Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Normiranec ali ne?

Normiranec ali ne?

Pozdravljeni, 
Mi lahko kdo potrdi oz. odgovori na naslednja vprasanja:

razmisljam, da bi odprla sp in če predpostavimo, da bo: 

prihodkov = 45000 
stroskov = 15000 (najemnina, material.  Prispevki NISO vsteti)
(olajšav ni. Zato predvidevam, da je biti normiranec ugodnejsa varianta). Drži? 

se pravi (kot normirancu) bi se mi v tem primeru priznalo 70% odhodkov, to = 31.500 
dobiček =13,500 

zanima me: 
če se da iz teh podatkov predvideti (in kako se to izračuna) koliksni bodo moji mesecni prispevki? 
dohodnina je za normirance 20%. To pomeni 20% od 13,500? 

Je razlika v prispevkih, ce odprem sp v zacetku meseca ali po 15-tem?

(naj omenim se to, da v preteklosti sem že imela odprt sp…se pravi nimam 50% popusta pri prispevkih)

hvala za obrazložitev in lep pozdrav!

Ja, dohodnina je za normirance 20% od dobička (v vašem primeru 20% od 13.500). 

Mesečni prispevki bodo prvo leto minimalni (cca. 315), naslednje leto pa glede na poslovni izid tega leta. Izračunalo se bo tako:
((Dobiček + prispevki) – 28%) / št.mesecev poslovanja = mesečna zavarovalna osnova za leto 2015
Izračun prispevkov pa je tukaj: http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/izracun-prispevkov-za-samozaposlene-osebe-v-letu-2014
Mesečni prispevki so skupaj 38,2% od mesečne zavarovalne osnove, vendar ne nižji od minimalnih mesečnih prispevkov.

Če odprete s.p. v sredini meseca, plačate za prvi mesec sorazmerni del prispevkov, torej polovico.

hvala za odgovor 🙂
imela bi še eno vprašanje…morda veste kako je z odpiranjem in zapiranjem normiranega sp-ja?
namreč razmisljam tudi o tej opciji, da bi ga za 3 mesece na leto zaprla. Se mi splača? So kaksni dodatni stroski, omejitve…?
Že v naprej se zahvaljujem in želim lepo pustno nedeljo 😉

Tudi mene zanima, kako se lahko naredi v primeru, ko recimo 5 zaporednih mesecev preko s.p.ja ni dela oz. izdanih računov.

Jaz konkretno sprašujem za “popoldanski s.p.”.

Z odprtjem in zaprtjem s.p.-ja ni nobenih stroškov, pa tudi postopek ni nič posebnega. Vse se ureja na Ajpes-u ali kar preko interneta (točka e-vem). Je pa obvezno v roku 60 dni po vsakem zaprtju s.p.-ja oddati davčni obračun ter 30 dni po oddanem obračunu plačati davek od dohodka, v kolikor je bil premalo akontiran.

in po ponovnem odprtju se prispevki “normalno” obračunajo na podlagi poslovnega izida iz prejšnjega leta? ali je kaka sprememba?

Ja, tako je. Z odpiranjem in zapiranjem ne pridobite nič drugega kot to, da za tisti čas, ko nimate s.p.-ja, ne plačujete prispevkov. Višina mesečnih prispevkov za tisti čas, ko imate s.p., pa ostane enaka kot če bi imeli s.p. vse leto.

Še to:
za izračun zavarovalne osnove, od katere boste plačevali prispevke naslednje leto, se dobiček in prispevke preračuna na letno raven.
Primer:
če imate v letu 2014 odprt s.p. le 3 mesece in ste v treh mesecih plačali 945 eur prispevkov ter ustvarili 15.000 eur prometa, bo zavarovalna osnova za 2015 taka:
Dobiček = 4.500 (30% od 15.000, če ste normiranec)
(4.500 + 945) / 3 * 12 = 21.780
21.780 – 28% = 15.681,60
15.681,60 / 12 = 1.306,80
mesečni prispevki v letu 2015 = 499,20 eur (38,2 % od 1.306,80)

Se pravi s podatki za normiranca

Leto 2014 (1 leto)
45.000 prometa
13.500 dobicka
315 min. mesecni prispevki (315X9mesecev)=2.835eur

Dohodnina =(20% od 13.500)= 2.700eur

Drzava si vzame (2.835+2.700)= 5.535eur

Leto 2015 prispevki (2 leto)
(13.500+2.835)/9 x12=21.780
21.780-28%=15.681
15.681/12=1.306 zavarovalna osnova
38,2% od 1306= 499 mesecni prispevek

Drzava si vzame ((2.835+(499×9))= 7.326eur
Se pravi drzava si vzame 1/2 dobicka?!

Na podjetniskem portalu sem ravnokar nasla naslednje informacije:
http://www.podjetniski-portal.si/index.php?t=E_publikacije&type=prirocnik&article_id=6844

Kdo je lahko normiranec:
-je davčno obdobje pri zavezancu enako koledarskemu letu,
-v zadnjih 18 mesecih ni ponovno začel opravljati dejavnosti.

…jaz si to razlagam tako, da more “normirani” sp poslovat 12 mesecev in da ga ni mozno odpirat in zapirat.
Kako vi to razumete?

Država si za 9 mesecev v letu 2014 vzame za prispevke 315 x 9 = 2.835.
Poleg tega si vzame še davek od dohodka, in sicer 20% od 30% prihodkov v letu 2014, to je 2.700.

Država si za 12 mesecev v letu 2015 (če poslujete celo leto 2015) vzame za prispevke 499 x 12 = 5.988 (glede na dohodek preteklega leta).
Poleg tega si vzame še davek od dohodka, in sicer 20% od 30% prihodkov v letu 2015.

S.p. je možno kadarkoli zapreti, ne glede na način obdavčitve. Tudi odpreti ga je možno kadarkoli, vendar, če ga ponovno odprete v 18-ih mesecih po zadnjem zaprtju, ne morete biti normiranka, ampak ste obdavčena po dejanskih prihodkih in dejanskih odhodkih, kar pomeni po dohodninski lestvici z vsemi pripadajočimi olajšavami.

Poleg tega je pogoj za normirance tudi ta, da ne dosežejo 50.000 eur letnega prometa. Če ga, postanejo naslednje leto navadni s.p. – obdavčeni po dejanskih prihodkih in dejanskih odhodkih.

Še to:
če v 9-ih mesecih leta 2014 dosežete prihodke 45.000, pomeni to na letni ravni 45.000 / 9 x 12 = 60.000. S tem pa presežete mejo, ko ste še lahko normiranka, kar pomeni, da v letu 2015 ne morete biti več normiranka.

Zavezanec, ki že opravlja dejavnost, lahko ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, če takšen način ugotavljanja davčne osnove priglasi davčnemu organu in če njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, v davčnem letu pred tem davčnim letom, ne presegajo 50.000 eurov.
Vir: http://www.durs.gov.si/si/storitve/brosure_in_zlozenke_durs/opomnik_za_davcne_zavezance_ki_opravljajo_dejavnost_zacetnike/#c19411
Davčno leto ima vedno 12 mesecev, kar pomeni, da če poslujete 9 mesecev, je treba prihodke 9-ih mesecev preračunati na letno raven (na 12 mesecev), da se dobi prihodke t.i. “davčnega leta”.

Hvala za pojasnilo!
Nekje sem zasledila, da ce dve leti zapored presezes mejo 50.000eur ne mores biti vec normiranec.
Se pravi to ne drzi? Potemtakem ze po prvem letu (ce presezes mejo) postanes navadni s.p.?

In to posledicno pomeni, da vstopis tudi v sistem DDV?

V sistem DDV je treba vstopiti tik preden presežete prihodke 50.000 eur v zadnjih 12-ih mesecih, ne glede, ali je to od januarja do decembra ali od avgusta do julija… To nima veze z davčnim letom, ampak samo z 12-imi zaporednimi meseci.

Za normirance pa sem tudi jaz prebrala več različnih razlag, a se še nisem poglabljala v to, katera drži, tako da ne vem – možno je tudi, da ne morete biti več normiranec, ko dve zaporedni leti presežete po 50.000 eur prihodkov letno.

Po vsem tem nisem več prepričana, da je normirani s.p. najboljsa varianta za moj primer.
prednost sem videla predvsem v priznanih 70% odhodkih.
se pa “bojim”, da je velika verjetnost, da bi se 50.000 prekoracilo, sploh če je potrebno prihodke preračunati na letno raven.

še nekaj bi vprašala. Tukaj na forumu sem brala debato o odprtju transakcijskega računa za podjetje. Eni so mnenja, da zadošča ločen, nov osebni račun eni trdijo, da je treba odpreti poslovnega. Je kakšna noviteta oz. točnejša informacija?

Zakonodaja ne predpisuje vrste TRR-ja, ampak samo, da mora biti TRR za namene dejavnosti ločen od tistega, ki ga uporabljate za zasebne namene.

Je pa razlika med navadnim osebnim TRR-jem in t.i. poslovnim TRR-jem v tem, da pri plačilih na poslovni TRR ni potrebno na plačilni nalog napisati vseh podatkov prejemnika, ker je poslovni TRR v posebni bazi banke, tako da že ko napišete samo št. TRR-ja, se vam izpiše tudi naziv in naslov prejemnika (oz. odvisno od banke – nekatere imajo iskalnik za iskanje med poslovnimi TRR-ji, medtem ko osebnih TRR-jev ni možno najti v njihovi dostopni bazi). Korist tega je, da ne prihaja do napak pri plačevanju, na primer napačno vnešenih številk TRR-ja… V primeru, da gre za plačilo vam, je večja verjetnost, da se bo kakšen kupec zmotil in plačal znesek na kakšen drugi TRR, če boste imeli navaden osebni TRR.

Druga zadeva pa je ta, da si provizije banke in stroškov vodenja TRR-ja ne morete poknjižiti v stroške, če na bančnem izpisku ne piše, da je lastnik TRR-ja podjetnik (s.p.). Seveda je to za normirance čisto brez pomena, ker dejanskih stroškov ne knjižijo (ne evidentirajo).

So pa prihodki vsakega podjetja ali podjetnika tudi pozitivne obresti na TRR-ju, tako da se mi tukaj poraja vprašanje: ali so pri normirancu finančni prihodek tudi obresti na bančnem izpisku, ki se ne glasi na s.p.? Če se navadnim s.p.-jem ne priznajo stroški provizij osebnega TRR-ja, potem se tudi normirancem ne bi smelo šteti v prihodke pozitivnih obresti takega TRR-ja.

Pri visokih prihodkih in nizkih stroških je prav gotovo normirani s.p. najboljša varianta, še posebno, če nimate vzdrževanih družinskih članov (posebnih olajšav). Vprašanje je samo, koliko časa bi izpolnjevali pogoje za biti normiranka.
V vsakem primeru pa so pri visokih prihodkih tudi dajatve državi visoke, temu se ne da izogniti. Če pogledate plačilno listo zaposlenega, ki ima visoko plačo in nima posebnih olajšav, boste tudi tam videli, da gre več kot pol njegovega zaslužka (celotnega stroška delodajalca) državi. Žal je to vreča brez dna, ki se ne bo nikoli napolnila, ker se ne razmišlja v smeri, kako manj porabiti, ampak samo, kako čimveč pobrati ljudem.

reka1808 hvala ze vse te info…

ali je res možno, da v primeru prekoracitve 50.000eur, ko zakonsko ne mores biti vec normiranec, se bolj splača razdeliti delo in odpreti dva normirana s.p.-ja (dve osebi) kot pa en navadni s.p.? saj prispevki in dohodnina za slednjega gre v drugem letu dobesedno v orbito…

Vsekakor je obdavčitev nižja, če je dohodek razdeljen na več oseb. Če na primer 60.000 prihodkov razdelite na 5 oseb, od katerih ima vsaka 12.000 prihodkov in 5.500 stroškov (cca. 460 eur mesečno, od tega je 130 eur samo mesečni strošek prehrane med delom), se splača, da teh 5 oseb sploh niso normiranci, ampak so obdavčeni po dejanskih prihodkih in dejanskih odhodkih, ker v tem primeru lahko izkoristijo splošno olajšavo, in sicer najvišjo. Tako ne bi nobena od 5 oseb plačala nič dohodnine, plačala pa bi prispevke. Ampak 5 minimalnih prispevkov je vseeno manj kot davek in prispevki, ki bi jih plačala 1 oseba s prihodki 60.000 eur letno. Poleg tega bi bilo 5 ljudi zaposlenih in zavarovanih, ne samo 1.

V kolikor bi katera od teh oseb imela še enega vzdrževanega člana (še eno posebno olajšavo), bi tudi ob nižjih stroških (cca. 410 eur mesečno) ne plačala nič dohodnine.

Seveda govorimo o teoretični možnosti. Ne vem pa, kdo od tistih z visokimi dohodki bi odstopil del svojih dohodkov drugemu, ki je sicer brezposeln, in to zato, da bi sam plačal nižje prispevke in nič davka. Če bi bilo takih radodajnih ljudi več, sploh ne bi imeli problemov z brezposelnostjo, ampak ravno obratno – imeli bi premalo ljudi, katerim bi radi odstopili dohodke. 😉

…………še nekaj bi vprašala. Tukaj na forumu sem brala debato o odprtju transakcijskega računa za podjetje. Eni so mnenja, da zadošča ločen, nov osebni račun eni trdijo, da je treba odpreti poslovnega. Je kakšna noviteta oz. točnejša informacija?[/quote]

“problem” je tudi v tem, da morajo biti TRR pravnih oseb, s.p., … javno objavljeni pri AJPESu in, če je to drug račun osebni račun, zadeva ne pije vode, ker banke o osebnih računih ne poročajao AJPPESu.
Tko da za plače, pokojnine,… je osebni račun, za firme, s.p.,… pa poslovni račun

To je večna dilema.
Nikjer ni izrecno napisano, da naj bo račun poslovni ampak samo ločeni.
Kot opredeljuje zakon, mora biti le ločen a sama osebno bi odprla poslovnega. Res je malenkost dražji a je manj komplikacij na banki, saj ne želijo odpirati osebnih računov v poslovne namene, potrebna je pravilna oznaka vrte TTR-ja (T), DURSU je potrebno javiti tudi ta TRR,…

To ni večna dilema, to je že precej časa rešeno. To je izjavil Durs tudi za javnost – enkrat pisalo v Delu, sama sem pa tudi dvomila in pisala na Durs, pa so mi odgovorili, da kot sp lahko imam osebni račun, samo da je ločen od osebnega račun, ki ga sicer uporabljam za gospodinjstvo.
tako da nehajte s temi strahovi glede računov. je pa res, da kdor se gre večji obseg, potrebuje boniteto, kupuje kaj na odloženo plačilo, hoče subvencije…ne bo šlo brez poslovnega trr. vendar je kopica takih sp-jev, ki tega res ne rabijo in ne vem, zakaj bi jih obremenjevali…

Mene pa zanima, letos sem pri oddaji bilance označil, da bom po novem normiranecImam za “t.i. popoldanski s.p.”. Prihodkov na mesec cca 400€. Pa me zanima kaj se mi bolj splača normiranec ali ne?
Prav tako imam namen zapreti poslovn račun in odpreti še en osebni račun, glede na to, da za s.p. ni zahteva poslovni račun, samo stroški so višji.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close