Barca – pomoč glede avtorske pogodbe
Barca, ker se odlično spoznaš na te zadeve, te lepo prosim za nasvet.
Obeta se mi delo preko avtorske pogodbe in imam nekaj vprašanj, preden se podam v to. Ne bi se namreč rada opekla, kot sem se že prej.
– Kako se plačuje davek od pogodbe? Kdo jo plača oziroma kakšen je postopek?
– Ali se obračuna tudi dohodnina?
– Kakšni so odstotki obračuna? Glede na to, da bo nekje 150 evrov neto/mesec, koliko je to bruto?
– Kaj storiti v primeru, da delodajalec ne plačuje? Je možna izvršba? Kako v tem primeru poteka postopek, da je zame najceneje in najhitreje?
– Kaj se naj zapiše v pogodbo, da sem jaz kot delavka maksimalno zaščitena (delodajalec se bo itak zaščitil) npr. delovni pogoji, roki oddaje, roki plačila, morebitne kazni glede neizpolnjevanja obveznosti …
– Ali je boljša podjemna pogodba in zakaj (glede plačila, davkov, dohodnine, izterjave v primeru neplačevanja)?
Za odgovor se ti najlepše zahvaljujem.
pri avtorski pogodbi davek seveda odbije od nakazila in plača delodajalec.
kako se obračuna, pogledaš tu
http://www.racunovodja.com/izracuni/avt_hon.asp
direktna izvršba verjetno ni možna, moraš iti v tožbo v primeru neplačila
kaj napisat v pogodbo pa menda veš, kako misliš stvar naredit, koliko časa rabiš.
kar je važno je, da v pogodbi opredelite listino, s katero delodajalec potrdi, da je bilo delo opravljeno korektno in v pravilnem roku in je ta listina podlaga za izplačilo honorarja.
če je ta listina potrjena, pa potem delodajalec ne plača, imaš na sodišču takoj dosti več možnosti in se ne morejo izgovarjat na slabo opravljen posel.
HB, da se obračaš na Barco. 🙂
Zelo veliko odgovorov boš našla na straneh artservisa, pa tudi če daš v gugl avtorska pogodba …
Če delaš za kako kolikor toliko veliko in znano založniško hišo, imajo itak tipske pogodbe in je posebej za tvojih 150 evrov ne bodo šli dopolnjevat in se posvetovat z odvetniki. Kar se izterjave tiče, si pa čisto na istem, kot če bi imela pogodbo za redno delovno razmerje. Moraš it v izvršbo.
Aja, naročnika lahko preveriš na ajpesu in na guglu – mogoče bo pa vrglo ven kaj uporabnega.
(Upam, da te niso najeli za raziskovalno novinarko 🙂
Najlepša hvala vsem za odgovore.
Zanima me še celoten postopek za izvršbo. Kaj potrebujem, kje vložim, koliko stane?
Ima mogoče kdo vzorec dobre pogodbe, da vem, kaj me čaka?
Od vsakega plačila se odvede AKONTACIJA dohodnine v višini 25 % na 90 % bruto dohodka (10% se prizna normiranih stroškov), torej dejansko 22,5% od bruta. Na letni ravni se seveda naredi poračun dohodnine, kjer se upoštevajo prejeti dohodki v preteklem letu, olajšave in plačana akontacija. Rezultat je doplačilo ali vračilo dohodnine. Če bodo to tvoji edini dohodki, boš dobila vrnjeno, če ne, lahko tudi kaj doplačaš (lestvica dohodnine je 16, 27 in 41%). Več na spletni strani DURSa.
Najlepša hvala. Bi pa prosila še za info o izvršbi …
Forum je zaprt za komentiranje.