Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo regres

regres

ali morda kdo ve: lani 15. septembra sem se zaposlila kot pripravnica za
6 mesčno pripravništvo. 15. marca mi je poteklo, zdaj sem zaposlena za določen čas do 31.7., potem mi bodo najbrž podaljšali. ALI MI RES ZA LANSKE 3,5 MESECA PRIPADA REGRES? Hvala, Majda

Kako se odmeri letni dopust pripravnikom?

Pripravnikom se letni dopust odmeri po enakih kriterijih kot ostalim zaposlenim delavcem v družbi. To pomeni, da je pripravnikom zagotovljen minimalni letni dopust v trajanju štiri tedne (pri delovnemu tednu, ki traja 5 delovnih dni to pomeni 20 dni), poleg tega pa se letni dopust pripravnikom lahko podaljša še na podlagi naslednjih kriterijev:

* invalidnost delavca,
* najmanj 60% telesna okvara,
* če neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo,
* za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

V primerih iz prvih treh alinej 2. odst. 159. člena ZDR določa, da ima delavec v tem primeru pravico do najmanj 3 dodatnih dni letnega dopusta, lahko pa se v kolektivnih pogodbah in/ali splošni aktih delodajalca določi za navedene kriterije tudi več dodatnih dni letnega dopusta, nikakor pa ne manj. Prav tako materi kot očetu pripravniku pripada tudi en dodatni dan dopusta iz naslova starševstva za vsakega otroka do dopolnjenega 15. leta starosti.

Poleg navedenih kriterijev, določenih že v samem zakonu, pa panožne oz. podjetniške kolektivne pogodbe in/ali splošni akti določajo še dodatne kriterije, kot npr.:

* delovna doba,
* zahtevnostna skupina (tarifni razred) delovnega mesta,
* pogoji dela,
* socialno-zdravstveni kriteriji.

V skladu s 7. alinejo 52. člena ZDR se s pripravnikom v večini primerov sklene pogodba o zaposlitvi za določen čas, zaradi priprave na delo, usposabljanja in izobraževanja. Glede na to je potrebno, v skladu 5. alinejo 29. člena ZDR, v sami pogodbi o zaposlitvi določiti tudi način izrabe letnega dopusta. Ker je pripravnik tisti, ki začne prvič opravljati delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe to pomeni, da pridobi pravico izrabiti celotni letni dopust, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši kot 6 mesecev, v vmesnem času pa ima pravico do 1/12 določenega letnega dopusta za vsak mesec dela.

29.člen
52.člen
120.člen
159.člen
160.člen
161.člen

LP-Starček

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close