sem lahko; 30% zaposlitev, 20% s.p. in 50% skrajšani del. čas zaradi starševskega varstva?
Sem s.p. Obeta se mi zaposlitev pri delodajalcu, vendar samo 30%.
Trenutno imam kot s.p. polovični delovni čas, ker sem takoj po porodniški.
Ali lahko sprejmem 30% delovni čas pri delodajalcu, obdržim 20% svojega s.p. – ja, ali moram mogoče celo podjetje preregistrirati v popoldnaski s.p. , obenem pa še vedno koristim 50% skrajšani delovni čas zaradi starševskega varstva?
Kako se v tem primeru plačuje prispevke? Sorazmerno?
Kako sem v tem primeru zavarovana?
Kje najdem zakonsko osnovo za tak status?
Poraja se mi še nekaj novih vprašanj:
torej – imam svoj s.p. in koristim pravico do plačila sorazmerenega dela prispevkov za soc. varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi nege in varstva dveh otrok do 6. leta najmlajšega.
Imam možnost zaposlitve pri delodajalcu, vendar še ne vem, ali za 30% ali za 70% delovnega časa (smo še v fazi dogovarjanja).
Sprašujem, če so pravno možne vse tri oblike in če so moji približni izračuni prispevkov pravilni:
Varianta A (30% zaposlitev pri delodajalcu)
• 30% zaposlitve pri delodajalcu
• 20% zaposlitve pri svojem s.p. in pač plačujem 20% od celotnih prispevkov za soc. varnost (cca. 60€, ker sem še v najnižjem razredu)
• 50% koriščenje plačila prispevkov za soc. varnost s strani države
V tem primeru mi teče 50% delovna doba in 100% pokojninska doba.
Varianta B (70% zaposlitev pri delodajalcu)
• 70% zaposlitev pri delodajalcu
• 30% koriščenje plačila prispevkov za soc. varnost s strani države
• Sprememnim svoj normalni s.p. v t.i. popoldanski s.p. in plačujem pavšalne prispevke popoldanskega s.p. (cca. 36€)
V tem primeru mi teče 70% delovna doba in 100% pokojninska doba.
ali
Varianta C (70% zaposlitev pri delodajalcu)
• 70% zaposlitev pri delodajalcu
• 20% koriščenje plačila prispevkov za soc. varnost s strani države
• 10% zaposlitve pri svojem s.p. in pač plačujem 10% od celotnih prispevkov za soc. varnost (cca. 30€, ker sem še v najnižjem razredu)
V tem primeru mi teče 80% delovna doba in 100% pokojninska doba.
Kaj se mi najbolj izplača? Kaj pomeni pomanjkanje delovne dobe (in ne pokojninske!), ko se boš enkrat hotel upokojiti?
Forum je zaprt za komentiranje.