Izračun osnove za nadomestilo plače med bolniškim staležem
Na bolniški sem trenutno neprekinjeno od. 6.12.2004 do 30.4.2005. Prvih 30 dni sem bila v breme delodajalca, medtem ko naslednje mesece v breme ZZZS. (zavod refundira mojo bolniško od meseca januarja 2005 dalje).
Zanima me, katero leto se mi mora upoštevati za izračun osnove za nadomestilo, ki jo Zavod refundira; leto 2003 ali leto 2004.
Od novembra 2003 in v celotnem letu 2004 sem namreč prejemala bistveno višji osebni dohodek kot leta 2003 – napredovanje na višje delovno mesto(40 tisoč /mesec več).
Ali je možno, da sem zaradi začetka bolniške v decembru 2004, ki je bila še v breme delodajalca ( kakor tudi del januarja) sedaj poleg bolezni, tepena še z bistveno nižjo bolniško?
Osnova iz preteklega leta, torej 2003, podatki iz dohodninske na povedi, kolona 10, povečano oz. x koeficient za preračun za mesec za katerega se izplačuje, je vsak mesec različen. Več o tem na http://www.zzzs.si
LP-Starček
Hvala obema za odgovor.
Osnova definitivno iz leta 2003. Vedno se vzame osnova za eno leto nazaj, kot se prične bolniška.
Skupni bruto glede izplačanih plač v letu 2003, deljeno z izplačanimi urami v letu 2003 x koficient , potem pomnožiš z urami, za katero se ti izplačuje nadomestilo in pa seveda % nadomestila (za bolezen je 90%), ampak ne višje nadomestilo, kot bi dobila, če bi delala v tistem mesecu.
Forum je zaprt za komentiranje.