Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Pojasnilo OD

Pojasnilo OD

Pozdravljeni!
Morda mi lahko kdo pomaga, ki se spozna na OD. Dobili smo nove pogodbe o zapslitvi, kjer je moj bruto manjši od prejšnje pogodbe. Ker sem v podjetju zaposlena že zelo dolgo, so mi k pogodbi dodali dogovor kjer piše, da bo v prehodnem obdobju, dokler plača ne bo dosegla višino plače, ki sem jo imela pred podpisom nove pogodbe izplačevali razliko med plačo pred pogodbo in po pogodbi.
Zdaj pa me zanima, kako mi morajo obračunavati stimulacijo, ki jo dobivam 10% in pa dodatek za delovno dobo, ki je že 32 let.
Namreč najprej mi na obračunskem listu napišejo novi bruto znesek, dodajo razliko, ki jo po dogovoru moram dobivati, stimulacijo mi obračunajo na novi bruto in seveda dodatek tudi samo na novi bruto. Ali je to pravilno, nihče mi ne zna pomagati, ker enostavno ne vejo oziroma trdijo, da na novi bruto.
Izgleda takole:
125.000 novi bruto stari bruto 133.000
dodatkek 8000,00
stim.10% na 125.000
dodatna delovno dobo 0,155 na bruto

Oprostite, da nisem končala, ker sem prehitro pritisnila pošlji.
Če mi lahko kdo koli pomaga prosim lepo.
Hvala in lep dan želim.

Spoštovana

V vašem primeru gre za (če so številke dejanske) za približno 2000 tolarjev nižjo plačo. Ker pa je delež iz naslova stimulacije lahko variabilen ima delodajalec vedno možnost argumentirati, da je plača “prava”. Moje mnenje je, da se računajo odstotki stimulacije in dodatka na delovno dobo od nove bruto osnove.
Če ste pogodbo že podpisali, bo malo možnosti za sprememo, čeprav ni človeško niti stimulativno zniževati na tak način plačo. Svetujem, da pregledate vse akte (zakon, kolektivno pogodbo dejavnosti, podjetja) in se obrnete na ustrezen sindikat.

Lep pozdrav
ZA-SP

Najlepša hvala za pojasnilo. Sicer ne vem kje pravzaprav tiči zajec, da so mi k pogodbi dodali dogovor, ki je tako nerazumljiv, da ne veš pri čem si.
Sindikat sicer res imamo toda prepričana sem,da mi bodo bore malo pmagali.
Čakam tretjo plačo po novem sistemu bom videla kako bo in potem bom reagirala, saj so mi pri prvi plači povsem narobe izračunali. Potem so mi pri drugi plači obračunali razliko…No bom videla.
Se pravi, da je stimulativni del vendarle na osnovno bruto plačo, imela sem ga prej 10% in sedaj isto. Razlika je.
Hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close