Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Popoldanski sp z nor. stroški in olajšava za vzdrževane člane

Popoldanski sp z nor. stroški in olajšava za vzdrževane člane

Lepo vas prosim za informacije v naslednji zadevi.
Kako je z popoldanskim spjem, ki ima normirane stroške in olajšavo za vzdrževane dr. člane? Sem gledala in na netu sem zasledila dve trditvi: eni pravijo, da olajšava odpade, drugi pa da ne.

Namreč, mož je zaposlen, razmišljava o odprtju popoldanskega sp z nor. stroški. Jaz sem nezaposlena in mož uveljavlja mene in otroke kot vzdrževane družinske člane. Mož ima redno plačo cca 2300 EUR, če to kaj vpliva na odločitev, katero vrsto sp bi odprl?

Sicer to storitev, zaradi katere bi odprla sp opravljava oba in gre za prihodke iz tujine. Stroškov s tem ni praktično nobenih, kar gre verjetno v prid normiranim stroškom?

Ni pa še zaenkrat toliko prihodkov iz te dejavnosti, da bi lahko jaz odprla sp s polnim delovnim časom.

Najlepša hvala za odgovor!

Olajšave mu ne odpadejo. Je pa res, da jih izkoristi že pri plačah iz redne zaposlitve, tako da jih za dohodek iz dejavnosti ne ostane več, pa če je normiranec ali ne. Če ima nekdo dve zaposlitvi, še ne pomeni, da mu pripadajo dvojne olajšave.

Olajšave odpadejo izključno samo tistim, ki imajo redno dejavnost (polni s.p.), so normiranci in nimajo nobenih drugih obdavčljivih dohodkov.

HVALA, reka1808!!

Točno to sem hotela vedet! Zanimalo me je za olajšave pri plači iz redne zaposlitve. Ker če bi pa tukaj odpadle olajšave, bi bila pa situacija drugačna.

Hvala še enkrat!

Aja, še to: saj razmišljam(va) pravilno, da se v tej situacija najbolj splača imeti normirane stroške?

Ja, večinoma se pri dopolnilni dejavnosti splača biti normiranec. Razen, če gre za tako dejavnost, ki ima res veliko stroškov (več kot 70% od vseh prihodkov).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close