samozaposlitev “normierc”
Pozdravljeni.
Sem s.p. normirec in me zanima ali se lahko sama zaposlim. Vem le to, da ne smem zaposlovati delavcev. Kaj pa sebe?
Hvala
Samostojni podjetnik lahko zaposluje delavce. Postopek zaposlovanja je enak kot pri podjetjih – objava prostega delovnega mesta, izbira, sklenitev pogodbe o zaposlitvi, prijava delavca v zavarovanje. Delavci, zaposleni pri samostojnem podjetniku, imajo enake pravice kot delavci, zaposleni drugje.
Nosilec dejavnosti (samostojni podjetnik) nima plače. Prispevke za socialno varnost plačuje od osnove, ki je odvisna od izkazanega dobička v predpreteklem poslovnem letu. Od iste osnove davčni urad odmeri višino akontacije davka od dobička iz dejavnosti. Minimalna osnova za prispevke za socialno varnost je trenutno približno 160.000 SIT, kar pomeni najmanj 60.000 SIT stroškov za prispevke, ki morajo biti plačani mesečno do 15. dne v mesecu za pretekli mesec, ne glede na dejanske prihodke iz dejavnosti.
Jaz sem s.p., ki ne sme zaposlovati delavcev, saj se mi dobiček ugotavlja na podlagi normiranih odhodkov. Za to sem podpisala izjavo. Zanima me le če se lahko samozaposlim.
Po moje se lahko lahko zaposliš in kot začetnica (?) plačaš prispevke od minimalne plače.
Forum je zaprt za komentiranje.