GZS-OBRTNA ZBORNICA
Znaima me, če mogoče veste kako je s članstvom v GZS in v Obrtni zbornici. Ali je obrtna samo za s.p. ?
Mi smo d.o.o. in smo v obrtni ( plačujemo cca 16.000,00 Obtni zbornici v Ljubljani, in cca 9.000 Območni zbornici v Kranju a 3 mesece ). Glede na to, da je samo 1 zaposlen, smo DDV zavezanci, ampak prostovoljni, ker pomeni, da nimamo čez 5 mio prometa. To se mi zdi kar preveč.
Medtem, ko GZS računa 9.000 članarine za 3 mesece. Brala sem pa tudi, če nimaš več kot 4 mio prometa na leto, pa sploh ne plačuješ članarine.
Za kakršnekoli informacije bi vam bila zelo hvaležna.
Zoja
Člani obrtne zbornice so pravne in fizične osebe, ki opravljajo obrt ali obrti podobno dejavnost – torej tudi doo z ustrezno dejavnostjo. Nekateri sp-ji so člani GZS (npr. trgovina). Za GZS sem pa tudi jaz slišala za mejo 4 mio.
Tole piše na spletni strani OZS:
“Za pravne osebe zakon na osnovi parametrov za določanje članarine posebej določa, da mora biti članarina določena v nominalnem znesku. Za letošnje leto je skupščina OZS, ki je pristojna za določitev članarine, odločila, da se članarina za pravne osebe določi v višini 3000 tolarjev mesečno in da se vsem pravnim osebam za celo leto 2005 izda ustrezno odmerno odločbo, v kateri se določi višina članarine in rok plačila. Pravne osebe bodo članarino plačale v dveh obrokih, od katerih prvi zapade 31. marca, drugi pa 30. septembra.”
Mogoče še link:
Ali je še obvezno plačevati članarino v gzs za samostojne podjetnike.
lp, urša
Forum je zaprt za komentiranje.