Neplačani DDV in akontacija davka od dohodkov
Zanima me kako je glede neplačila ddv in akontacije davka pri s.p., po zakonu sem zasledila, da
teh dveh davkov ne odpišejo, kljub zaprtju s.p.
S.p. je bil zaprt brez stečaja, vse ostalo je bilo poravnano, ostal je ddv in akontacija v znesku 4500, tega zneska enostavno ne morem poravnati, saj sem od zaprtja s.p, od 2009 brez zaposlitve, živim pa sama z otrokoma, komaj prebijamo čez mesec. Kdaj zastarata ta dva davka? Oz je še kakšna druga možnost?
Itak, da je s.p. bil zaprt brez stečaja, saj s.p. ne more iti v stečaj. Kadar se podjetnik odloči zapreti dejavnost, gre enostavno na Ajpes in tam to pove.
Ne razumem pa, zakaj nisi poravnala DDV-ja, ki si ga zaračunala svojim strankam, in zakaj nisi plačala dohodnine, saj si očitno nekaj zaslužila, če je nastala obveznost za dohodnino. Kdor slabo posluje, nima obveznosti za dohodnino ali pa je le-ta zelo nizka.
So ti vse stranke plačale tvoje izdane račune skupaj z DDV-jem? Če ti niso, si imela možnost izterjati. Če pa izterjava ne bi bila možna, bi sodišče izdalo sklep, da izterjava ni možna, in s tem bi se tudi tvoja obveznost za DDV za neizterljive terjatve izničila.
Prej ali slej se bo država usedla na tvoje premoženje, če ga imaš ali ga boš kdaj imela (n.pr. podedovala), in brez kakega sodnega postopka pobrala svoje, saj če gre za dolg za DDV, gre za denar, ki si ga ti dobila od svojih kupcev in bi ga morala odvesti državi. Enako je z dohodnino, ki je nastala zaradi nekega dohodka, ne kar tako iz nič.
Ne vem, zakaj naša država dovoljuje odpreti s.p. vsakemu, ki nima blage veze o davkih, prispevkih, poslovanju… A ja, da vsaj niso na socialki, pa da jim poberejo magari enkrat na stara leta.
Iz prebranega je razvidno, da ste zelo sovražni do s.p.- jev, vsi niso goljufi kot vi to smatrate. Znanje o davkih že obstaja, le denarja ni, če pa je na koncu ostane akontacija in ddv, še ne pomeni, da je denar v žepu. Morda tudi vi privoščite bivšim s.p.-jem, ki ne dobijo službe zaradi samega straha bodočih delodajalcev, da jim kdo ne spelje posla. Očitno še niste nikoli garali in občutili težkega življenja, ki se je zaradi takšnih in drugačnih stvari obrnil navzdol. TUDI POŠTENI ŽIVIMO…Hvala za odgovor!
Niti najmanj nisem sovražna do prav nobenega s.p.-ja, in zelo dobro vem, kaj pomeni garanje in težko življenje. In vem tudi, od kod obveznost za plačilo dohodnine in DDV-ja, zato mi je tarnanje okrog tega, kako ni za dohodnino in DDV, podlo. Sama bi veliko raje plačala dohodnino kot pa ne, ker bi to pomenilo, da imam višje dohodke, kot jih imam.
Nekateri pač ne vedo, kaj je njihovo in kaj od koga drugega, in potem še mislijo, da so pošteni. :)))))
Jaz takega “poštenjaka” ne bi nikoli vzela v službo. Pa ne zato, ker bi se bala konkurence, ampak zato, ker bi si mislila, če je svojo firmo zavozil in ostal v dolgovih, bo mojo še prej.
Forum je zaprt za komentiranje.