letni dopust
a mi ve kdo povedat koliko letnega dopusta mi praipada:
-zaposlena sem kot kuharica v privatnem podjetju (d.o.o.)
-5. stopnja izobrazbe
-12 let delovne dobe
-1 otrok 4 leta, 1 otrok 14 let
najlepša hvala.
Odvisno je od pogodbe, v vsakem primeru pa vam pripada
20 dni+1 dan za vsakega otroka ( do otrokovega dopolnjenega 15.leta)+1 dan za delovno dobo.
V kolikor ima delodajalec v svojih aktih opredeljeno, da za pogoje dela in izobrazbo ne da nič, si tudi nič ne morete.
jaz imam recimo 2. stopnjo fakultete, 10 let delovne dobe in 1 otroka, pa imam 22 dni….torej en dan za dobo in en dan za otroka.
na izobrazbo nič, na pogoje dela nič, na delovno mesto nič….
Po zakonu o delovnih razmerjih vam pripadajo 4 tedni letnega dopusta (ponavadi je to 20 dni če je 5 dnevni delovni teden) + 2 dni za vaša otroka.
159. člen
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca.
(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
Dodatni dnevi so lahko opedeljeni v kolektivni pogodbi za dejavnost podjetja, kjer ste zaposlena, ali pa v notranjih aktih podjetja. Navadno manjši d.o.o. ne določajo dodatnih dni.
Lep dan
hvala za odgovore, zlate ste :-))
Pozdravljeni!
Zanima me koliko letnega dopusta mi pripada po kolektivni pogodbi, če imam:
– 23 let d. dobe
– 5 dnevni tedenski delavnik
– 1 otroka (letos oktobra bo dopolnila 18 let)
– V. stopnjo izobrazbe
Po mojih izračunih mi pripada 28 dni LD, ker je nad 20-25 let 8 dni. Za otroka se pa šteje baje samo do 15. leta starosti.
Že v naprej se zahvaljujem za Vaše odgovore.
Lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.