s.p. – plačilo računa iz osebnega trr
Pozdravljeni!
Sem na začetku svoje poslovne poti in ker še čakam na poslovno kartico me zanima,
če lahko račun za gostovanje spletne strani poravnam iz osebnega TRR. Račun je pravilno naslovljen na s.p.
Bo potem vseeno šlo v stroške? Moram kasneje prenakazati ta znesek iz poslovnega na osebni račun, da bo vse čisto?
Glede na to, da naj bi prosto razpolagal s sredstvi se mi zdi, da ne bi smelo biti težav,
ampak vseeno raje vprašam 🙂
lpM
Ne, nič ne bo narobe, čeprav se praviloma res plačuje stroške za s.p. iz računa, ločenega od tistega, ki ga imaš za privat zadeve. Račun lahko vseeno daš med stroške, če je pravilno naslovljen in vsebuje tvojo davčno številko. Tudi, če še ni plačan, gre v stroške tistega obdobja, ko si prejel blago ali storitev, in ne ko si račun plačal.
Prenakazilo iz enega na drugi TRR ni obvezno, lahko pa to narediš zaradi lastne evidence, da se vidi, da si račun plačal preko banke. V namen napišeš: “prenakazilo za plačilo računa za…”. Se ti pa ne splača to pogosto početi, ker plačaš 2x provizijo, prvič za plačilo računa in drugič za prenakazilo.
Drugače pa bi lahko račun plačal tudi v gotovini, kar ni en ne drugi račun. Tudi sosed ali stric lahko plača tvoj račun, pa ti bo vseeno šel med stroške. Važno, da imaš dokazilo, da je račun plačan, da te dobavitelj ne more terjati. Pri računih, plačanih z gotovino, pazi, da na računu piše “plačano z gotovino” – zaradi dokazovanja, da je tvoja obveznost poravnana.
Forum je zaprt za komentiranje.