koliko regresa in dopusta
Imam pogodbo od 5.1.2013 do 5.8.2013 in me zanima koliko dopusta in regresa mi pripada? Regresa namreč še nisem prejela, dopusta pa so mi s pogodbo določili 10 dni, češ da je tako po zakonodaji.
Hvala!
Najbrž smatrajo, da ti pripada polovica dopusta, kajti 10 dni je ravno polovica od 20, kolikor je minimalni letni dopust po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR).
Vendar pa Zakon pravi, da delavcu, ki je nepretrgoma v delovnem razmerju vsaj 6 mesecev, pripada celoten dopust (161. člen ZDR).
Ne glede na to, da si podpisala pogodbo, v kateri piše, da ti pripada le 10 dni dopusta, je ta “dogovor” neveljaven (166. člen ZDR). Delavec se ne more odpovedati pravici do letnega dopusta, ki mu pripada po Zakonu.
Višina regresa je sorazmerna z dopustom, ki ti pripada (4. točka 131. člena ZDR). Za celoten letni dopust ti pripada celoten regres.
Višina celotnega regresa je najmanj minimalna plača (1. točka 131. člena ZDR). Ker pa se od regresa, ki ni višji od 70% povprečne plače v RS, ne plača prispevkov, je minimalni neto regres višji od minimalne neto plače.
Forum je zaprt za komentiranje.