Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kompenzacija

Kompenzacija

Podjetje “A” ima terjatve in hkrati tudi obveznosti do podjetja “B”. Predlaga kompenzacijo v znesku 3.000 eur, ki jo sprejme in podpiše tudi podjetje “B”.

Zdaj pa vprašanje:
Ali si morata podjetji “A” in “B” obvezno s plačilnim nalogom nakazati znesek 3.000 eur iz svojega TRR-ja na svoj TRR (torej vsak sebi) in ob tem seveda plačati provizijo banki? Kako se to v praksi dela in kako je po Zakonu? Je dovolj, če računovodstvo samo zapre odprte postavke (dolg in obveznost v istem znesku) na podlagi obojestransko podpisane kompenzacije, ali mora biti dejansko izveden tudi promet na TRR-ju podjetij?

Pozdravljeni,

Na koncu meseca mi seštejemo vse zneske kompenzacij in s plačilnim nalogom sebi nakažemo. Banka pa nam ne računa proviziji. Tako delamo že odkar ni več zelenega naloga 🙂 Mi smo takrat spraševali naokrog ali je to še obvezno ali ne pa nismo čisto pravega odgovora prejeli, ker pa nam je banka rekla, da v tem primeru ne računa provizije tako delamo:)

Lep dan.

Hvala, Kljukica.

Ne, ni potrebno preko banke. Niti ni zakonske osnove.
Sicer pa kompenzacija že v osnovi ( po OZ) pomeni nedenarno obliko poravnavanja terjatev in obveznosti in res ne vem, zakaj bi jo “mešali” z denarnimi (TR).

Tudi sama sem šla skozi OZ in nisem zasledila, da bi bilo denarno nakazilo obvezno. Zanima pa me, če se v praksi to dela (morda samo zaradi kakega pregleda odlivov in prilivov), ker mi v službi trdijo, da se in da je to zakonsko obvezno. OK, če od mene to zahtevajo, bom delala, a vsaj vem, da ni zakonske podlage za to. Hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close