Pokojninska doba – vprašanje
Leto ima 2088 delovnih ur. Če v tem letu oddelam vseh 2088 ur + 174 nadur, koliko pokojninske dobe pridobim v tem letu, 12 mesecev ali 13 mesecev? Nadure so zavedene na plačilni listi, torej ne gre za izplačilo na črno.
Kaj pa, če sem zaposlen s skrajšanim delovnim časom, in sicer 30 ur tedensko, in torej oddelam v letu 1566 ur (kolikor je moja obveznost), koliko pokojninske dobe pridobim, 9 mesecev ali 12 mesecev?
Osnova za pokojnino so tudi nadure, če so bili plačani prispevki in če so bile upoštevane omejitve (8 ur na teden oz. 20 ur na mesec oz. 170 ur na leto – več o tem v 143. členu ZDR).
Če ste zaposleni s krajšim delovnim časom, vam gre v delovno dobo sorazmerni del.
Torej, če sem v enem letu oddelal 170 nadur, imam 13 mesecev delovne dobe? Bom zaradi nadur malo prej izpolnil pogoj (pokojninsko dobo) za upokojitev kot bi sicer, če ne bi delal nadur?
pozdravljeni,
upam, da je na tem forumu kdo, ki pozna nov pokojninski zakon ali dela na tem področju…:
Sem letnik 1952 in imam 25 let pokojninske dobe.
Letos bi se “lahko “starostno upokojila, vendar sem “premlada” ;-( , ker bom konec leta a leta mela le 61 let in 3 mesece starosti, po zakonu jih moram imeti 61 in 6 mesecev.
Od tu naprej ne razumem nič več.
Po nekaterih tabelah, ki sem jih našla na netu, bom lahko šla v pokoj septembra 2014, ko bom dopolnila 62 let ,na upravni enoti pok. in inv.zav. pa mi je nek mlad uslužbenec, imela sem občutek, da ni kaj preveč podkovan in da nadomešča koga, dejal, da bom šla v pokoj šele ko bom imela 65 ???
Ko sem ga začudeno pogledala, je le prelagal papirje in se nerodno opravičeval, da naj pač dam vlogo za približen izračun…in bom tako zagotovo vedela kako in kaj. Odgovor bom dobila v pol leta?!
Mi lahko kdo jasno in z gotovostjo pomaga? Hvala !
Dagi ZPIZ,
Nadure gredo v pokojninsko osnovo pri izračunu pokojninske osnove in posledično pri višini pokojnine. Za delovno dobo pa je pomembno samo delovni čas, 40 urni, 20 urni… To pomeni da če ste zaposlen 40 urni delavnik oz. 8 ur dnevno imate 12 mesecev pokojninske dobe v enem letu, ne glede na nadurno delo. Če ste zaposlen 30 urni delavnik oz. 6 ur dnevno pa pridobite v enem letu 9 mesecev pokojninske dobe.
Pozdrav, Dora
Kot ste verjenotno že ugotovili je v letu 2014 pogoj za 20 oz. 15 let pokojninske dobe 62 let starosti. Tako da če v letošnjem letu izpolnite 62 let starosti se lahko upokojite!
LP Dora
Forum je zaprt za komentiranje.