KUD
Pozdravljeni!
Sem članica enega mnogih slo. kulturno umetniških društev. Ker imamo zelo malo denarja in nam je starejša gospa po 28 letih vodenja blag. papirjev odpovedala sodelovanje, sem bila “srečna dobitnica” nove naloge jaz. Nimam pojma o vsem skupaj, znam edino razbrati bančne izpiske iz našega računa, izpisovati potrebne obrazce, plačevati račune….prešteti gotovino :)))….moje vprašanje je pa sledeče, kje se poučiti o predpisih na to temo, ker ni nujno, da je dosedanja praksa poslovanja povsem pravilna? Prosim za kakšen nasvet, karkoli bo koristilo!
Imam že dve konkretni vprašanji:
– ali je prav, da se osebi, ki pri nas poučuje, izplačuje mesečna nagrada oz. honorar kar v gotovini (ni nobene pogodbe z njim) – to pomeni najbrž tudi, da on tega zaslužka ne prikazuje v svoji davčni napovedi??
– na isti način se izplačuje masečna nagrada za blag. posle, torej sedaj meni….—> isto sprašujem, kot pri prejšnjem vprašanju??
p.s. nimamo nobenega zaposlenega v KUD, naš letni proračun je morda 3 mio sit – raje manj, kot to
Hvala in lep deževen dan!
-ali je prav, da se osebi, ki pri nas poučuje, izplačuje mesečna nagrada oz. honorar kar v gotovini (ni nobene pogodbe z njim) – to pomeni najbrž tudi, da on tega zaslužka ne prikazuje v svoji davčni napovedi??
Ne.- biti mora pogodba…od honorarja je potrebno plačati acc dohodnine, na rek obrazcu je potrebno obvestiti DURS o izplačanih honorarjih
-na isti način se izplačuje masečna nagrada za blag. posle, torej sedaj meni….—> isto sprašujem, kot pri prejšnjem vprašanju??
…enako kot pri prvem primeru…
Da vam bo kaj bolj jasno okoli društev si preberite najprej zakon o društvih:
-kontni okvir za društvo :
-letna poročila društev:
Forum je zaprt za komentiranje.