Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo odpis davčnega dolga

odpis davčnega dolga

Leta 1996 sem se z bivšim družbenikom razšla, zaradi suma v njegovo poslovanje sem podala ovadbo. Davčna uprava je pregledala poslovanje za leto 1995 in potrdila dejstvo, da ni pravilno uporabljal izjav, bila je tudi dokončno spoznana subjektivna odgovornost družbenika. Po izstopu iz firme ni bil opravljen izbris, ker je z notarskim dogovorom prevzel obveznost plačila davčnih dolgov, realiziral pa jih ni nikoli. Kot preostali družbenik sem morala leta 1998 vložiti tožbo za poravnavo obveznosti zoper družbenika. Zaradi “šlamparije” mojega odvetnika, ki ni bil sposoben zadeve dokazati, izvedenca pa nisem mogla plačati je zadeva na prvi je bil zahtevek na prvi stopnji zavrnjen, na drugi stopnji ponovno vrnen k istemu sodniku, ta pa je zadevo ponovno zavrnil. Po 7 letih je Višje sodišče potrdilo ugotovitev sodišča I. stopnje, in meni kot oškodovanki naložilo še plačilo sodnih stroškov bivščemu družbeniku, ki bi jih morala plačati v 8 dneh.
Najbolj boleče je dejstvo, da je to storil moj brat in snaha, ki sta pristopila v moje podjetje. Kot direktor sem bila objektivno odgovorna, subjektivno pa je bil odgovoren on, kar je tudi ves čas priznaval.
Davčni urad je leta 1998 opravil izvršbo v delu podjetja, ki je ostal. Družbenik je obdržal vse premoženje in tudi nikoli vrnil osebnega kredita, ki ga je koristil v podjetju.
Zaradi malomarnosti davčne delavke so v celoti dolg hoteli izterjati le od mene, čeprav so sami ugotovili, kdo je povzročil dolg. Po pritožbi na pritožbeni davčni organ so zadevo vrnili na davčni urad, ki je le še povečal davčni dolg na račun obresti. Tega dolga je trenutno 7.000.000,00 kar je več kot je naša družinska hiša. Brat se je spretno izmikal postopkom in s tem povzročil propad mojega podjetja in likvidacijo. To se je zgodilo leta
2002. Pritožbo sem spet naslovila na pritožbeni organ, davčni urad prve stopnje celo sam ugotavlja, da je velika verjetnost, da bo pritožbi ugodeno.
Sprašujem vas, kaj se bo zgodilo, če bo pritožbi ugodeno, ali bodo izvršili
rubež neposredno od toženca, in kaj če bom morala vceloti plačati dolg.
Baje je možno letos odpisati dolgove, ki so nastali pred letom 2000, kar je bilo v tem primeru.
Ne morem verjeti, da se država ne potrudi, da pokasira pošteno, tisto kar so sami ugotovili. Njihovo delo je bilo opravljeno, ko so blokirali moj žiro račun in mi pošiljali izvršilne predloge. Prepričana sem, da bi lahko storili že leta 1998, saj je brat tudi odklonil, da se vpogleda stanje osnovnih sredstev, ki je bilo last firme.
Če ima kdo izkušnje s tem, kam naj se obrnem in v katerih primerih so možni odpisi, bi vas prosila za odgovor. Trenutno sem si sicer odprla s.p.,
kar je bistveno težje, kot če bi obdržala d.o.o.

Danes sem tako obupana, da bi si kar nekaj storila. Ni je pravice v tej državi,ni človečnosti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close