SI pred davčno številko
Mali davčni zavezanec (ni registriran za DDV v Sloveniji) prejme davčno številko s predpono SI, ker se registrira kot prejemnik storitev iz drugih držav EU.
Kako je potrebno zdaj pisat račune v Sloveniji, z ali brez SI pred davčno številko?
Res nihče ne ve ?
Vprašaj če pozna kdo dobrega računovodjo, pa se bo vsulo odgovorov…
Nasveti so brezplačni in moja dobra volja. Če ne odgovorim takoj, se znate še isti dan pritožiti, ko odgovorim pa le redko kdo odgovori hvala.
Prosim za malo potrpljenja in spoštovanja, saj to ni moje edino delo.
No sedaj pa k bistvu:
Če prav razumem ste mali davčni zavezanec, ki je pridobil posebno ID številko, ker ste v tekočem koledarskem Letu presegli 10.000 EUR pridobitev blaga iz EU.
V tem primeru ste pridobili ID le za potrebe obračunavanja DDV od pridobitev iz EU za vse ostalo ostane enako in DDV-ja ne obračunavate in si ga ne odbijate.
Vojka, to kar si napisala velja samo za tiste, ki pridobijo ID številko za DDV po 78. členu ZDDV-1.
Pridobljena ID številka za DDV služi samo za opravljene storitev znotraj Skupnosti po četrtem odstavku tega člena. Gre le za posebno ID številko za DDV, ki se uporablja v primeru opravljenih ali prejetih storitev na trgu EU, za druge namene pa se status zavezanca ne spremeni.
Registracija za DDV je obvezna v primeru, da skupna vrednost pridobitev blaga znotraj Unije v tekočem koledarskem letu preseže zneska 10.000 eurov. Znesek iz tega člena pomeni skupno vrednost pridobitev blaga znotraj Unije, brez DDV, ki ga je treba plačati ali je bil plačan za blago v državi članici, iz katere je bilo blago odposlano ali odpeljano. Obvezno jo je potrebno uporabljati najmanj dve koledarski leti, in sicer od prvega dneva v mesecu, ki sledi mesecu prijave. V tem primeru postaneš klasični ddv zavezanec in si DDV obračunavaš in si ga tudi odbijaš tudi v SLO
Boj najlepša hvala za popravek. Res sem se čisto zatipkala. Hotela napisati “ste se identificirali, ker poslujete z EU a NISTE presegli 10.000€”. V tem primeru, bi veljalo, kot sem navedla in to bi veljalo, če bi na obrazcu DDV-P2 izbrali polje 19.
Matejka upam, da ste dobila željen odgovor.
Za konec pa še opravičilo za nastalo zmedo.
Hvala obema za odgovor.
Tako je, v obrazcu DDV-P2 sem izbrala polje 19, ker prejemam storitve iz EU.
Kako se zdaj obračuna DDV, kdaj ja in kdaj ne mi je jasno. Zanima me samo, ali se zdaj v Sloveniji identificram z davšno številko s predpono SI ali brez ? To me zanima samo za račune ki jih izdam strankam iz Slovenije (v tujino itak ne izdajam računov, ker prejemam le storitve iz EU, tem dobaviteljem pa vem da moram posredovati davšno z SI).
Namreč, zdi se mi malo “zmedeno” da napišem na račun davčno v obliki SI12345678, malo nižje pa klavzulo “V skladu s 1. točko 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) DDV ni obračunan.”
V Sloveniji nisi DDV zavezanec in uporabljaš davčno št. brez SI in seveda napišeš klavzulo.
Forum je zaprt za komentiranje.