odprtje in zaprtje s.p.ja
Pozdravljeni!
Zanima me, kako dolgo moram imeti odprt popoldanski s.p., ali ga lahko odprem za samo 3. mesece in nato zaprem.
Lp
Samo
Zakaj logično ali ne?
Razmišljam da bi izvedel enak manever. Gre za primer, kjer sem v določenem času izdelal nek software (izdelek), danes pa bi rad izdal račun za opravljeno delo. Gre za relativno majhno vsoto 7000€. Iz zneska si plačam šolnino 2500€, kupim osnovna sredstva IPhone za 650€ in MACBook pro za 2200€. 150€ lahko dam še za gorivo. Ostane 1500€, ki bi jih moral verjetno odvesti kot osebni dohodek???? Tole zadnje mi še ni najbolj jasno kako to gre.
Ne gre za karkoli nelegalnega. Osnovna sredstva bodo dejansko uporabljena v nadaljnjem poslu, šolanje bo dejansko koristilo podjetju čeprav bo dejansko zaprto. Gorivo je dejansko bilo porabljeno. Dejansko bi potreboval še novo poslovno obleko vredno 500€, kar bi pa bilo vprašljivo za inšpektorje.
Podjetje bi pa zaprl takoj ko bi ga lahko, ker sem pri redni zaposlitvi v prekršku zaradi konkurenčne klavzule.
Tole je moj primer in problem, ki ga moram na nek finančno najbolj smiseln način rešiti.
Imate morda kak boljši predlog?
Če se ne motim, rabiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja soglasje od svojega delodajalca, ki ga v tvojem primeru (zaradi konkurenčne klavzule) najbrž ne bi dobil.
Če se ne motim, rabiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja soglasje od svojega delodajalca, ki ga v tvojem primeru (zaradi konkurenčne klavzule) najbrž ne bi dobil.[/quote]
Ne razumem. Hočeš reči, da me bo nekdo vprašal po nekem papirju ob odpiranju? Imaš kakšen uraden vir za tole trditev ali to pišeš kar tako malo počez, pavšalno?
Delodajalec mi ne bi nikoli dovolil tega, sicer ne bi zapiral takoj ob odprtju.
Glede na to, da je za odprtje popoldanske dejavnosti pogoj, da si zaposlen (oz. zavarovan drugje, iz drugega naslova), te bo nekdo zagotovo vprašal po nekem papirju, dokazilu o zavarovanju… Ne trdim pa, ampak se mi samo zdi, da moraš pridobiti soglasje delodajalca. V spominu imam, da je včasih bilo tako, ne vem pa, če je še. Na DURS-u, kjer se priglasi dejavnost, ti bodo najbolj točno povedali.
Sicer pa boš zaradi klavzule v vsakem primeru v prekršku, pa četudi le kratek čas, in če delodajalec kadarkoli za to izve, te lahko odpusti in zahteva odškodnino. Te nočem strašiti, ampak samo dobronamerno opozoriti, na kaj vse se moraš pripraviti..
A mogoče ve kdo kaj več kot M1? Morda nekaj česar ne vem, oziroma nekaj kar sem vprašal in nisem že sam napisal v vprašanju. (Prosim za informacije podprte z zakonskimi akti in ne govorice, ki jih lahko pridobim od sosedove Micke)
LP
Forum je zaprt za komentiranje.