Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kakšna je nova oblika računa za normiranca?

Kakšna je nova oblika računa za normiranca?

Izdati moram račun (sem normiranec), pa ne vem kako naj račun izgleda po novem?

Napiši raje, če je kakšen računovodja, ki bi ti izdelal bilanco in sestavil račune, boš imel mnogo več odziva… Veš računovodje zelo neradi delijo svoje nasvete zastonj po forumu. Zelo radi pa ponudijo svoj kontakt in usluge.

No moj odgovor (nisem računovodja, le majhen podjetnik): jaz mislim, da se oblika računa ne spremeni, vsebuje vse bistvene elemnte kot do sedaj, spremeni se samo to, da ne potrebješ več prejetih računov za dokazovanje in knjiženje računov. Samo na koncu leta boš davčni, na podlagi izdanih računov, prijavil koliko si imel prihodkov in od celotnega zneska prihodkov boš plačal 6 % davka. Bi te pa samo opozoril, da si dobro preračunaj, če se ti to izplača, ker moraš imeti res zelo malo stroškov, da je ta način ugodnejši, posebej ker plačaš na ves tako ugotovljeni dobiček 20 % davka (za razliko od sistema dejanskih stroškov, kjer je davčna lestvica progresivna in do skoraj 8.000 € plačaš ‘le’ 16 % davka), pazi pa tudi na to, da v kolikor se odločiš za normiranca, da ti ne pripadajo več davčne olajšave na tako ugotovljeni dobiček.

Primer:
Letno boš imel 18.000 € prihodkov in 9.000 € stroškov, To na grobo 9.000 € dobička. Pripada ti še cca. 6.300 € splošne davčne olajšave in pridemo do zneska za obdavčitev 2.700 €, od tega plačaš 16 % davka, kar znese 432 €.

Isti prihodki, v primeru normirnca: od 18.000 € ti država prizna 70 % normiranih odhodkov, kar znese 5.400 € davčne osnove, splošne olajšave ni, obdavči se po stopnji 20 % in plačaš 1.080 € davka.

Upam da se ‘debati’ pridruži še kak računovodja z bolj točnimi informacijami in svojim strokovnim mnenjem.

Lep pozdrav,
Podjetnik

No ja, meni se zdi to čisto normalno. Tudi v trgovini ti ne dajo nič zastonj, ne da bi imeli od tega kako korist. Tudi če dobiš koledar zastonj, ga dobiš, da delaš trgovini reklamo. Da ne govorim o nakupovalnih vrečkah z reklamnimi napisi trgovin, ki jih celo plačaš!
Drugače pa mislim da so te mesece računovodje zasedeni z raznimi usklajevanji in izdelavami bilanc, zato ni nekih odzivov. Bo treba počakati do pomladi ali pa se obrniti direkt na Durs in vprašati, kaj oni zahtevajo.

Normiranec izda navaden račun z navedbo, kaj zaračunava in koliko znaša račun, spodaj pa pripiše izjavo: “Sem zavezanec za plačilo davka od dohodka po 3. odstavku 48. člena ZDoh-2.

Ker ni zavezanec za DDV, pripiše še izjavo: “DDV ni obračunan v skladu s 1. točko 94. člena ZDDV-1.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close