodnina se plača v % po lestvici v katero spadaš glede na druge prejemke (od 17% dalje).
Uradna pojasnila najdeš tukaj:
Forum je zaprt za komentiranje.