Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo normiranci po novem

normiranci po novem

Pozdravljeni,

prosil bi za informacijo o tem kakšne so nove opcije za manjše s.p.-je – v smislu možnosti biti normiranec.

Če se da, bi prosil za konkretne podatke v številkah…

Rabim podatke da bi se lažje odločil ali ostanem, kot sem imel sedaj ali grem raje med normirance.

Hvala, lp

Lahko vam naredim izračun (primerjavo), kaj se vam bolj splača, če mi na [email protected] pošljete naslednje podatke:
– predvidene prihodke v letu 2013 (izdani računi),
– predvidene stroške v letu 2013 (vključno s prispevki, ki jih plačujete) in
– katere posebne olajšave za družinske člane uveljavljate (n.pr. za koliko otrok).

Ker so stroški običajno bolj predvidljivi kot prihodki, vam lahko tudi izračunam prelomno točko, koliko prihodkov bi morali imeti, da se vam ob določenih stroških splača biti normiranec. Vseeno pa rabim poleg podatka o stroških še podatek o posebnih olajšavah za družinske člane.

1. primer:
Prihodki = 18.000
Stroški = 6.000
Posebna olajšava za 1 otroka
V tem primeru se ne splača biti normiranec, ker bi po starem plačal davka 823 eur, kot normiranec pa 1.080 eur.

2. primer:
Prihodki = 36.000
Stroški = 12.000
Posebna olajšava za 1 otroka
V tem primeru se splača biti normiranec, ker bi po starem plačal davka 4.048 eur, kot normiranec pa 2.160 eur.

… itd …

Skratka, odvisno od primera do primera, zato se o konkretnih številkah ne da govoriti, dokler ni konkretnih podatkov – vsaj približnih (predvidenih).

Pozdravljeni,

nisem še uspel odgovoriti na mail… pišem kar tukaj.

Hvala za odgovor… s tem da še vedno ne vem kako se to izračuna.

Kako pa je s prispevki… vse v paketu bi rabil podatek.

Zanima me po kakšni formuli se da izračunati koliko je stroškov z s.p.
če si normiranec (kako priti do tega koliko je plačilo davka, ter kakšni so mesečni prispevki +
še kaj, če se še kaj redno mesečno v takšnem primeru odvaja).

Se že ve za višino prispevkov… če se ve, kje se lahko ti podatki uradno dobijo?

Hvala, Lp

Normiranci bodo obdavčeni tako, da bodo imeli od vseh prihodkov priznanih 70% normirnih odhodkov, od ostalih 30% prihodkov pa bodo plačali 20% davka. Višino prihodkov bodo prikazali v letnem davčnem obračunu. Ne moreš pa biti normiranec, če letni prihodek presega 50.000 eur.

Po starem pa je s.p. obdavčen po dohodninski lestvici. Torej upoštevajo se mu olajšave, nato pa je obdavčen po stopnji, ki je odvisna od dohodka.

Višino prispevkov se določi glede na dohodek iz dejavnosti prejšnjega leta, tako da se bo prispevke, ki bodo odvisni od letošnjega dohodka, obračunalo v letu 2014. Letošnji prispevki pa so odvisni od dohodka v 2012, tako da na njih nič ne vpliva odločitev, ali boš letos normiranec ali ne.

Višina prispevkov za posamezni mesec je objavljena TUKAJ.

Razumem, hvala…

s tem da sem imel informacijo (vsaj tako sem razumel svojo računovodkinjo), da bodo prispevki za normiranca bistveno nižji, kot za klasičen s.p…. in da se še ne ve koliko so. So torej enaki, kot za klasičen s.p…

Kopakop

Ja, so enaki, vsaj letos. Za drugo leto pa je odvisno, koliko dohodka od dejavnosti (dobička) boste imeli to leto (v kateri “razred” za obračun prispevkov boste padli).

Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprasala…
razmisljam, da bi odprla sp in če predpostavimo, da bo:

prihodkov = 45000
stroskov = 15000 (najemnina, material)
(olajšav ni. Zato predvidevam, da je biti normiranec ugodnejsa varianta). Drži?

se pravi (kot normirancu) bi se mi v tem primeru priznalo 70% odhodkov, to = 31.500
dobiček =13,500

zanima me:
če se da iz teh podatkov predvideti (in kako se to izračuna) koliksni bodo moji mesecni prispevki?
dohodnina je za normirance 20%. To pomeni 20% od 13,500?

hvala za obrazložitev in lep pozdrav!

pozabila sem dodati, da v preteklosti sem že imela odprt sp…se pravi nimam 50% popusta pri prispevkih.

hvala za odgovor

Ali lahko preneham biti normiranec in nato po enoletnem nenormiranem poslovanju s.p.-ja že naslednje leto postanem zopet normiranec. Kakšne so omejitve pri tem.

hvala za odgovor!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close